שתף קטע נבחר

גאווה בקמפוס

סטודנטים וסטודנטיות של האחווה הסטודנטיאלית הגאה, ממנפים את דגל המודעות לקהילה במוסדות האקדמיה

חודש הגאווה הנחגג בימים אלה ברחבי הארץ, אינו פוסח על הקמפוסים והמוסדות האקדמיים. סטודנטים וסטודנטיות של האחווה הסטודנטיאלית הגאה - גרעין הסטודנטים הפועל מטעם התאחדות הסטודנטים הארצית והאגודה למען הלהט"ב, מפיק אירועים שונים וססגוניים במטרה להעלות את המודעות למען הקהילה ואלו כוללים: הרצאות, מופעים, דיונים וכמובן - מצעדים.

 

מצעד הגאווה בתל אביב (צילום: יאיר שגיא)
מצעד הגאווה בתל אביב(צילום: יאיר שגיא)

 

לסמינר השנתי האחרון שקיימה האחווה הסטודנטיאלית הגאה, הגיעו 200 סטודנטים מכל רחבי הארץ. מנהל האחווה אלעד ברגר - מרוצה מההישג. "אחת המשתתפות סיפרה לי שזאת הייתה הפעם הראשונה בחייה שהרשתה לעצמה להגיע לשם בעקבים, שמלה וזקן ולהרגיש בנוח עם זה", הוא מספר. "יש לא מעט סטודנטים וסטודנטיות שמגיעים לאחווה ובפעם הראשונה מזדהים במגדר שלהם. המהפכה הזאת מתרחשת לנגד עינינו".

 

ברגר, בן 27, סטודנט שלומד חינוך בלתי פורמלי בבית ברל שנה ב' - עומד בראש גרעין אחווה כבר שנתיים.

 

מדובר במיזם חדש יחסית מאחר ובמשך מספר שנים לא הייתה התארגנות גאה רשמית במוסדות האקדמיים, למעט יוזמות פרטיות של סטודנטים וסטודנטיות מהקהילה, שפעלו ללא גב רשמי, למורת רוחם.

 

אלעד ברגר, מנהל האחווה (צילום: האחווה הסטודנטיאלית הגאה)
אלעד ברגר, מנהל האחווה(צילום: האחווה הסטודנטיאלית הגאה)

 

- איך אתם פעלתם לשנות את המצב בקמפוסים?

היכולת שלנו לפעול באמת, התרחשה רק כאשר התאחדות הסטודנטים הארצית לקחה את האחווה תחת חסותה, בשיתוף האגודה למען הלהט"ב, והציגה את הפעילות והחשיבות של הגרעין גם בכנסת. ח"כ מירב בן־ארי מ"כולנו" הקצתה 250,000 ש"ח לטובת האחווה, ובכך היא הבטיחה את צמיחתה ואת גיוס הפעילים בכל הארץ. כיום, ישנם חמישים מלגאים של האחווה, אשר פועלים ב־25 קמפוסים ברחבי המדינה.

 

- יהיו שישאלו למה סטודנטים להט"בים בקמפוסים צריכים גרעין משלהם?

כדי שיהיה מי שישמור על זכויותיהם ויילחם בעוולות שנגרמים להם. היה לנו מקרה של סטודנט במוסד אקדמי מוכר, ששותפיו לדירה זרקו אותו ממנה בגיבוי ההנהלה רק משום שגילו שהוא טרנסג'נדר. מדובר פה בסטודנט שלא פגע באף אחד והיה זקוק למעונות אבל בגלל נוקשות מערכתית מצא את עצמו בחוץ".

 

במקרה אחר, הגיעה למשרדים שלנו סטודנטית שהמרצה שלה לימדה בכיתה טקסט שכלל המון תכנים אנטי להט"בים. הסטודנטית יצאה היסטרית מהכיתה, פגועה עד עמקי נשמתה והתקשתה לחזור לשם. פנינו למרצה והסברנו לה מדוע התכנים שהיא מעבירה פוגעים בחלק מהאוכלוסיות שנמצאות בכיתה שלה בפרט ובקמפוס בכלל. המרצה הייתה המומה מחוסר הרגישות שלה עצמה. היא שלחה מייל התנצלות, הורידה את החומר מהסילבוס והבינה כי תכנים שנראים בסדר לאחד, עלולים להיות פוגעניים לאחר".

 

האחווה הסטודנטיאלית הגאה (צילום: האחווה הסטודנטיאלית הגאה)
האחווה הסטודנטיאלית הגאה(צילום: האחווה הסטודנטיאלית הגאה)

 

השינוי מתחיל בתוכי

לטענת ברגר, מאז שהאחווה הסטודנטיאלית הגאה החלה לפעול במוסדות האקדמיים, חלו לא מעט שינויים אשר מוכיחים לדבריו שיש רצון מצד המערכת לייצר עבור סטודנטים מהקהילה תחושת ביטחון ושייכות.

 

כיום, ישנם 6 מוסדות אקדמיים שבשטחם מוצבים בתי שימוש לא ממוגדרים, כלומר, תאי שירותים הזמינים לכל בעלי המגדרים. מדובר בצורך אקוטי של סטודנטים מהאוכלוסייה הטרנסית שמרגישים לא בנוח להיכנס לשירותים הפוכים למגדר שבו הם מזדהים.

 

בנוסף, ישנם 10 מוסדות שמעניקים לסטודנטים נקודות זכות אקדמיות תמורת התנדבות באחווה.

 

כבר 3 מוסדות אקדמיים הכניסו תכנים ללומדה למניעת הטרדות מיניות, הכוללים הטרדה מינית על בסיס להטמופובי. "סטודנטים וסטודנטיות מהקהילה לא פעם פנו אלינו בתלונות של יחס משפיל מצד מרצים, אנשי סגל וסטודנטים שהעירו הערות פוגעניות על בסיס מגדרי. נתקלתי כבר בהערות בסגנון 'אין דבר כזה אמא ואמא', או 'את צריכה לבחור - או שאת בן או שאת בת, אין באמצע'", מאשים ברגר. "מבחינת הרבה אנשים אין הבנה למה שנקרא תנועה בין מגדרים, ולכן חשוב לנו להכניס את התכנים האלה לתוך הלומדות, למניעת הטרדות מיניות".

 

- מה התוכניות שלכם לעתיד?

"מעבר ליצירת קמפוס בטוח, הצעד הכי משמעותי שאנחנו מקדמים, זה הכשרות לסגלי ההוראה ולסגלים מנהלתיים בנושאים להט"בים. אנחנו שואפים להכניס נושאים הקשורים לקהילה לתכני הלימודים, אם זה חינוך, עבודה סוציאלית וכו'. אנחנו רוצים למשל שסטודנטים לחינוך יתמודדו עם שאלות של איך אני כמורה מחנך לשוויון, לאהבה ולסובלנות, ומפתח רגישות לילדים להט"בים בבית הספר".

 

- אלעד ברגר, מה באמת מניע אותך לפעול למען הקהילה גאה?

"היציאה שלי מהארון הייתה הדבר הכי משמעותי שעשיתי בחיי. אחרי שנים של הדחקה והכחשה, הגיע היום שבו העזתי לספר להורים שלי. ואחרי שעברתי את המשוכה הזאת, הבנתי שאין שום דבר שגדול עליי. זו אחת המתנות הגדולות שהיו לי בחיים. הגעתי לאחווה ממקום של כאב אישי. לפני שנתיים נפל לי האסימון כשהבנתי שבמדינת ישראל, אני, שרוצה להיות אבא לחמישה, לא אוכל לאמץ ילדים, כי לא רואים בי אזרח שווה לאחרים. המדינה גוזרת עליי לאמץ ילדים בעלויות של מיליוני שקלים ממדינות אחרות. מתוך הזעקה והמקום הפרטי שלי לחיות בכבוד במדינה, החלטתי להצטרף לאחווה. בשנתיים האחרונות גיליתי כמה אנשים חיים פה בתחושת חוסר ביטחון יומיומית. חוסר יכולת להבטיח את עצמם בשוק התעסוקה, במערכת האקדמית, בשוק השכירות. שישים אחוזים עוד נמצאים בארון, הקהילה לא מרגישה בטוחה".

 

*** האחווה הסטודנטיאלית הגאה פועלת כדי לשלב סטודנטים מהקהילה ולהוות מקום מפגש לסטודנטים להכיר חברים אחרים החווים את אותם האתגרים. המטרה היא לעורר מודעות בתוך הקמפוס ומחוצה לו, לקדם אג'נדות, לחלום, ולהביא לידי ביטוי את הסטודנטים עצמם.

 

בכדי לשמוע על פעילות האחווה הסטודנטיאלית הגאה ולהתנדבות היכנסו לאתר התאחדות הסטודנטים הארצית: www.nuis.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
מצעד הגאווה בת"א
צילום: יאיר שגיא
מומלצים