שתף קטע נבחר
הוסף כתבה
הכי מטוקבקות

    אל תסתנוורו מאימון פונקציונלי

    מטרת העל באימוני כושר היא שיפור פעולות אנושיות בסיסיות, ולא צריך טרנדים מיוחדים כאלה ואחריפ

    המושג "אימון פונקציונלי" נהיה טרנדי וסקסי במהלך השנים האחרונות, אך הוא אחד מהמושגים שאנשים הכי לא מבינים לעומק, מה שמוביל לאמונה כי אימון פונקציונלי הוא בהכרח אימון TRX או אימון קרוספיט, ולא אימון פיתוח גוף קלאסי כמו שימוש במכונות של חדר הכושר או שימוש בתרגילים חד מפרקיים (למשל: פשיטת ברך כנגד מכונה לעומת סקוואט חופשי).  כוח פונקציונלי (אשר נובע מאימון פונקציונלי) הוא היכולת להציג כוח שרירי מספק בפעילויות בסיסיות שאנשים מבצעים, כגון הליכה, ריצה, קפיצה, קימה מישיבה, הרמת חפצים מהרצפה ועוד. המושג מגיע מתחום הגרונטולוגיה (חקר ההזדקנות), שם חוקרים עובדים קשה על מנת לעזור לזקנים לנוע יותר, להיות עצמאיים ולהוריד את הסיכון לנפילות. בתפיסת עולמם של החוקרים העוסקים בגרונטולוגיה, שיפור בכוח הפונקציונלי הוא קריטי ביותר על מנת לשפר את איכות חייהם של הזקנים.

     

    אם אנחנו בוחנים את הספרות המדעית בנושא, אנחנו רואים שאימונים רגילים בחדר כושר הם פונקציונליים לחלוטין. לראייה, מחקר משנת 1990 שהתפרסם בכתב העת JAMA גייס 9 משתתפים בגילי ה-90, ונתן להם לבצע את התרגיל הכי לא פונקציונלי שיש לכאורה - פשיטת ברך (מי שלא מכיר - יושבים במכונה, ומיישרים את הרגל למעלה עד ששורף בחלק הקדמי של הירך, קרי שריר הארבע ראשי). לטענתם של מומחים מסוימים מעולם הכושר, אין סיבה שתנועה כזאת תשפר איזשהו מדד של פונקציונליות, שכן תנועת הליכה, הפעולה הבסיסית ביותר של האדם, מורכבת ממספר רב של שרירים ולא רק משרירי הארבע ראשי. הזקנים התאמנו 3 פעמים בשבוע במשך 8 שבועות.

     

    קשישים בכושר (צילום: ולדימיר יעקובלב) (צילום: ולדימיר יעקובלב)
    קשישים בכושר(צילום: ולדימיר יעקובלב)

     

    תוצאות המחקר היו מדהימות. לאחר 8 שבועות, המשתתפים חיזקו את כוחם בכ-174%, ומהירות ההליכה שלהם השתפרה בכ-48%! יתרה מכך, 2 משתתפים הפסיקו להשתמש במקלות הליכה. זהו השיפור הפונקציונלי ביותר שניתן לבקש מאימוני כושר. מחקר נוסף, שהתפרסם בכתב העת International Journal of Sports Medicine בשנת 2009, בדק אם התרגיל לחיצת רגליים (תרגיל במכונה) משפר פונקציונליות בקרב 10 חולי לב. המשתתפים התאמנו 3 פעמים בשבוע, במשך 8 שבועות. הם ביצעו 4 סטים של 4 חזרות עם 2 דקות מנוחה בין סט לסט, כלומר עבדו על כוח מקסימלי. גם כאן תוצאות המחקר חושפות כי הכוח של המשתתפים השתפר בכ-44%, ויעילות ההליכה, כלומר צריכת החמצן הנצרכת בהינתן אותה עצימות, השתפרה בכ-35%, פעולה אשר החזירה אותם לתפקוד באותה הרמה של אנשים בריאים. כמו כן קצב יצירת הכוח שלהם השתפר בכ-85%.

     

    מחקרים אלו מערערים על הקביעה של חובבי הטרנדים, כי אופי האימון הכללי בחדר הכושר הוא אינו פונקציונלי. למעשה, ההפך הוא הנכון. שוב פעם המדע מראה לנו אחרת. האם שיפור של כמעט 50% בקצב ההליכה הוא לא הדבר הכי פונקציונלי שאפשר לבקש מאימונים? ניתן להשיג פונקציונליות גם בחדר הכושר עם תרגילים שהם לכאורה "לא פונקציונליים". פונקציונלית טובה ניתן להשיג על ידי חיזוק בסיסי של השרירים, וראינו את זה במספר רב של מחקרים. מאמנים רבים קוראים לעצמם מאמנים פונקציונליים, ממציאים שיטות כאלה ואחרות וגובים כסף רב על הגימיק הזה, אולם כל מאמן הוא מאמן פונקציונלי, שכן מטרת העל באימוני כושר היא שיפור פעולות אנושיות בסיסיות. לא צריך טרנדים מיוחדים כאלה ואחרים, וחשוב מאוד לזכור את זה. 

     

    לשאלות נוספות, ניתן לפנות אליי בעמוד האינסטגרם שלי:

    https://www.instagram.com/manor_noam/  

     

    *חשוב להתייעץ עם מדריך לפני כל עבודה בחדר כושר

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים