שתף קטע נבחר

הפתעה במחסן הצבאי: קינון של משפחת בזים

בבסיס צבאי בגליל התחתון התגלה לאחרונה קינון של בז מצוי. במסגרת פרויקט "צבא הגנה לטבע" הורה מפקד הבסיס להפסיק את העבודה במבנה עד לסיום הקינון ופריחת הגוזלים מהקן. "אני מאוד מקווה שהם יחזרו לכאן גם בשנה הבאה", סיפר אייל רחמני, אזרח עובד צה"ל שעקב אחרי הבזים

 

 

האירוע המשמח התרחש בחודש שעבר בבסיס נמרה שבגליל התחתון, צפונית למחלף גולני. במהלך הפעילות השוטפת הבחינו העובדים והחיילים במקום בבז מצוי מעופף באזור.

 

"התחלנו לראות את העופות נכנסים ויוצאים מהמחסן, וכשהתחלתי לבדוק במה מדובר ראיתי שמדובר בקן של בזים", סיפר אייל רחמני, אזרח עובד צה"ל בתחום האחסנה בבסיס.

 

קינון הבזים במחסן בבסיס הצבאי (צילום: אייל רחמני)
קינון הבזים במחסן בבסיס הצבאי(צילום: אייל רחמני)

בז מצוי (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
בז מצוי(צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)

 

הפעילות במחסן נעצרה לטובת הבזים המקננים

מיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", מובל על ידי חיל הטכנולוגיה והאחזקה בצה"ל ונעשה בשיתוף עם משרד הביטחון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, קרן קיימת לישראל ורשות העתיקות. המיזם נועד להגביר את השמירה על הסביבה וחיות הבר בבסיסי ואזורי הבסיסים ושטחי האש.

 

מפקד הבסיס אישר לעצור את הפעילות במחסן, לטובת ההגנה על העוף המקנן. "לא הפרענו להם, אבל הצבנו מצלמה לתעד את ההתפתחות והגידול של הגוזלים, במרחק של 4-3 מטר מהקן, זה לא נראה שהמצלמה מפריעה להם. פתחתי להם גם מקור של מים בקרבת מקום, שלא ייצטרכו להתאמץ מדי", סיפר רחמני. הוא הוסיף כי בזים ניסו לקנן באזור גם בשנים קודמות אולם ללא הצלחה, ולעתים לא נשארו באזור.

 

בקן הצבאי התפתחו בהצלחה חמישה גוזלים. "זה היה מרגש לראות שהפעם זה הצליח להם. לעקוב אחרי התהליך וההתפתחות של הגוזלים, במשך 4-5 שבועות, עד שהם פרשו כנפיים ועזבו את הקן. לא הייתי חובב טבע גדול, או צפרות, אבל בוודאי שעכשיו זה מדבר אלי הרבה יותר", אמר. "אני מאוד מקווה שהם יחזרו לכאן גם בשנה הבאה". 


קינון הבזים במחסן בבסיס הצבאי (צילום: אייל רחמני)
קינון הבזים במחסן בבסיס הצבאי(צילום: אייל רחמני)

 

בחברה להגנת הטבע הביעו סיפוק משיתוף הפעולה ומהצלחת הקינון. מידד גורן, צפר בכיר בחברה, סיפר כי זוגות הבזים הינם מונוגמיים, וחיים עם אותו בן זוג כל חייהם. אם מתאפשר להם, הם חוזרים לקנן באותו אזור בכל שנה.

 

"הבז המצוי יוצר את הקשר הזוגי תוך כדי חיזור ורומנטיקה. לאורך עונת הקינון, בני הזוג עובדים קשה, בעיקר בשמירה על הקן ובדגירה במשמרות. בממוצע, יש להם 3-5 גוזלים שגדלים מהר מאוד - תוך חודש לערך הם עוזבים את הקן - ולכן צריך להכין אותם ולהזין אותם, בעיקר בזוחלים, מכרסמים קטנים ופרוקי רגליים.

 

קינון הבזים במחסן בבסיס הצבאי (צילום: אייל רחמני)
קינון הבזים במחסן בבסיס הצבאי(צילום: אייל רחמני)

 

לדבריו, "היתרונות בקינון בקרבת אדם הם היכולת לעקוב אחר הדגירה וגדילת הגוזלים וכמובן, הדברה ביולוגית. הבזים צדים קרוב לקן, כלומר יהיו פחות עכברים, למשל, בשטח בני האדם".

 

השתתף בהכנת הידיעה ארז ארליכמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל רחמני
בזים מצויים בבסיס צבאי בגליל
צילום: אייל רחמני
מומלצים