שתף קטע נבחר

הסחבת וההבטחות: משרדי הממשלה שלא עוברים לירושלים

רק שתי יחידות ארציות של הממשלה עברו בשנה האחרונה לבירה. הצעת אלקין להטיל סנקציות לא עברה עקב התנגדות שרים. נתניהו הורה לגבש פשרה - אך שנה חלפה בלי פתרון. כעת מבטיח רה"מ שחלק מיחידות משרד הביטחון יעברו לירושלים

ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו התחייב אתמול (יום א') כי יחידות מסויימות במשרד הביטחון יעברו לירושלים. הוא אמר את הדברים בישיבת ממשלה חגיגית לרגל יום ירושלים, בדיון שעסק ביישום החלטות ממשלה קודמות להעביר את היחידות הארציות של הממשלה לבירה.

 

שר ירושלים ומורשת זאב אלקין הציג בישיבה נתונים ולפיהם בשנה האחרונה רק שתי יחידות ארציות – יחידת מצילה במשרד לביטחון פנים והרשות לחדשנות - עברו לירושלים.

מתי יעברו לירושלים? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתי יעברו לירושלים?(צילום: shutterstock)
 

לאורך השנים קיבלה הממשלה שורת החלטות שעניינן העברת יחידות ארציות לירושלים. האחרונות שבהן היו בשנת 2007 ולאחר מכן ב-2014 – אז האריכו את מועד המעבר של כלל היחידות הארציות לבירה עד למאי 2019.

 

בשנת 2017 הוקם, ביוזמת השר אלקין ובראשותו, צוות מעקב בין-משרדי שערך מיפוי מקיף על אודות היחידות הארציות השוכנות מחוץ לירושלים, הציף את החסמים המרכזיים הגורמים לעיכוב ביישום החלטות הממשלה לאורך השנים, והציע שורה של פתרונות לקידום ההחלטה. פגישות שקיים הצוות עם הנהלות משרדים הביאו להגברת המודעות לחוסר התקינות במצב הקיים, והניעו יחידות השוכנות כיום מחוץ לירושלים ללא אישור לפנות לוועדה, כמו גם להתחיל את תהליך המעבר.

 

לפני שנה העלה אלקין הצעה ולפיה נגד משרד ממשלתי שלא יעביר את יחידותיו לירושלים יינקטו סנקציות, כולל פגיעה בתקציבי המשרד. ואולם, בשל התנגדות עזה מצד השרים ההצעה לא עברה וראש הממשלה הורה למנכ"ל משרדו לגבש החלטה מתוקנת תוך חודש ימים – אך זה לא קרה עד היום.

נתניהו ואלקין (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
נתניהו ואלקין(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

תוקפה של החלטת הממשלה שמחייבת את העברת היחידות לירושלים פג ב-18 במאי השנה ולכן הימצאותן של יחידות ממשלה שלא קיבלו אישור לכך מחוץ לירושלים, מנוגדת להחלטת הממשלה. אם הממשלה לא תאשר בדחיפות החלטה חדשה אשר תקבע מועד חדש וסופי למעבר - ובמקביל תיתן כלים בכדי להבטיח את מימושו - עצם תשלום שכירות של המשרדים ביחידות מחוץ לירושלים אינו תקין, מנוגד להחלטת הממשלה וחושף אותה לתביעות מסוגים שונים.

 

הייעוץ המשפטי הבהיר כי אי אפשר להאריך את תוקף החלטת הממשלה, מכיוון שמדובר בממשלת מעבר. למרות זאת, נתניהו שב והנחה את מנכ"ל משרדו יואב הורוביץ להניח החלטת ממשלת בנושא. השר אלקין אמר כי אם לא תהיה החלטה עם שיניים וסנקציות – הוא לא יתמוך בה.

 

מהנתונים שהציג אלקין בממשלה עולה, כי בשנת 2018 היו 133 יחידות ארציות לעומת 142 יחידות ארציות בשנת 2019, שרלוונטיות ליישום ההחלטות כאמור. במהלך שנת 2018 ועדת החריגים אישרה ל-6 יחידות ארציות לשכון מחוץ לירושלים. 20 משרדי ממשלה שינו את סטטוס המעבר מ"טרם החלו ליישם", "לא פנו/אין פתרון מיוד" ו"אושרו מחוץ לירושלים" לתהליך מעבר לירושלים. 17 משרדי ממשלה פנו לוועדת החריגים וסטטוס המעבר שלהם שונה. 8 משרדים החלו תהליך של מעבר לירושלים ולכן עברו לסטטוס "בתהליך".

 

על מנת לאכלס את הגידול הנדרש בשטחים למשרדי ממשלה בירושלים, נבנים ועתידים להיבנות בעשור הקרוב משרדים חדשים בשטח כולל של 285,000 מ"ר. תשלומי הארנונה של משרדי הממשלה לעיריית ירושלים עומדים בממוצע על 320 שקל למ"ר. בהתאם לכך, הרווח הצפוי מהשלמת הבנייה של משרדי ממשלה אלו, יסתכם ב-91 מליון שקל בשנה, עם השלמת תהליך המעבר כולו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גשר המיתרים בכניסה לירושלים
צילום: shutterstock
מומלצים