שתף קטע נבחר

אור ירוק מבג"ץ: 42 טורבינות רוח יוקמו בגולן

נסללה הדרך להקמת חוות ענק של טורבינות רוח בתל פרס שברמת הגולן. השופט סולברג: "נקווה מאוד שהכל יהיה בסדר - תנשב הרוח, תחתוך הטורבינה את השמיים; רק בּל נשכח - יש נשר בשמיים"

שופטי בג"ץ דחו היום (א') עתירה שהגישה החברה להגנת הטבע נגד הוועדה לתשתיות לאומיות, ובכך ניתן אור ירוק להקמת 42 טורבינות ענק בתל פרס שברמת הגולן, בסמיכות לאזור שבו מקננים וחיים נשרים. בחברה להגנת הטבע מזהירים כי התוכנית אושרה מבלי שהוכנסו בה אמצעים המבטיחים את שלומם של הנשרים והעופות הדורסים האחרים, הנקטלים ומתים לטענתם מלהבי הטורבינות.

 

טורבינות רוח בגולן (צילום: shutterstock)
טורבינות רוח בגולן(צילום: shutterstock)

 

השופט נעם סולברג כתב בהחלטה כי אנשי החברה להגנת הטבע באו בפניהם בשם אינטרס ציבורי חשוב, מהראשון במעלה - שמירה על אוצרות סביבה וטבע. "כאלו הם הנשרים, שמספרם, למרבה הצער, הולך ומצטמצם, עד כדי סכנת הכחדה", כתבו השופטים. "לנשרים משמעות סמלית ותרבותית ארוכת שנים, עוד בגמרא כונה הנשר – 'מלך שבעופות'. מעבר לסמליות, לנשרים תפקיד מרכזי במערכת האקולוגית ובעולם החי. אלא שמן העבר השני עומד אינטרס חשוב לא פחות, 'קרוב משפחתו' של האינטרס המיוצג על-ידי העותרים - קידום השימוש באנרגיה ירוקה לצורך הפקת חשמל".

 

השופטים הוסיפו: "בהקמתה של חוות 'רוח בראשית' גלומות תועלות רבות: החל בהפחתת זיהום, הגדלת 'סל הכלים' האנרגטי של מדינת ישראל והוזלת עלויות יצור חשמל, וכלה בהשפעות חיוביות על רווחתם של תושבי רמת הגולן. הנה כי כן, שיקולי הגנת הסביבה מצויים בשני צדי המתרס. שטחה של ארצנו צר, ופרויקטים דוגמת התכנית שבמוקד העתירה מעוררים התנגשויות בין אינטרסים שונים, באופן כמעט בלתי-נמנע. במסגרת הליך תכנונו של הפרויקט נבחנו האינטרסים המתנגשים, בוצעו האיזונים הנדרשים, בדגש על הטמעת מערך שתכליתו מזעור הסיכון לפגיעה בבעלי כנף. במכלול נסיבות העניין, נראה כי התוכנית מאזנת אל-נכון בין האינטרסים השונים".

 

השופט סולברג סיכם את ההחלטה: "כמאמר השיר, נקווה מאוד שהכל יהיה בסדר - תנשב הרוח, תחתוך הטורבינה את השמיים; רק בּל נשכח – יש נשר בשמיים".

נשר (צילום: shutterstock)
נשר(צילום: shutterstock)

  

בחברה להגנת הטבע אמרו בתגובה להחלטה: "הרעלת שמונת הנשרים הגדילה מאוד את החשיבות לשמירה על כל אחד ואחד ממעט הנשרים שעוד נותרו ברמת הגולן ואנחנו נאלצים, לצערנו ובלית ברירה, להסתפק ולסמוך על ההבטחות של היזמים, שעוד לא עמדו במבחן המציאות וטרם ערכו 'ניסוי על יבש', כפי שדרשנו בעתירה. אנחנו מאוד מקווים כי משמעות הקמת טורבינות הענק, לא תהיה הכחדת הנשרים ברמת הגולן".

 

מנגד, באנלייט ברכו על ההחלטה ומסרו כי הם מחויבים להשקעתם חסרת התקדים בהקמת מערך טכנולוגי ותפעולי מתקדם אשר יבטיח אספקת חשמל נקי ל-60,000 משקי בית תוך הימנעות מפגיעה באוכלוסיית הנשרים והרחמים בגולן.

 

מיישובי הגולן השותפים לפרויקט נמסר כי הם קוראים לממשלה להשלים את המלאכה ולשחרר את החסמים הבירוקרטיים המונעים את פרסום התוכנית, ומעמידים בסכנה את פרויקט התשתית האזרחי הגדול ביותר אי פעם בגולן, השקעה של מיליארד שקלים שתהווה מנוע צמיחה אזורי ותחזק את ההתיישבות ברמה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טורבינות רוח
צילום: shutterstock
מומלצים