שתף קטע נבחר

בני זוג: כך תפחיתו עלויות מס במכירת נכס משותף

החוק מאפשר לפצל שומת מס שבח כשמדובר בנכס ששייך לשני בני הזוג. פיצול ופריסת המס עשויים לחסוך לתא המשפחתי סכומים ניכרים

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לפי חוק מיסוי מקרקעין, אדם שמוכר נכס (דירת מגורים, חנות וכו') חייב לשלם מס שבח על הרווח שצמח לו מהעסקה, למעט מקרים מיוחדים. לא רבים מודעים לכך, אך כאשר בני זוג מחזיקים במשותף בנכס ניתן בעת מכירתו לפצל את השבח בין שניהם לצורך חישוב המס. כיצד זה מתבצע?

 

הפסיקה קבעה כי שבח מקרקעין אינו בגדר "הכנסה" על פי הגדרת פקודת מס הכנסה (הלכת ניר יוסף עמ"ה 6/97). המשמעות היא שבני זוג יכולים לבקש שהשבח שנוצר להם יחולק בין דו"ח המס של האישה לדו"ח המס של הבעל, ואף לבצע פריסה של התשלום בהתאם להוראות החוק.

 

פיצול השבח בין בני הזוג ופריסתו על פני כמה שנים במקום דיווח על כל הסכום בשנה אחת ועל בן זוג אחד, מהווים כלים משמעותיים מאוד להפחתת מס שבח.

 

תנאי בסיסי לתהליך הוא הגשת דוחות למס הכנסה. ניתן לבקש את החישוב המפוצל במשרדי מיסוי מקרקעין כשמגישים שומה עצמית למס שבח, או בהמשך בעת הדיווח השנתי לפקיד השומה במס הכנסה.

 

הואיל וכיום הדיווח למיסוי מקרקעין הוא מקוון, אין צורך במילוי טפסים והדו"ח משודר באמצעות המחשב בד בבד עם חישוב השומה העצמית למס שבח.

 

פריסת התשלום מתאפשרת לתקופה שבה הנכס היה בידי המוכרים ועד ארבע שנים אחורה. המשמעות היא שניתן לפרוס את המס עבור שנת המס שבה נמכר הנכס, ועוד שלוש שנים אחורה, שבהן היה הנכס בבעלות המוכר. באופן מקביל, יש להגיש דוחות מס הכנסה בגין אותן השנים.

 

במאי 2018 התפרסמה הנחיית רשות המסים בנושא פיצול שבח מקרקעין בין בני זוג. ההנחיה מתייחסת למקרים שבהם בני זוג מעוניינים לערוך חישוב נפרד על הכנסתם משבח מקרקעין, כך שלכל אחד מבני הזוג ייוחס השבח בהתאם לחלקו בנכס הנמכר.

 

עד לפרסום ההנחיה, כאשר הוגשה הצהרה למשרדי מיסוי מקרקעין בעת מכירת נכס משותף של בני זוג, נערכה במשרדי מיסוי מקרקעין שומה אחת משותפת, ובוצע חישוב אחד של השבח והמס לתשלום.

 

בני הזוג רשאים היו לבקש במסגרת הדו"ח השנתי שהגישו למס הכנסה לפצל את השבח ביניהם ולחשב את המס המגיע מכל אחד מהם בנפרד. לשם כך עליהם לפנות למשרד מיסוי מקרקעין האזורי לצורך עריכת שומה נפרדת לכל אחד מהם ופיצול השבח בהתאם לחלקם בנכס הנמכר.

 

במסגרת ההנחיה החדשה קוצר התהליך כך שבעת הגשת בקשה לפיצול השבח במסגרת הדו"ח השנתי למס הכנסה, הפיצול מבוצע ללא צורך בפניה נפרדת למשרדי מיסוי מקרקעין.

 

מה נדרש לדווח למס הכנסה?

אם מדובר במכירת נכס במקרקעין שהוחזק על ידי בני זוג בחלקים שווים, הרי שיש שומת שבח אחת משותפת במיסוי מקרקעין. במערכת המחשב של פקיד השומה יוצגו נתוני המכירה כשהם מחולקים באופן שווה בין בני הזוג. במקרים אלה משרדי השומה הונחו לפצל את העסקאות בהתאם לבקשת בני הזוג לפיצול השבח בחלקים שווים, ללא צורך בפניה נפרדת למשרדי מיסוי מקרקעין.

 

יודגש כי במקרה בו מבקשים בני הזוג לפצל את השבח בעת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה, עליהם לדווח גם על נספח רווח הון לכל אחד מהם (למרות שכאמור במיסוי מקרקעין יש שומת שבח אחת משותפת).

 

אם מדובר במכירת זכות במקרקעין שהוחזקה על ידי בני זוג בחלקים שאינם שווים, משרדי מיסוי מקרקעין יבצעו פיצול של עסקת השבח בין בני הזוג בשתי שומות נפרדות, בהתאם לחלקו של כל אחד מהם בנכס. המשמעות היא שבמקרים אלו, בעת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה, על בני הזוג לדווח על שתי העסקאות בהתאם לחלוקה שבוצעה במשרדי מיסוי מקרקעין. ככל שמסיבה מסוימת לא בוצע פיצול כאמור, יש לפנות למשרד מיסוי מקרקעין האזורי.

 

כדאי מאוד להיות מודעים לאפשרויות אלו הואיל ויש בכוחן להפחית מאוד את תשלומי המיסים. אמנם לצורך פריסת התשלום נדרשת מיומנות של בעל מקצוע בתחום, אך הדבר כדאי וחוסך תשלומי מיסים.

 

חשוב לזכור שניתן להגיש במס הכנסה, במקרים מסוימים, שומות עד שש שנים אחורה, לכן מומלץ לכל מי שמכר נכס מקרקעין בשנים האחרונות וחויב במס שבח לפנות לבעל מקצוע ולבדוק האם ניתן לבצע חישוב מס מחדש ואולי לקבל החזרי מס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד שוקי ג'אנה
מומלצים