שתף קטע נבחר

מחקר: הקשר בין התפתחות עששת בגיל הרך לחשיפה לעשן

המחקר שנערך ביפן מצא קשר בין חשיפה לעשן בגיל הינקות לבין התפתחות עששת חמורה. מדובר במחלת הילדות הנפוצה בעולם, העלולה לגרום לנזק בריאותי התפתחותי בקרב הילדים הסובלים

מחקר חדש שנערך ביפן מצא כי חשיפתם של תינוקות ופעוטות לעשן טבק בסביבתם הקרובה, עלול לגרום להתפתחות עששת חמורה.

 

עששת הילדות המוקדמת היא המחלה הכרונית הנפוצה בעולם. הנתונים בארץ מראים על שכיחות של כ-50% (בקרב ילדים עד גיל 6) ושכיחות של 15% בקרב ילדים הקטנים מגיל 3.

 

קיראו עוד כתבות על בריאות השן

  

עששת בילדים. המחלה הכרונית הנפוצה בכל העולם (צילום: shuutterstock) (צילום: shuutterstock)
עששת בילדים. המחלה הכרונית הנפוצה בכל העולם(צילום: shuutterstock)

  

התופעה מתרחשת משילוב של כמה גורמים:

שאריות מזון המכילות פחמימות ומצטברות על משטחי השיניים

הימצאות חיידקים אשר יכולים לפרק אותן

חוסר צחצוח

סיבות נוספות שעלולות לגרום להתפתחות התופעה.

 

התמונה הידועה והבולטת היא הרס נרחב של השיניים הקדמיות. הנקה או שתיית כל משקה שאינו מים (שתייה ממותקת, חלב ותחליפיו) הם הגורמים העיקריים לתופעה בגיל הינקות. בעיקר כשמדובר על הנקה ושתייה מבקבוק במשך הלילה, כאשר זרימת הרוק פחותה ואין יכולת ניקוי טובה. גם שתייה ממושכת מבקבוק במשך היום של משקה שאינו מים יכולה לגרום לתופעה.

 

השפעת העישון על התפתחות העששת

מספר מחקרים  כבר הצביעו על קשר בין עישון להתפתחות עששת מוקדמת בגיל הרך, המאופיינת בהופעת כתמים או פסים לבנים קרוב לגבולות החניכיים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין עישון טבק סביבתי לבין עששת חמורה בקרב ילדים בני שלוש.

 

במחקר שנערך ביפן, השתתפו 2,277 ילדים. המחקר כלל שאלון עצמי לגבי מין הילד, מעשנים המתגוררים בבית, מספר המעשנים, זמני אכילת חטיפים, שתייה מתוקה או אכילת ממתקים לאחר ארוחת הערב, התדירות שבה ההורים מצחצחים את שיני ילדיהם, השימוש במשחת שיניים עם פלואוריד והמצב הסוציו-אקונומי של המשפחה.

 

החוקרים השיגו את מספר השיניים הנגועות בעששת, החסרות או המשוחזרות לאדם מבדיקות שיניים שביצעו.

 

ניתוח רגרסיה לוגיסטית בוצע על מנת לאמוד את יחס הסיכויים להתפתחות עששת חמורה. המספר הממוצע של השיניים הנגועות בעששת, החסרות והמשוחזרות היה 0.77. השכיחות של עששת שיניים חמורה עמדה על 20.6%. לפחות מעשן אחד היה בבתיהם של 1,370 נבדקים (60.2%).

 

השלכות חמורות על הבריאות הכללית

עששת חמורה של הגיל הרך פוגעת בצורה קשה בבריאות השיניים של תינוקות ופעוטות. לעששת זו ישנן השלכות קשות על השיניים הנשירות (שיני חלב), והשלכות אלה משפיעות גם על הבריאות הכללית, הרווחה ואיכות חייהם של פעוטות רבים.

 

אם לא מטפלים כראוי בקטליזטורים של התפתחות העששת, היא תפגע גם בשיניים טוחנות ובניבים שבוקעים בגיל שנה וחצי עד שנתיים.

 

קצב התפתחות העששת יכול להיות מהיר והרסני, עם פגיעה בשיניים רבות, עד כדי כך שהפעוט יהיה זקוק לטיפולי שורש, כתרים ואף עקירת שיניים במידת הצורך, ומיותר להסביר עד כמה הדבר גורם למצוקת הפעוט.

 

ישנם מקרים קיצוניים שבהם הפעוט נמנע מאכילה בגלל כאבים והתפתחות של דלקת בחלל הפה, ועקב כך עלולה להתרחש האטה בקצב ההתפתחות שלו, שבהתאם תתבטא בתהליך של עיכוב בגדילה (גובה נמוך ומשקל ירוד).

 

בנוסף,  אם לא מטפלים בשיניים הנשירות כראוי, עלולה להתלוות בהמשך פגיעה בשיניים הקבועות ולכן אין לזלזל בעובדה שהן זמניות. מומלץ אחת לחודש להרים את השפה העליונה וכך לנסות לזהות סימנים מוקדמים של התפתחות עששת, כמו גם להקפיד על ביקור שוטף אצל רופא השיניים לאחר בקיעת השן הראשונה.

 

הכותבת הינה מומחית ברפואת שיניים לילדים, אחראית תחום רפואת שיניים לילדים ברשת מרפאות כללית סמייל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
השפעות העישון על השיניים
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים