שתף קטע נבחר

תביעה: תסמונת דאון לא התגלתה עקב רשלנות

הוריה של בת שנתיים דורשים פיצוי של מיליוני שקלים מקופ"ח מכבי בטענה שהרופאים שביצעו את מעקב ההיריון שגו בבדיקת שקיפות עורפית

בית המשפט המחוזי בלוד ידון בקרוב בתביעה לפיצויים על סך מיליוני שקלים נגד קופת חולים מכבי, שבה נטען כי התרשלות רופאיה במעקב היריון גרמה לכך שהוריה של פעוטה (כיום בת שנתיים) לא ידעו עד הלידה שהיא לוקה בתסמונת דאון הגורמת לפיגור שכלי ומומים נוספים.

 

מקור התסמונת דאון בהפרעה גנטית שבה יש שלושה כרומוזומי 21 במקום שניים. במקרה זה היה מדובר בהיריון עם תאומות לא זהות, והאחות נולדה בריאה לחלוטין.

 

את התביעה הגיש משרד עורכי הדין גוטמן-אמיר והיא עוסקת בעיקרה בבדיקת שקיפות עורפית שאליה הגיעו ההורים במהלך ההיריון. מדובר בבדיקת אולטראסאונד שמתבצעת בשלב מוקדם יחסית ובה מודדים את הרווח שבין העור והצוואר של העובר, שנובע מהצטברות נוזל באזור הצוואר. הבדיקה מאפשרת לאבחן חשד בסבירות גבוהה לתסמונת דאון.

 

ההורים טוענים שהמדידות שביצעה רופאה מטעם הקופה לא בוצעו בהתאם להוראות משרד הבריאות. הטענה מבוססת על כך שבשלוש מתוך ארבע התמונות שצולמו בבדיקה, העובר כלל לא נמצא במנח שמאפשר מדידה של שקיפות העורף. הגם שבתמונה הרביעית נראה כי התאפשרה מדידה – אין אף עדות לביצוע מדידה במשך כל הבדיקה.

 

עוד נטען כי אבחון מוקדם היה מוביל להצגת מלוא המידע הרלוונטי בפני ההורים, כולל המלצה לבדיקות נוספות ומדויקות בהרבה כגון דיקור מי שפיר ובדיקת צ'יפ גנטי – שיכלו לאשר שאחת העוברות סובלת מתסמונת דאון, עוד בשלב מוקדם של ההיריון.

 

משכך, נטען כי בשל רשלנותה של הקופה באי-ביצוע בדיקת השקיפות על פי הוראות חוזר משרד הבריאות, ובהחמצת הממצא באותה בדיקה, נולדה הפעוטה כשהיא סובלת מתסמונת דאון. נטען כי הקופה כשלה בכך שלא הסבירה להורים על האפשרות לערוך בדיקות מדויקות בהרבה, כמו מי שפיר, "ציפ' גנטי", או NIPT - שהיא בדיקת דם של האם שניתן לבצע באופן פרטי לצורך אבחון תסמונות גנטיות כתסמונת דאון.

 

על פי ההורים, גילוי מוקדם היה מאפשר להם לבצע דילול עוברים, כלומר להפסיק את ההיריון של העובר עם התסמונת ולהותיר את העובר הבריא.

 

כיום, מתואר בכתב התביעה, הפעוטה סובלת מאיחור התפתחותי בינוני-קשה שצפוי להוביל למגבלות שכליות חמורות. היא לא מבינה שפה, נזקקת להשגחה צמודה וכך תזדקק למשך כל חייה. הוריה מגדלים אותה בביתם באהבה ובמסירות, למרות כל הקשיים הכרוכים בכך, מתוך מחשבה שזהו הפתרון הטוב ביותר עבורה.

 

הפיצוי הנתבע מורכב משורה של נזקים והוצאות לעבר ובעיקר לעתיד. בין היתר, נטען כי יש לפצות את התובעים על טיפולים והוצאות רפואיות, אבדן השתכרות של בתם עד גיל 67 לפי השכר הממוצע במשק, עלויות ביטוח מוגברות, סיעוד והשגחה מיוחדת, ופגיעה באוטונומיה. מקופת החולים "מכבי" לא התקבלה תגובה עד למועד פרסום הכתבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים