שתף קטע נבחר

פיתוח: יצור טכנציום-99 ללא צורך בכור גרעיני

חוקר מאוניברסיטת בן גוריון פיתח שיטה המייתרת את הצורך באורניום מועשר באיכות המתאימה לכלי נשק גרעיניים - לייצור איזוטופים לרפואה גרעינית

הסוף לכורים הגרעיניים ולאורניום מעושר לצורך רפואי? חוקר באוניברסיטת בן גוריון פיתח שיטה לייצור איזוטופים לרפואה גרעינית, המשמשים לטכנולוגיות דימות כמו CT ו-PET CT. המחקר פורסם בכתב העת Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B.

 

תחנת כוח גרעינית גרעין (צילום: shutterstock)
תחנת כוח גרעינית(צילום: shutterstock)

 

כיום עורכים דימוי גרעיני עם טכנציום-99m. הטכנציום מוזרק לגוף ונקשר לגידולים סרטניים ולאחר מכן ניתן לאתר את מיקום הגידול באמצעות גלאי קרינה. לטכנציום זמן מחצית חיים קצר, ולכן החשיפה של החולה לקרינה היא מינימלית. הטכנציום לא מצוי באופן טבעי בטבע ומופק באופן מלאכותי (הוא היה היסוד הראשון שהופק באופן מלאכותי במעבדה). במאמר מתאר החוקר, ד"ר אלכסנדר ציחנסקי מהיחידה להנדסה גרעינית באוניברסיטה, כיצד הצליח לפתח שיטה לקבל את האיזוטופ מולידיום99, הדועך לטכנציום99. זאת באמצעות מאיץ אלקטרונים ייעודי.

 

רוב הטכנציום שמיוצר כיום לצרכים מסחריים מיוצר בכורים גרעיניים ודורש שימוש באורניום ברמת העשרה גבוהה. השימוש באורניום בהעשרה גבוהה מחייב פיקוח שעלותו גבוהה מאוד ולא אפשרי במדינת ישראל, כיוון שהיא אינה חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני. את הטכנציום, איזוטופ לא יציב עם זמן מחצית חיים של 6 שעות בלבד.

 

השיטה החדשה של ד"ר ציחנסקי מייתרת את הצורך באורניום מועשר באיכות המתאימה לכלי נשק גרעיניים, ובכור גרעיני. החוקר ערך סימולציות בשיטת מונטה קרלו והשלב הבא הוא עריכת ניסוי. האוניברסיטה יצרה קשר עם המעבדה הלאומית הקנדית לפיזיקה, שם מצוי מאיץ ייעודי. ד"ר ציחנסקי הסביר כי "כעת אנחנו פועלים לגייס כספים למימון הניסוי".

 

צפריר לוי, סמנכ"ל בכיר פיתוח עסקי, ב-BGN Technologies, הסביר כי "טכנציום-99 משמשת בעשרות מיליוני הליכים אבחוניים רפואיים מדי שנה, והוא האיזוטופ הרדיואקטיבי שנמצא בשימוש הנרחב ביותר בתחום הרפואה. הצורך באורניום ובכור גרעיני כדי לייצר איזוטופ זה גורם למחסור בחומר חשוב זה. ניתן לייצר את הטנציום בעלויות נמוכות יותר, מכיוון שאין צורך בכור גרעיני וניתן לעשות זאת במאיצים. בנוסף, אנחנו גם מרוויחים זמן ואין את הבעיה של טיפול בפסולת גרעינית. אנו תרים כעת אחר שותפים להמשך הפיתוח והמסחור של המצאה חשובה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כור גרעיני. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים