שתף קטע נבחר

 

תרומות בסך 50 מיליארד דולר: נחשף החלק הראשון של "תוכנית המאה"

הבית הלבן מסר כי תוקם קרן השקעות לגיוס הסכום: 28 מיליארד יועברו לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה ושאר הכסף יחולק בין ירדן, מצרים ולבנון במשך עשור. אבו מאזן: "לא נקבל את 'עסקת המאה' משום שהיא תביא לקץ הסוגייה הפלסטינית"

 

 

יועצו של טראמפ ג'ארד קושנר צפוי לחשוף את החלק הראשון והכלכלי של "תוכנית המאה" של ארה"ב בכנס בבחריין בשבוע הבא. לפי הבית הלבן, יגויסו תרומות בסך 50 מיליארד דולר ממדינות ומשקיעים, כש-28 מיליארד מתוכם יועברו לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה; 7.5 מיליארד יועברו לירדן, תשעה מיליארד למצרים ושישה מיליארד ללבנון.

 

 

 

התוכנית תכלול 179 פרויקטים עסקיים ופרויקטים העוסקים בשיפור תשתיות. יותר ממחצית סכום התרומות, 28 מיליארד דולר, ישמש למימון פרויקטים בשטחי הרשות הפלסטינית לאורך 10 שנים, כששאר הסכום ישמש לפרויקטים במצרים, לבנון וירדן. חלק מהפרויקטים יהיו בחצי האי הסיני, כשההשקעות יכולות לשפר את חיי תושבי עזה הסמוכה.

טראמפ וקושנר (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ וקושנר(צילום: AP)

 

במסגרת ההשקעה בשיפור התשתיות צפוי שדרוג של קווי החשמל ממצרים לרצועת עזה, במטרה להגביר את זרימת החשמל לרצועה. בנוסף, התוכנית קוראת למציאת שימושים טובים יותר לאזורי תעשייה מצריים בניסיון לעודד את המסחר בין עזה, מצרים, הגדה המערבית וישראל. בנוסף מציעה התכונית תמיכה בהרחבת הנמל בסואץ והגדלת התמריצים הכלכליים למה שהגדר כ"חממת סחר" באזור תעלת סואץ.

שגריר ארצות הברית בישראל, דוד פרידמן, נושא דברים באירוע זיכרון וסולידריות עם הקהילה היהודית בפיטס בורג בעקבות הרצח ההמוני בבית הכנסת
שגריר ארצות הברית בישראל דייויד פרידמן(צילום: מטי סטרן, שגרירות ארצות הברית בירושלים )

השגריר האמריקני בישראל: "דרוש שיפור כלכלי לפתרון הסוגיות"

שגריר ארה"ב בישראל דייויד פרידמן שיבח את הסדנה הכלכלית בבחריין ואמר כי היא צעד חשוב קדימה להשגת תכנית השלום של הממשל האמריקני, למרות ההצהרה הפלסטינית על החרמת המפגש הכלכלי. "הסדנה בבחריין היא ניסיון להקפיץ את הכלכלה הפלסטינית. זאת המטרה - לשפר את איכות החיים לפלסטינים", אמר פרידמן בראיון לאל-ג'זירה.

 

"בסדנה תהיה נוכחות משמעותית של אנשי עסקים פלסטינים, ונעבוד איתם הכי טוב שאפשר. ההיעדרות של הרשות מאכזבת אך לא כזאת שאי אפשר להתגבר עליה", אמר פרידמן, והוסיף כי מטרת הסדנה היא ליצור מומנטום לשלום.

 

"לפלסטינים יש שאיפת שיש לטפל בהן. לישראלים יש נושאים שצריכים לטפל בהם. הסכסוך הזה צריך להיפתר ברמה פוליטית, אבל כדי ליצור מומנטום אנו צריכים שיפור משמעותי של הכלכלה שזו הדרך היחידה שבה אנשים משני הצדדים יכולים להאמין שיש סיכוי לשלום אמיתי", אמר.

 

פרידמן אמר שארה"ב לא תתמוך בעצמאות פוליטית לפלסטינית באקלים הפוליטי הנוכחי: "הדבר האחרון שהאזור צריך, בין אם זה ישראל, ירדן או מצרים – הוא מדינה פלסטינית כושלת בין ישראל לנהר הירדן. זה איום קיומי למדינת ישראל וגם איום קיומי אפשרי על ירדן. ראינו מה קורה בעזה".

 

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בישיבת ממשלה ברמאללה (צילום: AP)
אבו מאזן(צילום: AP)

אבו מאזן: "אם ישראל תשלם את כספי המסים במלואם - אנו מוכנים לדיון"

בתוך כך, מוקדם יותר התכנסה הנהגת פת"ח ברמאללה כדי לדון בהשלכות של הסדנה הכלכלית שתיפתח השבוע בבחריין ובאמצעי המאבק בה. בפתח הישיבה התייחס הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לנושא ואמר: "אנו לא יכולים לקבל את 'עסקת המאה', מפני שהיא תביא לקיצה של הסוגייה הפלסטינית".

 

עוד אמר אבו מאזן: "לא נגיע לוועידה בבחריין מהסיבה שלא ניתן לקיים דיון כלכלי לפני שתהיה כאן תשתית מדינית". אבו מאזן התייחס בדבריו הקצרים גם

לסוגיית קיזוז כספי המיסים והסירוב הפלסטיני לקבלם בעקבות זאת: "ההנהגה הפלסטינית לא תקבל את כספי המיסים המקוזזים מישראל".

 

עם זאת, בפעם הראשונה הוא השאיר פתח מסוים לדיאלוג עם ישראל בנושא הזה, אך רק אחרי שישראל תעביר את הכספים במלואם. "בכל הנוגע לכספינו בישראל, אמרנו שלא נקבל אותם מקוזזים. כלומר, על ישראל לשלם את הכספים במלואם, ואם יהיה דיון כלשהו - אנו מוכנים לדון בו יחדיו. אנו לא מסכימים לקיזוז של הכספים מפני שאנחנו משלמים לשהידים, לאסירים או לפצועים. אנחנו מוכנים לדיאלוג איתם, אם ירצו, בכל הנושאים שבינינו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים