שתף קטע נבחר

בשורה: התרופה לסרטן השד שמאריכה חיי חולי סרטן הלבלב

חדשות מבטיחות מכנס הסרטן האמריקני: התרופה לינפרזה, המוכרת כטיפול לחולות סרטן שחלה ושד, הוכיחה יעילות דרמטית בעצירת סרטן הלבלב, סיבת המוות הרביעית בעולם בתמותה מסרטן

בשורה דרמטית לחולי סרטן הלבלב: לראשונה מזה 40 שנה, שיפור משמעותי בעצירת המחלה של חולי סרטן הלבלב הגרורתי, המחלה הממאירה הקטלנית ביותר. התרופה שנבדקה במחקר, "לינפרזה", הכפילה את משך הזמן ללא התקדמות מחלה אצל חולים עם נשאות לגן ה-BRCA השכיח באוכלוסיה יהודית.

 

בראש המחקר הבינלאומי עומדת חוקרת ישראלית - ד"ר טליה גולן, השירות לגידולי מערכת העיכול, גידולי לבלב ומנהלת יחידת מחקרי פאזה ראשונה במרכז הסרטן בבית החולים "שיבא". ד"ר גולן ששימשה כחוקרת ראשית במחקר סיפרה: "תמיד הרגשתי וקיוויתי שאלה תהיינה התוצאות, מדובר בבשורה אמתית ומשמעותית, עבור חולי סרטן לבלב גרורתי, לה חיכינו שנים רבות. סרטן לבלב הוא אחד הגידולים הכי עמידים וקשים לטיפול. אין לתאר את ההתרגשות הגדולה, להביא את הבשורה הנפלאה הזו לחולים, למשפחותיהם ולקהילת הרופאים והמדענים".

 

התרופה לינפרזה, המוכרת כטיפול לחולות סרטן שחלה ושד, הוכיחה יעילות דרמטית בעצירת המחלה המהווה את סיבת המוות הרביעית בעולם לתמותה מסרטן. בקרב החולים שטופלו בתרופה המחלה נעצרה קרוב לשמונה חודשים בממוצע – כלומר פי שניים מקבוצת הביקורת שטופלה בכימותרפיה המקובלת כיום ובתרופת דמה (פלצבו). בכך, על-פי תוצאות המחקר היא הפחיתה ב- 47% את הסיכוי להתקדמות מחלה.

 

התקדמות המחלה נבלמה

על-פי ממצאי המחקר, בקרב החולים שטופלו בלינפרזה התקדמות המחלה נבלמה למשך 7.4 חודשים בהשוואה ל-3.8 חודשים בקבוצת החולים שטופלו בתרופת דמה לאחר טיפולי הכימותרפיה - ולמעשה הקטינה ב- 47% את הסיכוי להתקדמות מחלה - הישג שטרם נראה בטיפול בחולים גרורתיים של הסרטן האלים והקטלני הזה. אחד מכל חמישה מהמטופלים שקיבלו לינפרזה במחקר המשיכו לחיות ללא התקדמות מחלה במשך שנתיים, כלומר יש מי שהטיפול השפיע עליו באופן דרמטי.

התרופה לינפרזה מוכרת כטיפול לחולות סרטן שחלה ושד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התרופה לינפרזה מוכרת כטיפול לחולות סרטן שחלה ושד(צילום: shutterstock)
 

התוצאות המרשימות של המחקר הוצגו במושב החשוב ביותר של כנס ה-ASCO, כינוס איגוד הסרטן האמריקאי הנערך בשיקגו בימים אלו, ונחשב לכנס החשוב בעולם בתחומו. מבין 5600 מחקרים שהוצגו בכנס, נבחר המחקר הזה לאחד מבין הארבעה המשפיעים ביותר. המחקר נערך ב- 92 מרכזים רפואיים ב-12 מדינות ברחבי העולם כולל תשעה מרכזים רפואיים בישראל.

 

בשל התוצאות המשמעותיות של מחקר זה צפוי כי הטיפול יאושר בהמשך השנה ע"י רשויות הבריאות בעולם ותתלווה אליו ההמלצה לבדוק כל חולה סרטן לבלב מיד עם האבחנה הראשונית גם לאפשרות שהוא נשא BRCA על מנת שניתן יהיה לטפל בו עם הטיפול החדשני.

 

ב-2018 נרשמו בעולם כ-460,000 חולים בסרטן הלבלב וכ-430,000 חולים מתו מהמחלה באותה שנה, כך על פי ארגון הבריאות העולמי. מדובר בסרטן אלים ביותר אשר בהיעדר תסמינים ספציפיים מתגלה ב-80% מהמקרים בשלב מאוחר שאינו מאפשר ניתוח והחלמה. רק 3% מהחולים הגרורתיים שורדים בחיים מעל ל-5 שנים מרגע אבחונם והשרידות הממוצעת עומדת על 3-5 חודשים על אף טיפול אקטיבי בכימותרפיה.

 

סרטן הלבלב - 40 שנה ללא התקדמות בטיפול

בעוד שבתחום הסרטן בשנים האחרונות נרשמו פריצות דרך דרמטיות בטיפול במחלות שונות, נותר סרטן הלבלב ללא התקדמות משמעותית במשך 40 שנה. באוכלוסייה יהודית קיים שיעור נשאות גבוה ל-BRCA בהשוואה לעולם המערבי והגן אף זכה לכינוי "הגן היהודי". גם בסרטן הלבלב השכיחות בישראל של חולי BRCA גבוהה בהשוואה לעולם - פי שניים יותר חולי סרטן לבלב עם מוטציה זו. לאור העובדה שמדובר בתרופה הראשונה שפותחה בעולם בהתאמה למוטציה BRCA נערכו בשנים האחרונות מחקרים שונים לבחינת יעילותה ובטיחותה גם במחלות סרטן נוספות ביניהם בסרטן הלבלב הקטלני.

 

ליסה כהן, מנכ"לית עמותת ברכה, העוסקת בסרטן תורשתי של גן ה-BRCA: "אלו בשורות גדולות עבור חולי סרטן לבלב גרורתי. ממצאים שמצטרפים ליעילות הגבוהה של הטיפול בעצירת התקדמות המחלה גם אצל חולות סרטן שחלה וחולי סרטן שד ומחדדים את הצורך שכל חולה יעבור מיד לאחר האבחנה הראשונית שלו בדיקה לנשאות BRCA".

 

לינפרזה היא התרופה הראשונה בעולם הממוקדת לגן ה-BRCA והראשונה להוכיח יעילות משמעותית בסרטן שחלה גרורתי עם מוטציה BRCA. התרופה משתייכת לתרופות מסוג מעכבי פארפ (PARP) אשר פותחו הודות להבנת מנגנון תיקון הדנ"א שקיים בגוף האדם.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופה הצליחה לבלום את התקדמות המחלה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים