שתף קטע נבחר

מחקר עולמי: הישראלים יחזירו ארנק עם כסף?

איך משפיע הכסף בארנק שנאבד על הסיכוי להשיב את האבדה לבעליה? ניסוי ב-40 מדינות ברחבי העולם בחן את הקשר. בנורבגיה ושווייץ האזרחים היו הוגנים, במרוקו וסין העדיפו לשמור את השלל לעצמם

האם כסף שנמצא בארנק אבוד מפחית את הסיכוי להשיב את האבדה? את השאלה הזאת בחן צוות חוקרים במחקר גדול שנערך ב-355 ערים, ב-40 מדינות ברחבי העולם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אילוס אילוסטרציה ארנק שנאבד ברחוב  (צילום: shutterstock)
"אנשים לא רוצים לראות את עצמם כגנבים"(צילום: shutterstock)

תוצאות המחקר היו מעודדות. הם הראו שבמקרה שבו נמצא ארנק עם כסף – בניגוד לארנק ריק – שיעור הדיווח יהיה גבוה יותר. רק 40% מהאנשים שהיו אמורים ליצור קשר עם בעל ארנק ללא כסף עשו זאת, לעומת 51% שדיווחו על מציאת ארנק עם כסף. "לאנשים אכפת מרווחתם של אנשים אחרים, והם לא רוצים לראות את עצמם כגנבים", אמר אלן קון מאוניברסיטת מישיגן, אחד ממחברי המחקר שפורסם בכתב העת Science.

 

בניסוי – שעלה 600 אלף דולר – "ננטשו" יותר מ-17 אלף ארנקים בבנקים, מוזיאונים, תיאטראות, סניפי דואר, בתי מלון, תחנות משטרה ובתי משפט. עוזר במחקר הגיש "ארנק שנאבד" לעובד באותו אתר, ואמר לו שהוא מצא את הארנק ברחוב - ושאין לו זמן למצוא את בעליו.

ניסוי ארנק אבוד  (צילום: AP)
תכולת הארנק: כסף, כרטיסים, רשימת מכולת ומפתח(צילום: AP)
  

בכל ארנק היו מפתח, רשימת מכולת ושלושה כרטיסים בשפה המקומית. בחלק מהארנקים לא היה כסף, ובאחרים היה סכום ששווה בממוצע ל-13.45 דולר. בשלוש מדינות – ארה"ב, בריטניה ופולין – חזרו החוקרים על הניסוי עם יותר כסף – 94.15 דולר – מה שהעלה את שיעור הדיווח ב-11% בממוצע.

 

המחקר הראה פערים גדולים בין מדינות: שווייץ ונורבגיה נמצאות בראש רשימת ההגינות. פרו, מרוקו וסין אחרונות. בשווייץ ובנורבגיה שיעור העובדים שיצר קשר עם בעל הארנק הוא יותר מ-70%. בסין פחות מ-10% מהעובדים יצרו קשר עם בעלי ארנק ללא כסף. כשבארנקים היה כסף עמד בסין שיעור המדווחים על 20% בלבד.

ניסוי ארנק אבוד  (צילום: AP)
(צילום: AP)
   

אפקט הכסף השפיע על 38 מ-40 המדינות. שתי המדינות היחידות שבהן שיעור הדיווחים הגבוה יותר היה דווקא על הארנק ללא הכסף היו מקסיקו ופרו. ישראל נמצאת במחקר במקום טוב באמצע: כ-40% דיווחו על ארנקים ללא כסף, 50% על ארנקים עם כסף.

 

בנוסף לשווייץ ונורבגיה נמצאות בחמישייה הראשונה גם הולנד, שבדיה ודנמרק. בניסיון להסביר את התוצאות אמרו החוקרים שבמדינות דמוקרטיות יותר האזרחים מרגישים שהם חלק מקבלת ההחלטות, ולכן נוהגים בהגינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"אנשים לא רוצים לראות את עצמם כגנבים"
צילום: shutterstock
מומלצים