שתף קטע נבחר

לטוקיו דרך אירופה: כל מה שצריך לדעת על המשחקים האירופיים

זו לא אולימפיאדה, גם לא אליפות עולם, אבל המשחקים במינסק תופסים גובה ומגיעים אליהם בכירי הספורטאים. לינוי אשרם, ארטיום דולגופיאט, טוהר בוטבול ואחרים כבר מתחממים לקראת הפתיחה מחר

בקיץ של שנה אי־זוגית אין כידוע אולימפיאדה או מונדיאל, הנערכים אחת לארבע שנים. אבל אל דאגה, 2019 לא תישאר ריקה מאירוע ספורט גדול. מחר תצא לדרך במינסק בירת בלארוס המהדורה השנייה של המשחקים האירופיים. למעלה מ־4,000 ספורטאים מ־50 מדינות יצעדו בטקס הפתיחה ובתוכם משלחת ישראלית קטנה (32 ספורטאים) ואיכותית.

 

בפעם הקודמת, לפני ארבע שנים בבאקו, חזרה המשלחת הישראלית, שמנתה 142 ספורטאים, עם 12 מדליות, כולל שתיים מזהב. הפעם, בשל הקטנת המשלחת, היעד של הוועד האולימפי הוא 4 מדליות. המשחקים האירופיים מהווים עבור הספורטאים תחנה חשובה לקראת המשחקים האולימפיים בטוקיו וכמובן טבילת אש באירוע גדול.

 

קרטיש. אחת הזוכות במדליות במשחקים הקודמים  (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
קרטיש. אחת הזוכות במדליות במשחקים הקודמים (צילום: אורן אהרוני)

 

המשלחת הישראלית תתחרה בעשרה ענפים: ג'ודו, התעמלות אמנותית, התעמלות מכשירים, איגרוף, אופני כביש, אקרובטיקה, בדמינטון, קליעה, היאבקות חופשית וקשתות. יש גם בונוס כספי למי שיביא מדליה: זהב שווה 30 אלף שקל, כסף 21 אלף וארד 15 אלף.

 

אפשר לבנות על פודיום?

לינוי אשרם, ארטיום דולגופיאט, אנדריי מדבדב, אלכס שטילוב, טוהר בוטבול, שירה ראשוני, תמנע נלסון־לוי - אלו השמות שבמשלחת בונים עליהם למדליה.

 

בהתעמלות אמנותית יהיה מעניין לראות את כושרה של אשרם, שנאלצה לפרוש מאליפות אירופה בגלל פציעה וחוזרת להתחרות לאחר הפסקה של חודש. כל מדינה מיוצגת רק על ידי מתעמלת אחת ולכן המשימה של אשרם לעלות על הפודיום תהיה יותר קלה. המתחרה העיקרית שלה תהיה אלופת העולם ארינה אברינה מרוסיה.

 

לינוי אשרם באליפות העולם (צילום: EPA)
אשרם חוזרת להתחרות(צילום: EPA)

 

בג'ודו ייעדרו אמנם הספורטאים הבכירים (שומרים כוחות לאליפות העולם בעוד חודשיים), אבל בוטבול (עד 73 ק"ג), ראשוני (עד 48 ק"ג) ונלסון־לוי (עד 57 ק"ג) כבר הוכיחו את עצמם ויכולים לזכות במדליה.

 

בהתעמלות מכשירים ישראל היא המדינה היחידה, ביחד עם בריטניה, שהצליחה להשיג שלושה כרטיסים. וכשיש לך במשלחת את דולגופיאט, סגן אלוף אירופה בקרקע, מדבדב, שסיים שני באליפות אירופה השנה בשולחן הקפיצות, ושטילוב, המנוסה במעמדים כאלו, אפשר בהחלט לדמיין אותם חוזרים עם מדליה ממינסק.

גם הקלע סרגיי ריכטר, שזכה לפני ארבע שנים בבאקו במדליית ארד, והמתאגרף דוד אלברדיאן (עד 49 ק"ג), שהגיע לרבע הגמר ב־2015, יכולים להגיע למדליה.

 

אלכס שטילוב מרוצה מהתרגיל (צילום: גטי אימג'ס)
שטילוב. בונים עליו?(צילום: גטי אימג'ס)

 

אתמול הגיעה המשלחת למינסק לקראת טקס הפתיחה שייערך מחר בערב, כאשר את דגל ישראל יישא שחקן הבדמינטון מישה זילברמן. הקבוצה בג'ודו היא הגדולה ביותר במשלחת: עשרה ספורטאים, חמש נשים וחמישה גברים. ביום שישי, לפני הטקס, כבר יחלו התחרויות והישראלי הראשון שיתמודד יהיה הקשת איתי שני. בשבת תתחרה אשרם ואולי נראה אותה על הפודיום. בראש המשלחת עומד דני אורן, מנהל היחידה לספורט הישגי. יניב אשכנזי הוא המנהל המקצועי של המשלחת.

 

פיק ברכיים הולנדי

המשחקים שנערכו בפעם הראשונה בבאקו באו כדי לתת מענה לתחרות יבשתית גדולה, בדיוק כמו המשחקים הפאן־אמריקאיים, משחקי אסיה, המשחקים הפאסיפיים ומשחקי אפריקה. ועל פי מה שהיה בהתחלה יש למה לחכות.

 

הסטנדרט הגבוה שהציבה בירת אזרבייג'ן ב־2015 (תקציב ענק, טקס פתיחה כמו באולימפיאדה ומתקנים חדישים) הביא את הולנד, שנבחרה תחילה לארח ב־2019 עם הצעה שכללה אירוע שיתפרס על תשע ערים ברחבי המדינה, לקבל פיק ברכיים ולוותר בגלל העלויות הגבוהות.

 

הצעה חלופית הגיעה מכיוונה של רוסיה לקיים את המשחקים בסוצ'י, אך פרשת הסמים גרמה לוועד האולימפי האירופי לקחת צעד אחורה ולצאת למכרז חדש עם מספר שינויים. העיקרי בהם היה הקטנת מספר הענפים (כולל הורדת כל ענפי המים), ובעקבות כך גם הצטמצם מספר ימי התחרויות.

 

המשחקים האירופיים (צילום: EPA)
מינסק. מארחת המשחקים(צילום: EPA)

 

אבל כל זה לא משפיע על חשיבות האירוע. במשחקים האירופיים השנה יתקיימו 201 טקסי הענקת מדליות. עשרה ענפים מהווים חלק מהקריטריון בדרך למשחקים האולימפיים בטוקיו, ובנוסף התחרויות בג'ודו ובאיגרוף מוגדרות כאליפות אירופה.

 

מינסק עצמה התמרקה בחודש האחרון לכבוד המשחקים עם שלטים בכל פינה וסמל המשחקים שהוצב בכיכרות העיר. 8,000 המתנדבים עברו קורס מזורז באנגלית, נערך מבצע ניקיון יסודי בעיר, והממשלה תרמה את שלה בכך שהחליטה שזרים יורשו להיכנס למדינה בתקופה הזו ללא ויזה. אחד הנושאים החשובים בכל אירוע ספורט הוא כמובן העניין הביטחוני. המשטרה תפסה פיקוד על כפר הספורטאים, פטרולים מסיירים סביב השעון בכפר וגם באתרי התחרויות, והמרחב האווירי מעל האצטדיונים נסגר, כולל לרחפנים.

 

ויש גם היסטוריה קטנה. בטקס פתיחת המשחקים במינסק ייעשה לראשונה שימוש בטכנולוגיית המציאות הרבודה (AR) שבה כל אחד יוכל לראות חלקים מאירוע הפתיחה אצלו בסלון. מה צריך לעשות? להוריד את אפליקציית MINSK2019 AR וליהנות.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
קמע המשחקים האירופיים
צילום: EPA
מומלצים