שתף קטע נבחר

הקרב על הגז: טורקיה שולחת ספינת קידוח נוספת לצפון קפריסין

הממשלה הטורקית הודיעה כי ספינת קידוח גז שנייה תוצב באזור צפון קפריסין והחריפה את הסכסוך בינה ובין קפריסין על זכויות הקידוח בשטח השנוי במחלוקת. באזור נמצא שדה הגז אפרודיטה השייך לנובל אנרג'י וחברת דלק הישראלית

טורקיה שולחת את ספינת קידוח הגז "יאבוז" לאזור הסמוך לצפון קפריסין, שם היא תפעל במשך שלושת החודשים הקרובים. כך אמר אתמול (ה') שר האנרגיה הטורקי פתיח דונמז. ההכרזה הטורקית מגיעה ברקע מאבק ממושך על זכויות הקידוח באזור השנוי במחלוקת, בו נמצא גם שדה הגז "אפרודיטה" השייך לחברת דלק הישראלית ולחברת נובל אנרג'י.

 

הספינה יבוז (צילום: AP)
הספינה הטורקית "יאבוז"(צילום: AP)

  

דונמז אמר את הדברים בטקס ההשקה של הספינה במערב טורקיה והזהיר "שחקנים מחוץ לאזור" משיתוף פעולה עם הממשלה הקפריסאית: "לא כדאי לכם לרדוף אחרי אשליות שלא יביאו תוצאות", אמר. "יאבוז" מצטרפת לספינה הקודמת ששלחה טורקיה לאזור -"פתיח".

 

אזהרתו של דונמז התייחסה להסכם אליו הגיע לפני כשבועיים הממשל הקפריסאי עם כמה חברות בינלאומיות בדבר חלוקת רווחים משדה הגז אפרודיטה, באזור שאותו מחשיבה קפריסין לחלק מהמים הכלכליים של המדינה.

 

הספינה יבוז (צילום: AP)
קפריסין איימה לעצור את אנשי הצוות של הספינה הקודמת שנשלחה(צילום: AP)

 

מאז 1974 קפריסין מחולקת לשתי ישויות נפרדות – החלק הטורקי בצפון האי והחלק היווני בדרומו, שנשלט על ידי ממשלת קפריסין. הקפריסאים מגדירים את החלק הטורקי ל"שטח כבוש". בשנים האחרונות נרשמו כמה ניסיונות לפתור את הסכסוך בין הצדדים, אך כולם הסתיימו בכישלון. הניסיון האחרון נערך בשוויץ, ובו השתתפו טורקיה, יוון ובריטניה.

 

טורקיה נגד האיחוד האירופי

שר החוץ הקפריסאי אמר לפני שבועיים כי ההסכם לחלוקת רווחי הגז, שנחתם כאמור עם חברת "Shell", נובל אנרג'י ועם חברת דלק הישראלית, יניב לארצו סכום המוערך ב-9.3 מיליארד דולר לאורך 18 שנה. ההסכם כולל בין היתר גם העברת גז טבעי למצרים בעזרת צינור תת ימי.

 

ההסכם גרר ביקורת מיידית מצד טורקיה, ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן התחייב שלא יאפשר לדבר כזה לקרות. "גם לאחינו בצפון קפריסין יש זכויות", אמר כשנשאל על העסקה. "אנחנו נחושים לשמור על החלק שלהם. לא נאפשר למי שאין לו קשר (לאזור) לטעון לזכויות עליו", הוסיף ארדואן.

 

קפריסין, החברה באיחוד האירופי, טוענת כי החיפוש הטורקי אחר גז ונפט נערך במים עליהם יש לה זכויות כלכליות בלעדיות ולכן הטורקים למעשה מפרים את הריבונות שלה. הם איימו לעצור את אנשי הצוות של הספינה הראשונה שנשלחה לאזור, "פתיח", אם פעולות הקידוח יימשכו.

 

באיחוד האירופי הודיעו ביום שלישי כי יבחנו פעולות נגד טורקיה, לאחר טענות שהעלה ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס. מהלך כזה של האיחוד האירופי יכול להסתיים בסנקציות נגד חברות ויחידים שיהיו מעורבים בפעולות הקידוח, ולהביא את היחסים בין טורקיה לאיחוד האירופי לשפל חדש. "טורקיה ממשיכה להתרחק מהאיחוד" נאמר בהודעה.

 

שר החוץ של טורקיה אמר לפני שבועיים כי פעילות כלי שיט המיועדים לקידוח ולגילוי סיסמי "ימשיכו לפעול באזורים המותרים במדף היבשתי, שאותם הממשלה סיפקה לחברת הנפט הטורקית ב-2009 וב-2012". לדבריו, "טורקיה תמשיך לשמור על זכויותיה במדף היבשתי של קפריסין הטורקית כל עוד שקפריסין היוונית לא מכלילה אותה כפרטנר שווה בהליך קבלת ההחלטות של המקורות ההידרו-קרבוניים של האי, או עד שהיא תפסיק את ההליכים החד צדדיים שלה".


הספינה יבוז (צילום: AP)
חמושים ליד הספינה הטורקית(צילום: AP)

 

כולם רוצים את הגז 

תחום חיפושי הגז באזור המזרחי של אגן הים התיכון מעורר בשנים האחרונות עניין רב הן בקרב מדינות האזור והן בקרב משקיעים. מאגר הגז שיותר מוכר לשוק הישראלי בקפריסין הוא כאמור מאגר "אפרודיטה" בבעלות דלק קידוחים הישראלית, נובל אנרג'י האמריקאית ושל (Shell) ההולנדית. המאגר התגלה בתחילת העשור והוא מכיל כ-130 מיליארד מ"ק, כמות השווה לכלל הצריכה המשק הישראלי ל-12 שנה (במונחי 2018).

 

לפני כארבעה חודשים ענקית האנרגיה האמריקאית אקסון מובייל דיווחה על מציאת מאגר חדש בשטח המים של קפריסין ובנפח של כ-220 מיליארד מ"ק. במקביל, חברות בינלאומיות וממשלתיות שונות השתתפו במכרזים לחיפושי גז באזור, וחלק מהפעילות שם גרמה כאמור לסכסוך המתוקשר בין טורקיה לקפריסין.

 

על כל אלה יש להזכיר את התוכנית למתיחת צנרת הולכת גז מישראל דרך קפריסין ויוון ועד לדרום איטליה. המציאות הזו מדרבנת את טורקיה לזרז ולפתח מאגרי גז משלה, בדרך למאבק לסגירת חוזי ענק במיליארדי דולרים מול מדינות שונות באזור.


פורסם לראשונה 20/06/2019 22:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ספינת הקידוח הטורקית
צילום: AFP
מומלצים