שתף קטע נבחר

חוק ההסגרה לסין מטלטל את הונג קונג

מאות אלפים יצאו לרחובות הונג קונג בהפגנה חסרת תקדים. הם חוששים מפגיעה באוטונומיה בעקבות חוק שיאפשר למסור חשודים לבייג'ינג. הממשלה המקומית לא נכנעת: הונג קונג - מקלט לעבריינים נמלטים

בהונג קונג התקיימה אתמול (יום א') ההפגנה הגדולה שידעה האוטונומיה מאז 1997, השנה שבה הוחזרה לסין אחרי עשרות שנים של שלטון בריטי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מאות אלפי מפגינים יצאו לרחובות ומחו על השינויים בחוקי ההסגרה, שיאפשרו לטריטוריה האוטונומית-למחצה למסור לבייג'ינג חשודים בפשעים. למרות מחאת הענק הממשלה בהונג קונג הודיעה שתמשיך לקדם את השינויים בחוקים, מה שעלול לגרום למשבר פוליטי חריף בהונג קונג.

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: Gettyimages)
"הפגנת המיליון" בהונג קונג(צילום: Gettyimages)

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

על מה החוק?

ממשלת הונג קונג מקדמת חוק שיאפשר הסגרה לכל סמכות שיפוטית שאיתה עדיין אין לה הסכם הסגרה – כולל למשטר הסיני בבייג'ינג. הנהגת הונג קונג טוענת שחוק ההסגרה הכרחי כדי שהונג קונג תפסיק להיות מקלט לפושעים נמלטים. מתנגדי החוק חוששים מפגיעה בעצמאות המשפטית של האוטונומיה שלהם – עצמאות שהייתה תנאי הכרחי בחזרתה של הונג קונג לידי סין.

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

כדי להרגיע את המוחים אמרה מנהיגת הונג קונג, קארי לאם, שהשלטון המקומי ישמור על חופש הביטוי ויבטיח שחוק ההסגרה לא ישפיע על משפטים פוליטיים. בנוסף טענה לאם שהחוק עומד בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים, ושהפשעים שעומדים על הפרק הם רק פשעים חמורים שעליהם ניתן לגזור יותר משבע שנות מאסר.

 

בהונג קונג חוששים ש-7.3 מיליון התושבים – וגם מי שרק חולף בשדה התעופה – ימצאו את עצמם נשפטים במערכת המשפט האטומה והמוטה פוליטית של בייג'ינג. שלל גורמים התנגדו לחוק - כולל עורכי דין וגופים משפטיים משפיעים, אנשי עסקים, שגרירים מערביים, פעילים פוליטיים ועיתונאים. אתמול, לפי מארגני המחאה, מחו מיליון מפגינים בהונג קונג נגד החוק - הפגנה בהיקף חסר תקדים.

 

האם סין ממילא לא שולטת בהונג קונג?

ההנהגה בהונג קונג נחשבת כמי שממלאת את רצונה של הממשלה בבייג'ינג. מנהיגי הונג קונג מבטיחים שחוק ההסגרה לא ישפיע על מערכת המשפט העצמאית של הונג קונג ועל החירות של האזרחים, אך רבים לא מאמינים לה. ג'ימי שאם, ממארגני המחאה אתמול, אמר שצעירי הונג קונג מרגישים חסרי אונים מול הממשלה "הברוטאלית".

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: AP)
(צילום: AP)

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: AP)
(צילום: AP)

הונג קונג: מאות אלפים מפגינים נגד חוק שיאפשר הסגרת מבוקשים לסין (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

במסגרת ההסכם שבו חזרה הונג קונג לסין ב-1997 הסכימה בייג'ינג לאפשר להונג קונג שלל תנאים שישמרו על החירות של תושביה, כמו חופש הביטוי ומערכת המשפט העצמאית. בתי המשפט של הונג קונג ושלטון החוק שלה הם מרכיבים חשובים בשגשוגה הכלכלי של הונג קונג. בהונג קונג גובר החשש שהאוטונומיה והחירויות של הונג קונג נשחקות.

 

למה עכשיו?

הרעיון שהונג קונג משמשת מקלט לעבריינים נמלטים מעולם לא תפס מקום מרכזי בסדר היום הפוליטי. הרשויות המקומיות התחילו לקרוא חוק ההסגרה אחרי שגבר מהונג קונג רצח את חברתו בחופשה בטייוואן וברח בחזרה הביתה. כך נולד חוק ההסגרה שקורא להסדיר את הסכמי ההסדרה עם כל מי שלהונג קונג עדיין אין הסכם איתו – כולל השלטון בבייג'ינג. מתנגדי החוק אומרים שהשלטון בהונג קונג מנצל את פרשת הרצח בטייוואן כדי לרצות את בייג'ינג.

 

האם לחוק יש תומכים?

בוודאי. בסין זוכה חוק ההסגרה לגיבוי ציבורי מבכירי מפלגת השלטון ומהתקשורת הממלכתית. מארגני עצומה של ארגון שתומך בחוק אספו יותר מ-800 אלף חתימות. ממשלת הונג קונג נהנית מרוב נוח של מחוקקים שכבר אמרו שיתמכו בחוק. התמיכה בחוק לא באה לידי ביטוי ברחובות. תומכי החוק לא הצליחו להוציא לרחובות מפגינים, ולכן קשה לאמוד את התמיכה הציבורית בחוק ההסגרה.

הונג קונג מנהיגה קארי לאם הפגנה מיליון מחאה חוק הסגרה סין  (צילום: EPA)
מנהיגת הונג קונג קארי לאם(צילום: EPA)

הונג קונג מפה סין ()
הונג קונג מפה סין
 

כרגע אין סימנים שהמתיחות בהונג קונג נרגעת. היום סירבה קארי לאם לעכב את חוק ההסגרה או לדחות את השינויים בחוק, ואמרה שהממשל שלה כבר עשה ויתורים גדולים כדי להגן על זכויות אדם. משטרת הונג קונג אמרה הבוקר שהיא תאתר את המפגינים שאחראים לאלימות ברחובות.

 

מתנגדי החוק לא מתכוונים לוותר, וכבר הודיעו שמחרתיים יתקיימו הפגנות נוספות - וגם שביתות ברחבי הונג קונג. ממשלת סין גינתה את ההפגנה ואמרה שמי שעומדים מאחוריה הם "כוחות זרים" שמנסים לשבש חוק "רגיש ולגיטימי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוחים נגד חוק ההסגרה בהונג קונג
צילום: רויטרס
מומלצים