שתף קטע נבחר

"תנ"ך לכל ילד" ו"התנחלות בלבבות": שר החינוך החדש - פרופיל

רפי פרץ נחשב לאחד האנשים החזקים בעולם המכינות הקדם צבאיות הדתיות. הוא אמר שהוא מקווה שהחינוך בישראל "יהיה הרבה יותר ערכי", אך מתנגד לגדודים המעורבים בצה"ל. על קהילת הלהט"ב אמר בעבר: "אני לא חושב שצריך לעשות מצעד מהדבר הזה". זהו שר החינוך החדש

 

 

 

רוצה "תנ"ך לכל ילד" ומאמין ב"להתנחל בלבבות": שר החינוך החדש, רפי פרץ, נולד בירושלים בשנת 1956 לזוג הורים יוצאי מרוקו. אף שלא נולד למשפחה דתית, אלא מסורתית, גילה עניין בדת מגיל צעיר ובהמשך בחר ללמוד בישיבת בני עקיבא נתיב מאיר, באותה כיתה בה למדו גם האלופים אלעזר שטרן, יאיר נוה וישי בר.

רפי פרץ (צילום: אוהד צויגנברג)
הרב רפי פרץ לפני הפגישה היום עם נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג)

בצה"ל שירת כטייס מסוקים בחיל האוויר והשתחרר בדרגת רב-סרן. במהלך שירותו הצבאי לחם פרץ במלחמת לבנון הראשונה והשתתף, בין היתר, במבצע ליטני. פרץ למד בישיבת מרכז הרב בירושלים וב-1992 הקים את המכינה הקדם צבאית "עצם" בגוש קטיף. ב-2011 עברה המכינה לחולות חלוצה. ב-2010 מונה פרץ לרב הצבאי הראשי, תפקיד שמילא עד 2016.

 

עם פרסום ההודעה על מינויו המסתמן של פרץ לתפקיד הרבצ"ר, עתרו לבג"ץ הוריהם של אסף רוזנברג וגיל צוריאנו, שנהרגו בתאונת אימונים של יחידה 669 שהתרחשה ליד ערד ב-1992 כשהכבל שהעלה אותם למסוק אותו הטיס פרץ נקרע. ההורים דרשו למנוע את המינוי. ואולם, בג"ץ דחה את העתירה.

רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' בתמונה מתוך הטוויטר של פרץ ()
עוד בתחילת הקמפיין היה ברור שהמטרה המרכזית היא תיק החינוך. פרץ וסמוטריץ'

בנוסף, ב-2015 ננזף פרץ על ידי הרמטכ"ל לשעבר רב-אלוף גדי אייזנקוט, לאחר שהעניק לשני קצינים תעודות המקנות להם אפשרות להתמנות לרבנים עירוניים, אף שלא היו זכאים לכך. במהלך שירותו כרבצ"ר דרש שבפקודה חדשה יתאפשר לחיילים דתיים בקבע לבחור שלא לשרת לצד לוחמות ולחיילי חובה להימנע מפעילות לצד חיילות.

 

"יש פה יהודים בלי קשר נפשי לתנ"ך. זה מוביל לקריסה"

פרץ נחשב לאחד האנשים החזקים בעולם המכינות הקדם צבאיות הדתיות, ולדמות נערצת בקרב רבים בציונות הדתית. עוד בתחילת הקמפיין של איחוד מפלגות הימין היה ברור כי המטרה המרכזית מבחינתו היא תיק החינוך, ולא בכדי. עוד בטרם נכנס לתפקידו, עורר לאחרונה פרץ מחלוקת כאשר אמר בריאיון לרדיו ירושלים כי המטרה מבחינתו היא תנ"ך לכל ילד.

 

הוא אמר שהוא מקווה ש"החינוך בישראל יהיה הרבה יותר ערכי. אני רוצה לראות יותר אידאליסטים, אני רוצה לראות מוטיבציה יותר גבוהה לצה"ל, אני רוצה לראות גרעינים בהתיישבויות, אני רוצה לראות הרבה דברים שחסרים מאוד במדינת ישראל ואני מקווה שנוכל להשפיע ולגרום לזה". באשר להדתה אמר: "אני מבין שאני צריך להפשיל שרוולים. מבחינתי היעד הוא תנ"ך לכל ילד".

 

בעבר אמר פרץ כי "ברור שיש דור שני ושלישי של יהודים נפלאים שלא יודעים מה הם עושים פה". בריאיון בתוכנית "חוצה ישראל" הוסיף פרץ: "אין להם קשר לחברון, לירושלים ולשכם. אין להם קשר נפשי לתנ"ך ולהיסטוריה של הארץ הזו, לכל מה שיתרחש כאן, הם לא מרגישים שהם חוליה בשרשרת ולתקומה הזו בכלל. יש לצערי הרב כאלו שלא מרגישים את התחושה הזו בכלל. זה מוביל לקריסה. אני לא אומר שכל העם נמצא במקום הזה, אבל מי שמבין מוטלת עליו אחריות עצומה להסביר לכל מי שאפשר להסביר לו שאנחנו חוליה בשרשרת. אני אעשה את המיטב שאני יכול איפה שאני אהיה, איפה שאני נמצא וחי".

מצעד הגאווה בירושלים (צילום: אוהד צויגנברג)
"לי זה לא מתאים. המרחב הציבורי צריך לעבור עיון מדוקדק". מצעד הגאווה בירושלים(צילום: אוהד צויגנברג)

באותו ריאיון אמר פרץ כי הוא מאמין בשאיפתה של הציונות הדתית "להתנחל בלבבות", וציין שאין לו שום ספק בגאולת ישראל. "אנחנו נמצאים בתוך מציאות שנראית מאוד בלגניסטית, אבל לאט-לאט מתברר מה הסדר, וכשהסדר יתברר באופן מושלם זה שווה גאולה. זה ייקח זמן".

 

בחודש מרץ האחרון התייחס פרץ בריאיון לחברת החדשות למצעד הגאווה ועורר שוב מחלוקת. "זה שלהט"בים ירצו לחיות את החיים שלהם איך שהם ירצו לחיות, אני לא בעל הבית לקבוע להם את זה", אמר פרץ. "ברמה הלאומית, לבוא ולהגיד שאנחנו משנים את אופי הבית היהודי, לי, כמי שנושא את דגלה של הציונות הדתית, זה לא מתאים. שיחיו איך שהם רוצים לחיות. אני לא חושב שצריך לעשות מצעד מהדבר הזה. מי שאוהב, אני יודע... אני לא אוהב כלבים אצלי בבית, להבדיל, כן? אז מה, אני אעשה על זה מצעד? המרחב הציבורי צריך לעבור עיון מדוקדק, המרחב הפרטי - זה בסדר גמור". עם זאת, ועוד לפני פרסום הדברים, כתב בחשבון הטוויטר שלו כי הוא "כשל בלשונו" והתנצל על דבריו.

 

על גדודים מעורבים אמר פרץ בריאיון למעריב בחודש מרץ כי "זה לא טוב. ערבוב בין המינים בזמנים לחוצים, בקשיים, בלילות חשוכים ואפלים, יוצר מציאות לא פשוטה, ויש לי על מה להסתמך, תאמין לי. בפקודה הצבאית גרמנו שלבחור דתי תהיה אפשרות לא ללכת לשם". על טייסות אמר: "באופן רעיוני הן יכולות להיות, אבל טייסת עלולה ליפול בשבי וזה נורא, וטייסת גם מתחייבת הרבה שנים לא ללדת ילדים. זה משהו שצריך הרבה זהירות בו".

"ערבוב בין המינים זה לא טוב". לוחמות בגדוד מעורב בגבול לבנון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"ערבוב בין המינים זה לא טוב". לוחמות בגדוד מעורב בגבול לבנון(צילום: דובר צה"ל)

מערכת החינוך צפויה להתמודד בחודשים הקרובים עם כמה קשיים מרכזיים בעקבות פיזור הכנסת וקיום מערכת בחירות שנייה בתוך שנה. ב-ynet פורסם לראשונה כי קיים חשש כבד שהצהרונים בבתי הספר לא יפעלו בשנת הלימודים הבאה, בשל היעדר אישור הממשלה להמשך תקצוב התוכנית במהלך מערכת הבחירות. גם המשך בניית הכיתות החדשות נקלע למבוי סתום בגלל עיכוב בתקציבים ייעודיים לעניין, הנובע מהיעדר אישור ועדת הכספים של הכנסת.

 

גם תוכניות לנוער בסיכון אותן מפעיל משרד החינוך ותקצוב תנועות וארגוני הנוער מעוכבים בשלב זה. במערכת החינוך מזהירים גם מפני חשש לאי פתיחת שנת הלימודים הבאה בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים, משום שבסוף החודש יפוג תוקפו של הסכם השכר של הסתדרות המורים "אופק חדש". בהיעדר הסכם שכר חדש, קיים חשש ששנת הלימודים הבאה לא תיפתח.

 

הפורום החילוני: "יום שחור"

פרץ עצמו התייחס היום למינויו: "אני מודה לראש הממשלה בנימין נתניהו על האמון ומאחל בהצלחה לשותפי ח"כ בצלאל סמוטריץ' בתפקידו כשר התחבורה. ‏בכוונתי להיות שר החינוך של כולם. ‏לחינוך יש משמעות אדירה לחוסנה של ישראל ולמרות שזו ממשלת מעבר אני מתכוון ללמוד את המשרד ולהנחיל בו את הערכים שלשמם נבחרתי".

 

גורמים במערכת החינוך בירכו היום את הרב פרץ על מינויו, לצד אחרים שהביעו חשש ומתחו ביקורת על המינוי. מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד שיגרה מכתב לפרץ שבו בירכה אותו על מינויו לתפקיד ובו גם התייחסה לאחד האתגרים המידיים של השר החדש: חידוש הסכם השכר 'אופק חדש'.

 

"הסתדרות המורים מברכת אותך לרגל המינוי", כתבה בן דוד. "אנו מקווים שתהיה קשוב לכל המגזרים ובמיוחד לעובדי ולעובדות ההוראה. כידוע, הסכם השכר שלנו מסתיים בעוד כמה ימים ולפנינו תקופה של משא ומתן. אנו מאמינים שנצליח לסלול יחדיו דרך טובה ופורייה שתטיב עם התלמידים והתלמידות ובפרט עם עובדיה המסורים של מערכת החינוך".

 

מתנועת "נאמני תורה ועבודה" נמסר כי היא מברכת את שר החינוך החדש ו-"קוראת לו לפעול על פי מדיניות ציבורית סדורה אשר תיקח אחריות על כלל ילדי ישראל". גם במועצת המכינות הקדם צבאיות בירכו על מינויו של פרץ. דני זמיר, מנכ"ל מועצת המכינות הקדם צבאיות אמר: "באופן אישי אני חושב שמדובר באדם רב מעלות, הגון ואוהב את הציבור שיביא ברכה רבה בתפקידו".

 

מנגד, בפורום החילוני כינו את מינויו של פרץ "יום שחור לחינוך בישראל". מהפורום נמסר כי "מינויו של פרץ מבהיר שתהליך ההדתה שגדל וטפח בתקופת בנט יקבל האצה גדולה עוד יותר". נוכח התבטאויות העבר של פרץ על קהילת הלהט"ב אמרה תמר יהל, יו"ר ארגון חוש"ן (מרכז החינוך וההסברה של קהילת הלהט"ב) ל-ynet כי בארגון מקווים שהרב לא יפנה גב לקהילה.

הרב רפי פרץ (צילום: רפי קוץ)
חלק מברכים, אחרים חוששים. הרב רפי פרץ(צילום: רפי קוץ)

"בשנים האחרונות חווינו התקדמות משמעותית מאוד בעבודה מול משרד החינוך", אמרה יהל. "אנחנו מאוד מקווים שעם המינוי נמשיך לראות את ההתקדמות הזו". בארגון קראו לשר החדש, בין היתר, לקבוע תקנות חדשות באשר להתמודדות עם תלמידים על הקשת הטרנסית.

 

"רק לא מזמן כשל פרץ בלשונו והתבטא נגד קיום מצעדי גאווה ואנחנו מעריכים את ההתנצלות המהירה ומקווים שבמסגרת התפקיד שלו הוא מבין שיש לו אחריות מלאה על כל תלמיד במערכת החינוך בלי קשר לנטייתו המינית ולזהותו המגדרית", הוסיפה יהל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
רפי פרץ, לפני הפגישה היום עם נתניהו
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים