שתף קטע נבחר

סופה של אחדות ערבית מזויפת

שלושה הכינוסים של שליטי מדינות ערב בסעודיה במהלך הרמדאן חשפו את הקיטוב ביניהם, לא פעם סביב ישראל, הרשות הפלסטינית ועזה

 

אבו מאזן בקבהיר (צילום: AP)
אבו מאזן (צילום: AP)

משהו מאוד לא שגרתי התרחש בסעודיה בסוף השבוע האחרון. שלוש ועידות פסגה בעיר מכה התכנסו כמו בסרט נע, אחת אחרי השנייה, בעיצומו של חודש הרמדאן. בהתחלה 57 מדינות האסלאם, אחר כך 22 חברות הליגה הערבית ולקינוח שבע נסיכויות המפרץ הפרסי. הכניסה הייתה למוסלמים בלבד, כי אין כניסה למכה למי שאינם בני דת הנביא מוחמד. למרות זאת, יועצי הנשיא טראמפ, וגם ממלאי תפקידים מסוימים מאוד אצלנו, נמצאים עמוק בתמונה, בשלט רחוק. האיש החזק בשלוש הפסגות היה מוחמד בן זאיד, שליט אבו-דאבי שמנהיג בפועל את נסיכויות המפרץ ובעל שנאה עזה לאייתוללות של איראן.

 

 

אילו הדבר היה תלוי במלך סעודיה סלמאן, או ביורש העצר מוחמד, הוועידות היו עוסקות רק בנושא אחד ‑ הסכנה האיראנית. בשלוש הפסגות אכן עסקו במשמרות המהפכה, ובמעורבות איראן בתימן למשל, אבל נושא נוסף היה דומיננטי בדיונים, ועוד יותר מכך בשיחות הצד החשאיות: הנושא הישראלי-פלסטיני.

 

אבו-מאזן היה שם, ועבדאללה מלך ירדן שהגיע לסעודיה בעל כורחו נתן לו גב להוביל את כל המשתתפים, בהם שליטים, ראשי ממשלות ושרי חוץ, להודעה חד-משמעית: לא יהיה לעולם פתרון, עם טראמפ או בלעדיו, בלי להקים מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה במזרח ירושלים. אלא שאת זה הכי קל לומר, והכי מתבקש. השאלה הגדולה היא עד כמה הם באמת מתכוונים להתייצב מאחורי אבו-מאזן ומה הפתרון שלהם, שאותו בינתיים הם לא טרחו בכלל להציע, בענייני עזה.

 

בן זאיד, אפשר לנחש, מקשיב למוחמד דחלאן יותר מאשר לאבו-מאזן. דחלאן חי באבו-דאבי ועושה הרבה מאוד כסף, אבל החלום שלו להיות שליט "פלסטין הגדולה" לא מרפה ממנו. הוא שומר על קשרים סמויים מן העין בגדה המערבית, וידיו עמוסות התרומות מגיעות למחנות הפליטים ברצועה.

 

שלוש הפסגות האלה נועדו לריכוך היציאה לשלב הבא, "הסדנה הכלכלית" בבחריין, שהיא בפני עצמה עוד שלב להרוויח זמן בדרך ל"עסקת המאה". מאחורי הקלעים תתנהל פעילות קדחתנית דיסקרטית.

 

תקלה אחת בלתי צפויה קרתה לאנשי המפרץ ‑ הבחירות הנוספות בישראל. בבית המלוכה הסעודי משוכנעים שנתניהו יהיה ראש הממשלה הבא. בן זאיד ודחלאן לא בטוחים במאה אחוזים. המעורבים בתוכנית המדינית שנפתחה בסעודיה ותעבור לבחריין מחכים עכשיו לראות מה יקרה בישראל.

 

אבל מסקנה אחת כבר ברורה. אין יותר "עולם ערבי" או "אומה ערבית". הסתיים הסיפור על האחדות המזויפת. שרשרת הכינוסים האלה חושפת בעיקר את הקיטוב, והצרות. מדברים על מטרה משותפת, אבל לא פועלים יחד כדי להשיג אותה. כל מדינה ובעיותיה. אפילו האוכלוסייה שונה ‑ יש מדינות עשירות, יש באמצע, ויש עניות מאוד.

 

כמעט לכל אחת מהמדינות ברשימת ה-57 או ה-22 או שבע נסיכויות המפרץ, ששלחו נציגים בכירים לסעודיה, יש ניסיון ישראלי. חלקן שומרות עליו עד היום, חלק קטן יותר התקפלו. יום אחד נדע יותר, איך באמת נראים כיום יחסי השלום עם ירדן ועם מצרים. ישראל מושכת הרבה אש - אבל מרתקת. כמו במשחק ילדים, הם רוצים להתקרב, בורחים, ואחר כך מגיעים בחזרה.

 

  • סמדר פרי היא פרשנית העולם הערבי של "ידיעות אחרונות"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים