שתף קטע נבחר

מרצה מעורר השראה

הבחירה שלכם: אלו עשרת המרצים הטובים ביותר מכל המוסדות להשכלה גבוהה בישראל

אות "המרצה מעורר ההשראה" לשנת 2018, הוענק זאת השנה השלישית ברציפות לעשרת המרצים הטובים ביותר בישראל. הטקס המרשים שבו חולקו התעודות נערך ב־7 באפריל במוזיאון תל־אביב לאמנות.

 

כ־2,400 סטודנטים וסטודנטיות מכל המוסדות להשכלה גבוהה ברחבי הארץ, הצביעו למרצים ולאנשי הסגל האקדמי (במוסד הספציפי בו הם לומדים), שלפי דעתם היו ראויים לקבל את האות. וכך זה עבד: הסטודנטים אשר השתתפו בפרויקט, בחרו את המצטיינים באמצעות סקר מקוון אשר הופץ ברשתות החברתיות ובאמצעי מדיה דיגיטלית מגוונים. הסקר שחצה דיסציפלינות ומוסדות אקדמיים, הקיף את כל מי שנגע בהוראה של סטודנטים בקמפוס, בין אם מדובר במרצים, מתרגלים, סגל מנהלי או סגל טכני

- כל אחד מהם יכול היה להיבחר.

 

מטרת השאלות שהסטודנטים נשאלו במסגרת הסקר, הייתה לבחון את התפיסות והערכים אשר נמצאים בבסיס ההוראה האיכותית במערכת ההשכלה הגבוהה.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

בשלב הראשון, כל סטודנט שהשתתף, התבקש לתאר ב־150 מילים מדוע הוא בחר באותה הדמות כמעוררת השראה עבורו. בשלב השני, תוצאות הסקר, שכללו את כל השמות וההמלצות שהתקבלו, נותחו לפי שיטת ניקוד הנעה בין 5־0 נקודות עבור כל הערכת סטודנט, כשהדירוג הגבוה ביותר הוא, "המרצה מעורר ההשראה". בשלב השלישי והאחרון התכנסה ועדה מיוחדת שבחרה מבין כולם את עשרת המרצים שהגיעו לישורת האחרונה.

 

תואר "המרצה מעורר ההשראה" - הוא אות מופת שניתן מטעם התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית, ארגון הגג של כ־300,000 סטודנטים וסטודנטיות בישראל. הפרויקט נולד לפני שלוש שנים, בהשראת: Teaching HERO שמקורו באירלנד. מדובר במיזם שהובילו אותו התאחדות הסטודנטים האירית וד"ר טרי מגוויר, מנכ"לית הפורום הלאומי להוראה ולמידה באירלנד.

 

מובילי הפרויקט מטעם התאחדות הסטודנטים בישראל אף נפגשו עם החוקרת מגוויר מספר פעמים, כדי לשעתק את מתודת המחקר שלה.

 

מטרת הפרויקט, הם מסבירים, היא כפולה: ראשית, זיקוק הערכים והתכונות האישיות והמקצועיות הנמצאות בבסיס ההוראה, על־ידי מתן הזדמנות לסטודנטים ולסטודנטיות להשמיע את קולם, ולאפיין את מי שנתפס בעיניהם כמרצה מעורר ההשראה. מטרה נוספת, היא לקיים שיח פורה בנושא איכות וחשיבות ההוראה של מרצים באקדמיה, והשפעתם על עיצוב דור העתיד של ישראל באמצעות הוקרת המרצים. בהחלט לא יזיק שגם להם יהיה אתגר נוסף לצלוח אותו, בבואם ללמד.

 

בהתאחדות הסטודנטים הארצית שמחים לפרגן ולשבח את המרצים יוצאי הדופן שנבחרו והם מדגישים, כי "בעולם התחרותי כמו שלנו, בו כולם מחפשים אחר כסף, מעמד ויוקרה - נדיר למצוא מרצים אשר מעורים ופעילים בחיי הסטודנטים שלהם, בדרך שמשאירה עליהם חותם אמיתי".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, שלומי יחיאב, מסביר: "כמי ששואפים לשפר את איכות ההוראה כאג'נדה, חשוב לנו אחת לשנה להביא את קולות הסטודנטים ולומר תודה למרצים שדרך קבע מקדישים עצמם לסטודנטים ולסטודנטיות בישראל, לא פחות מעבודתם כחוקרים מוערכים. במקביל, להביא את המערכת האקדמית לאתגר את עצמה מבחינת שיטות הוראה, מבנה לימודים וכן הקניית משאבים לתחום זה".

 

אז מי הם המרצים הזוכים ובעיקר מדוע? הבאנו לפניכם את הרשימה ומדגם מייצג מההמלצות שקיבלו מהסטודנטים, אשר בחרו בהם.

 

האני זובידה (צילום: נויה נויפלד)
האני זובידה(צילום: נויה נויפלד)

 

שם המרצה: ד"ר הני זובידה

מוסד לימודים: המכללה האקדמית עמק יזרעאל

חוג: מדעי המדינה

רקע: ד"ר זובידה הוא חוקר ישראלי ודוקטור למדעי המדינה, העוסק בגבולות חברתיים, מהגרי עבודה, זהויות חברתיות, התנהגות בוחרים, פוליטיקה, משטר וחברה בישראל, כדורגל, אתניות, לאומיות ודעת קהל.

דבר הסטודנטים: "בכל אחד מהקורסים שלמדתי אצל ד"ר זובידה, יצאתי בתחושות ורגשות שלא חוויתי בעבר. הכוונה שלי היא על הרעב לדעת עוד ועוד. הוא מלמד אותך ומעלה לדיון לא רק את הדברים 'הרגילים' שלומדים במדעי החברה, אלא גם את מה שרוב הציבור הישראלי נמנע מלדבר עליו ובטח מניסיון לפתור סוגיות. ד"ר זובידה נוגע בכל השסעים בחברה: השסע הדתי, הלאומי, העדתי והמגדרי. נחשפתי לתיאוריות שעל פיהן החברה שלנו היא לא שוויונית, וכן שצריך להעביר ביקורת על הממסד, שמנציח פערים בחברה הישראלית".

 

פרופ' אלי לואיס (צילום: נויה נויפלד)
פרופ' אלי לואיס(צילום: נויה נויפלד)

 

שם המרצה: פרופ' אלי לואיס

מוסד לימודים: אוניברסיטת בן גוריון.

חוג: הפקולטה לרפואה.

רקע: פרופ' לואיס הוא חוקר, ראש המעבדה לחקר השתלות וסוכרת, וראש המחלקה לביוכימיה ופרמקולוגיה קלינית.

דבר הסטודנטים: "מדובר במרצה מדהים! כזה שמשקיע בטירוף בשיעורים שלו, כדי שהם יהיו מעניינים ואטרקטיביים. הוא משלים באופן פרטי שיעורים לאנשים שלא היו. הוא גם יושב עם מילואימניקים שנעדרו מהשיעורים, כדי לסייע להם להשלים את הפערים. פרופ' לואיס עובר על מבחנים ומסביר שאלות והכל בסבלנות ובאורך רוח מדהים. הוא בנה אתר שלם עם סרטונים מושקעים והקלטות, כדי להנגיש את החומר לסטודנטים גם אחרי השיעור. מדובר במרצה מיוחד ומאוד ראוי".

 

פרופ' איתן גרין (צילום: נויה נויפלד)
פרופ' איתן גרין(צילום: נויה נויפלד)

 

שם המרצה: פרופ' איתן גרין

מוסד לימודים: אוניברסיטת תל-אביב

חוג: הפקולטה לאומנויות

רקע: פרופ' גרין הוא במאי קולנוע, תסריטאי ופרופסור בחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל־אביב. היה בעבר שחקן כדורסל ושימש בשנים מאוחרות יותר כפרשן כדורסל. הוא למד תיאטרון והיה בוגר המחזור הראשון של מחלקת הקולנוע והטלוויזיה באוניברסיטת תל־אביב, בה הוא מכהן כיום כפרופסור וכראש לימודי כתיבת תסריטים. פרופ' גרין מלמד בנוסף בביה"ס קמרה אובסקורה ובביה"ס סם שפיגל, לקולנוע ולטלוויזיה.

דבר הסטודנטים: "כל סטודנט שיזכה ללמוד תחת פרופ' איתן גרין, יזכה ליחס אישי מהמעלה הראשונה - אכפתיות והתייחסות. השיעורים אצלו עוברים בהנאה אין סופית ומעשירים מאוד את עולמם של הסטודנטים. מרצים במסלולים השונים שלמדו תחתיו, גם הם מוקירים את איתן עד אין סוף, וחלקם אף מייחסים את הצלחתם בתעשייה, ללימודים תחתיו".

 

פרופ' סוזי נבות (צילום: נויה נויפלד)
פרופ' סוזי נבות(צילום: נויה נויפלד)

 

שם המרצה: פרופ' סוזי נבות

מוסד לימודים: המכללה למנהל

חוג: הפקולטה למשפטים

רקע: פרופ' נבות מרצה בביה"ס למשפטים ע"ש שטקריס, מומחית במשפט חוקתי, פוליטי ופרלמנטרי, וכן במשפט השוואתי בתחומים אלה. מרצה אורחת קבועה בסורבון בפריז. כלת פרס אומ"ץ וחברה בוועדות ציבוריות רבות.

דבר הסטודנטים: "פרופסור סוזי נותנת לכל סטודנט את ההרגשה שהיא מלמדת בשבילו. היא דואגת להעביר ולהבהיר את החומר בצורה מעולה. בנוסף להיותה מרצה נהדרת, סוזי היא גם אישיות לדוגמה. אמיתי! יש סיבה לכך שהסטודנטים במכללה בוחרים בה כבר שש שנים רצופות למרצה הטובה ביותר. היא עושה כל שביכולתה לגרום לכך שהאווירה בכיתה תהיה טובה, שהסטודנטים ירגישו בנוח לשאול כל שאלה בנוגע לחומר הלימוד (בין אם היא קשורה באופן ישיר או עקיף לחומר). סוזי מלמדת בשנה א' קורס משפט חוקתי והיא בהחלט דואגת לכך שהנחיתה במוסד אקדמי גבוה, בלימודי משפטים, תהיה נחיתה רכה".

 

שם המרצה: פרופ' אליזבטה בוראטו

מוסד לימודים: מכון וייצמן

חוג: המחלקה לארכיאולוגיה מדעית

רקע: פרופ' בוראטו היא ראש מסלול “תזמון שינויים תרבותיים” במרכז מקס פלנק - מכון וייצמן למדע לחקר ארכיאולוגיה ואנתרופולוגיה אינטגרטיבית.

דבר הסטודנטים: "פרופ' בוארטו עושה שילוב ראוי לשבח, בין המדעים המדויקים למדעי הרוח. הרבה מן המחקרים שנערכו תחתה, שברו הנחות ייסוד שגויות בכרונולוגיה של ארץ ישראל. לצד התרומה הענקית שלה למדע, היא גם אישיות מצחיקה וכייפית והיא גם מתלבשת הכי טוב במכון. כל ארוחת צהריים איתה מלווה בהמון בדיחות, וסיפורים מצחיקים".

 

איתן צואלה (צילום: נויה נויפלד)
איתן צואלה(צילום: נויה נויפלד)

 

שם המרצה: איתן צ'ואלה

מוסד לימודים: הקריה ללימודי הנדסה

חוג: הנדסת בניין

רקע: מר צ'ולה הוא הנדסאי תעשיה וניהול והנדסאי אדריכלות בניין. בין הקורסים שהוא מלמד: סטטיסטיקה, כלכלה תעשייתית, בקרת איכות סטטיסטית, מימון/ניהול פיננסי, חקר ביצועים, שכר עידוד, מדידת עבודה וניהול הייצור.

דבר הסטודנטים: "כל שיעור עם איתן צ'ואלה הוא חוויה. איתן מקשיב, מבין ועוזר לך בכל דבר אפשרי. כבר אחרי השיעור הראשון הוא זוכר את כל שמות התלמידים בכיתה וגם מה מיוחד אצל כל אחד. הלימוד אצל צ'ואלה מלווה בבדיחות וצחקוקים. הוא מלמד דרך ההבנה ומוכיח כל דבר, כדי שלא יהיה ספק כלל. אני זוכרת מקרה בו בסוף השיעור לא הבנתי את אחד המושגים, ואיתן לא עזב אותי עד שהבנתי לחלוטין.

לתלמידים מתקשים הוא דואג לתגבור ולעזרה בכל רובד שהוא יכול (גם לעולים החדשים). תמיד מביא כתבות מהעולם האמיתי, כדי שנדע איך ליישם את הידע החדש. בקורס אחד שהיה לנו עם מרצה שלא נותן חומרי עזר רבים, איתן שמע את המצוקה שלנו ותוך 24 שעות אירגן לנו חומרי עזר מגוונים. אני מעריכה את איתן מאוד, אין ספק שזהו המרצה שייחלתי לו בכניסה שלי ללימודים אקדמיים".

 

שם המרצה: עו"ד תמר גוטגולד כהן

מוסד לימודים: מכללת תל־חי

חוג: החוג ללימודים רב־תחומיים

רקע: עו"ד גוטגולד כהן היא מרצה בהשתלמויות ובארגונים שונים. תחומי ההתמחות ותחומי העניין שלה: דיני ויחסי עבודה אישיים וקיבוציים, זכויות וחובות בשוק העבודה, שוויון הזדמנויות בעבודה ויחסי הגומלין בין משפט וחברה.

דבר הסטודנטים: "עורכת הדין תמר גוטגולד כהן מלמדת אותי קורס יסודות המשפט במדינת ישראל. היא אישה מעוררת השראה, מתחשבת, מעבירה את החומר בצורה מושלמת. היא גורמת לי להתעניין במקצוע הזה ומעבירה את השיעורים בצורה שאני מבינה את החומר הלימודי. עו"ד גוטגולד מביאה תכנים לשיעורים שמעבירים את הנושא בצורה מעניינת ולא פחות חשוב מכך, היא גם משרה אווירה נעימה בכיתה. בנוסף, היא משתפת את הסטודנטים בזמן ההרצאה, מה שהופך את ההרצאה שלה למסקרנת ומעוררת עניין".

 

שם המרצה: פרופ' אפרת בן זאב

מוסד לימודים: המכללה האקדמית רופין

חוג: אנתרופולוגיה

רקע: פרופ' בן זאב, לשעבר נשיאת האגודה האנתרופולוגית הישראלית, מתמחה בזיכרונות קבוצתיים של 1948, שתיקות חברתיות, תפיסות מרחביות ומפות מנטאליות, הגירה אפריקאית, גבול ואוכלוסיות גבול.

דבר הסטודנטים: "פרופ' אפרת בן זאב היא מודל לחיקוי בשבילי. אישה מיוחדת שתמיד עוזרת, תומכת ואכפתית לכולם. היא יזמה קורס משותף לסטודנטים ערבים ויהודים שמדבר על הסכסוך בין שני המגזרים. בכל פעם שעוברים ליד משרדה של בן זאב, מבינים שאפשר אחרת: שאפשר לשאוף לשלום, שאפשר לחפש את המשותף, שאפשר להיות חברים וידידים והכי חשוב שביחד אנחנו יותר חזקים".

 

שם המרצה: פרופ' נימר עאסי

מוסד לימודים: אוניברסיטת בר־אילן

חוג: הפקולטה לרפואה

רקע: פרופ' עאסי הוא מנהל מחלה פנימית א' במרכז הרפואי גליל, מומחה לרפואה פנימית במחלות כבד והשתלות כבד. בנוסף להיותו מרצה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן ע"ש עזריאלי.

דבר הסטודנטים: "פרופ' עאסי הוא מרצה בעל חוש הומור נהדר ויוצא דופן. הוא מעניק לשיעורים שלו אווירה מדהימה, שמשפרת את יכולת הלמידה פי כמה. מדובר באדם בעל שמחת חיים, אשר נהנה ללמד ואוהב את המקצוע, ואנו זוכים לראות זאת בכל פעם מחדש. אני למדתי ממנו שרפואה היא לא רק מדע יבש עם מספרים ושמות מסובכים שקשה לזכור, אלא יותר מכך. שזהו מדע שעוסק באנשים ובהצלתם. שמאחורי כל סטטיסטיקה עומד אדם. ואנחנו מטפלים באדם ולא במחלה".

 

ד"ר אילנה קפיטן (צילום: נויה נויפלד)
ד"ר אילנה קפיטן(צילום: נויה נויפלד)

 

שם המרצה: ד"ר אילנה קפטן

מוסד לימודים: מכללה להנדסה אורט בראודה

חוג: הפקולטה הנדסה

רקע: ד"ר קפטן מהמחלקה להנדסה ביוטכנולוגית, מתמחה באתיקה יישומית בביוטכנולוגיה ובטכנולוגיות מתפתחות, ובניתוח מוטציות נדירות בסרטן. מרצה בקורסים לגנטיקה אנושית, ביולוגיה של התא וביואתיקה.

דבר הסטודנטים: "ד"ר אילנה קפטן היא מרצה חריפה ביותר. על פניו היא עושה רושם של קשה בהרצאות, אך כשסטודנט צריך עזרה, היא מקבלת אותו לשעות ייעוץ ועוזרת מכל הלב. וזה, גם אם הנושא לא קשור בהכרח להרצאה שלה. באחת הפעמים יצא שדיברנו על כך שאני עובדת במספר עבודות תוך כדי הסמסטר. מבלי שביקשתי, היא מיד ארגנה לי עבודה אחת בה ישלמו לי הרבה על מעט שעות שמותאמות לסטודנטים. כל זה בכדי שהלימודים שלי לא ייפגעו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים