שתף קטע נבחר

תיעוד: "אבי הסליקים" בסכנת קריסה בשל הגשמים

בונקר סודי שנחפר ב-1922 בכפר גלעדי על ידי אנשי "השומר" ו"גדוד העבודה" נמצא בסכנה לאחר שהגשמים האחרונים גרמו לקריסת חלק מקירותיו. מאז שנחשף הסליק ב-1983 ונמצאו בו רובים משנות ה-20, הפך לאתר טיולים בקיבוץ

 

 

 

בונקר סודי, המכונה "אבי הסליקים", שנחפר ב-1922 בשטחי קיבוץ כפר גלעדי בגליל העליון, נמצא כעת בסכנת קריסה בעקבות גשמי החורף האחרון, שגרמו לחלחול ולקריסת חלק מהקירות בסליק החפור באדמת גיר.

 

הסליק אשר קרס (צילום: אביהו שפירא )
הסליק שקירותיו קרסו(צילום: אביהו שפירא )

 

הסליק נחפר על ידי קבוצת חברים מאנשי "השומר" לשעבר, ועמם אנשי גדוד העבודה, שסירבו לקבל את מרות הארגון הצעיר שהוקם שנתיים קודם לכן, "ההגנה". הם הקימו ארגון פרטי, "קיבוץ חשאי", ובין השאר הקימו לעצמם בונקר סודי ובו מצבור נשק. הבונקר כולל חדרון בגודל 9 מ"ר, שממנו מובילה מנהרת מילוט שאורכה כ-20 מטרים.

 

"הסליק התגלה בשנת 1983, על ידי אחרון השומרים נחום הורוביץ", סיפרה תורה שריבר, האחראית על הסליקים מטעם הקיבוץ. "כאשר פתחו אותו נמצאו בו רובים משנות ה-20 של המאה הקודמת, רובים איטלקים, פולנים ועוד. מכל טוב".

 

בסליק, כך אומרים, לא הוחבא רק נשק, אלא גם כספים ששדדו אנשי הארגון לצורך מימון פעילותו, בין השאר מיהודים שעשו עסקים בביירות ועברו בדרכם בחזרה לירושלים, סמוך לקיבוץ.

כניסה לקיבוץ כפר גלעדי (צילום: אביהו שפירא )
הכניסה לקיבוץ כפר גלעדי(צילום: אביהו שפירא )

 

במהלך השנים מאז נחשף הסליק, הועברו כלי הנשק לסליק אחר, בו מתקיימת תצוגה, אולם המקום הפך אתר טיולים משמעותי במסגרת סיורי המורשת בכפר גלעדי. עם זאת, לפני מספר שנים החלו הקירות להתפורר ונערך שיפוץ. לאחרונה כאמור קרסו חלקים מהקירות בשל הגשמים הרבים.

 

"השנה ירדו גשמים רבים שחלחלו, והמים גרמו לקריסה של חלק מהקירות במנהרה. חיכינו עד שהרטיבות שם תתייבש אבל קשה להיכנס כרגע למקום. אנחנו מאמינים שאפשר לשקם את המנהרות אבל בשביל זה צריך שכולם יתגייסו. משרד הביטחון, המועצה לשימור אתרים. צריך לגייס את הכספים ולשקם את המקום, כי מדובר בחלק מההיסטוריה, לא רק של הקיבוץ אלא של כל ההתיישבות היהודית בארץ ישראל בימיה הראשונים", אמרה שריבר.

 

בכפר גלעדי אותרו 23 סליקים במהלך השנים, וברבים מהם עוד שרדו כלי הנשק – יש אומרים במצב שמיש – גם כאשר התגלו במהלך שנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת. הסליקים הלכו ונעלמו כאשר הקיבוץ הלך והתרחב, אולם מספר סליקים נותרו למשמרת, לזכר ההיסטוריה המפוארת של הגנת היישוב המבודד לאורך השנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
הסליק בכפר גלעדי
צילום: אביהו שפירא
מומלצים