שתף קטע נבחר

6 שעות החלמה: הדור החדש של ניתוחי החלפת מפרקים עושה מהפכה בעולם הרפואה

עד לפני מספר שנים, ניתוח מפרקים היה הסיוט של כל אדם הסובל משחיקת סחוס. זמן אשפוז והחלמה ארוכים והמגבלות התנועתיות גרמו למטופלים לחשש ולהימנעות מההליך. אבל דור חדש של ניתוחי מפרקים, אותו מוביל פרופ' מיכאל דרקסלר, משנה לגמרי את כללי המשחק

תסתכלו טוב-טוב על הסרטונים הבאים: מדובר בלא פחות ממהפכה. לכאורה, אין בהם שום דבר יוצא דופן - גברים צועדים בבטחה על רגליהם. אבל אם היו אומרים לכם שרק לפני 7 שעות הם עברו ניתוח להחלפת מפרק ירך וברך ועוד מעט הם ישוחררו לביתם להמשך שגרת יומם, הייתם מאמינים?

 

 

 

 

אמנם מדובר באחד ההליכים הכירורגיים השכיחים ביותר, אבל ניתוחי החלפת מפרקים הם לא פשוטים. לפחות לא עד היום. זמן ההחלמה הארוך גרם לחשש ולרתיעה בקרב מטופלים עד כדי הימנעות מהניתוח, מה שיכול להוביל להחמרה במצב.

 

עד לפני זמן לא רב, החלמה מניתוח החלפת מפרק ברך או ירך רגילה כללה אשפוז של מספר ימים בבית חולים ולאחר מכן, בדרך כלל הפניה למסגרת שיקומית וביצוע פיזיותרפיה. התהליך נמשך בין שבועיים לשלושה שבועות בהם המטופל נמצא מחוץ לביתו ומקרבת משפחתו.

 

אבל בשנים האחרונות קיימת גישה ניתוחית חדשה ופורצת דרך, שפרופ' מיכאל דרקסלר הוא אחד ממוביליה. פרופ' דרקסלר, מומחה לכירורגיה אורתופדית והחלפות מפרקים ומנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים אסותא באשדוד, מאפשר למטופלים ולמשפחותיהם לחזור לשגרה תוך שעות בלבד לאחר הניתוח.

 

מה מייחד את הטכניקה הניתוחית החדשה?

הטכניקה החדשה שפיתח פרופ' דרקסלר משמרת את האנטומיה של המפרק עם פגיעה מינימלית ברצועות ובשרירי הברך או הירך. כתוצאה מכך, ההליך פחות פולשני לרקמות, הוא מאפשר שיקום מהיר של המפרק וחזרה לשגרה מלאה ומהירה מבעבר.

 

פרופ' מיכאל דרקסלר
פרופ' מיכאל דרקסלר
 

גישה זו מכונה ע"י פרופ' דרקסלר "מילימטר מעלה", ומתייחס לפעולות הניתוחיות הזעירות המבוצעות בתוך המפרק - הבדלים של מילימטר בחיתוכי העצם והבדלים של מעלה ברוטציות ובזוויות של המשתל.

 

פעולות אלו מובילות את המפרק להתמקם בצורה אנטומית נכונה עם פגיעה מינימלית ברקמות מסביב. התוצאה - זמן החלמה מהיר במונחים שהרפואה לא הכירה בעבר.

 

מה ההבדל בין ניתוח מפרק ברך לניתוח מפרק ירך?

מפרק הברך הוא מפרק ציר עם יכולת תנועה רבה מאוד. במהלך פעילות גופנית, מפרק הברך נע פעמים רבות לכיוונים שונים. נוסף לתנועתיות הרבה, נושאת הברך גם את משקל הגוף ולכן נפוצות בה פגיעות חריפות. בטכניקה הניתוחית החדשה, ניתוח מפרק הברך מבוצע בגישה קדמית ללא חיתוך של שרירים. האיזון העדין בתוך הברך, "מילימטר מעלה", מאפשר חיתוכים ואיזונים עדינים המחזירים את המפרק לצורתו הטבעית ככל שניתן.

 

מפרק הירך הוא מפרק המאפשר את טווח התנועה של הגפיים והאגן. עם השנים הוא חשוף לתהליכי שחיקה והרס של הסחוס הפרקי. הרס זה מוביל לחשיפה של העצם שמתחת לסחוס, וכתוצאה מכך מתפתחות בו דלקות המובילות לכאב ולהגבלה בתנועה.

 

בטכניקה הניתוחית של פרופ' דרקסלר ניתוח מפרק הירך מבוצע בגישה מיני אחורית תוך מעבר וכניסה למפרק עם פגיעה מינימלית בשרירים סובבי המפרק. במהלך הניתוח, מוחלף המפרק הפגוע במשתל מלאכותי, כתוצאה מכך, הניתוח אינו טראומטי לגוף ויכולת השיקום והחזרה לשגרה מלאה ומהירה מבעבר.

 

פרופ' דרקסלר, מה המשמעות של החלמה מהירה מניתוח מפרקים?

"מבחינתי, השינוי הוא בתפיסה שהמטופל אינו חולה. בשנים האחרונות השתנתה ההתייחסות לניתוחי החלפות המפרקים, בייחוד בכל הנוגע לניתוח עצמו. לפני הניתוח, עוד במרפאה, ניתן דגש רב בהכנת המטופל ומשפחתו לקראת הניתוח, ניתנים לו תרגילי פיזיותרפיה והסברים על תהליך האשפוז, הניתוח ולאחריו. ניתן גם דגש על השחרור הביתה יום לאחר הניתוח והעובדה שהמפרק יופעל אחר כך באופן מיידי.

 

"לפני מספר שנים זמן האשפוז אחרי ניתוח להחלפת מפרק היה לתקופה של שבועיים ואף יותר. היום המטרה היא להפעיל את המטופל מיד לאחר הניתוח ולאפשר לו ולמשפחתו לחזור לשגרה מהירה ככל האפשר. הטכניקה הניתוחית החדשה, נוגדי כאב במהלך הניתוח ומתן מעטפת תומכת קהילתית מאפשרים למטופל להשתחרר עוד באותו יום או ביום שלמחרת".

 

מהם שלבי הניתוח וההחלמה?

"הכל מתחיל בהכנה של המטופל ומשפחתו עוד במרפאה, כך מגיעים לניתוח מוכנים נפשית טוב יותר. המטופל מאושפז ללילה אחד והניתוח עצמו אורך כשעה. הניתוח מתבצע בהרדמה של חצי גוף, הרדמה אפידורלית או ספינלית, ולא הרדמה מלאה. המשמעות של כך היא שאין תופעות לוואי אחרי הניתוח כמו בחילות וסחרחורות".

 

ניתוח מפרק הברך או הירך בטכניקה החדשה מתבצע עם דגשים על מניעת פגיעה בשרירים ואיזון מושלם של הרצועות והרקמות התומכות את המפרק. במהלך הניתוח ניתנים משככי כאבים וחומרים המורידים את התהליך הדלקתי והכאב.

 

דגש נוסף, מציין פרופ' דרקסלר, הוא ביצוע בלוק, כלומר, הרדמה לעצב התחושתי של הברך או הירך. הוא נעשה לפני או מיד אחרי הניתוח. הפעולה הזו נועדה לשכך כאבים עד למינימום ולגרום למטופל להפעיל את הברך או הירך המנותחים עם תום הניתוח.

 

"כדי לוודא שהניתוח עבר בהצלחה, אני אישית מקים את המטופל והולך איתו את הצעדים הראשונים מספר שעות לאחר הניתוח. כך אני מתרגל איתו הליכה נכונה. כשהמטופל ומשפחתו רואים שהניתוח עבר בהצלחה, אפשר להשתחרר הביתה".

 

כחלק מתהליך השיקום וההחלמה יש להקפיד על ביצוע תרגילים מותאמים על מנת לחזק את שרירי הירך והאגן ולשפר את טווח הפעילות שלהם. כל זה נעשה במסגרת ביתית ולא במסגרת של שיקום בבית חולים.

 

"כל מטופל מקבל את מספר הטלפון האישי שלי למקרה שיש שאלות או חששות. לאחר השחרור אני מקפיד להתקשר לכל מטופל לוודא שהגיע לביתו, שהוא מרגיש טוב, נוטל את משככי הכאבים ומבצע את התרגילים. כמובן שאם יש בעיה אפשר להתקשר אליי או שולחים תמונה. חשוב לי לשמור על קשר רציף ולתת למטופל ביטחון והרגשה שהם לא לבד אחרי הניתוח".

 

מה לגבי כאבים אחרי הניתוח?

"זה תלוי. בירך יש הרבה שריר ושומן מסביב לירך וגם עמוד השדרה משמש כתומך, ולכן לרוב אין כמעט כאבים. תוצאות ניתוח מפרק הירך הן כמעט מושלמות ומטופלים שוכחים שעברו הליך כירורגי. מפרק הברך, לעומת זאת, נמצא ממש מתחת לעור וכל משקל הגוף נסמך עליה. לכן, בניתוח החלפת ברך יש כאבים.

 

"אבל אם לוקחים נוגדי כאב בצורה מסודרת ומקטינים את המינון, תוך שבוע-שבועיים הכאבים פוחתים. יש מטופלים שבכלל לא נוטלים כדורים נוגדי כאב, כי השינוי הוא כל כך משמעותי, והכאב הרבה פחות מורגש לעומת הכאב שהיה לפני הניתוח".

 

לסיכום, מה השאיפה שלך היום מבחינת ניתוחי המפרקים?

"השאיפה שלי היא להביא לשיפור מקסימלי ולשינוי של 180 מעלות בחיי המטופל שעובר את הניתוח. להעביר אותו מחיים של כאב ותלות באביזרי תמיכה, בנוגדי כאב לחיים עצמאיים נטולי כאב. בעזרת השיטה החדשה שלי, אני יכול היום להבטיח את התוצאות הטובות ביותר שניתוח החלפת המפרקים יכולה להציע עם חזרה לפעילות ולשגרה בזמן קצר".

 

לאתר של פרופ' מיכאל דרקסלר >>

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים