שתף קטע נבחר

הטיפול היעיל באטופיק דרמטיטיס

מהו אטופיק דרמטיטיס, מהם הסימנים למחלה, כיצד היא פוגעת ומפריעה לילדים ואיך מטפלים?

בשיתוף אלטמן

  

אטופיק דרמטיטיס, הנקראת גם אסתמה של העור, היא מחלת עור המלווה בעור יבש ומגרד, שתוקפת ילדים החל מהשנה הראשונה לחיים.

 

אין למחלה טיפול, ולרוב היא חולפת מעצמה לאחר גיל 5, אולם ניתן להקל על הסבל באמצעים שונים, כמו קיצור משך המקלחת, לבישת בגדים מבדים טבעיים ושימוש בשמנים והקרמים.

 

שכיחתוה של אטופיק דרמטיטיס, עולה בעשורים האחרונים. זו מחלה דלקתית שמתאפיינת בגלים: מתלקחת, מטרידה, שוככת וחוזר חלילה. לאטופיק דרמטיטיס ישנם מאפיינים גנטיים והיא מופיעה לעיתים יחד עם מחלות של אלרגיה כגון אסתמה, קדחת השחת (נזלת אלרגית), אלרגיה למזון או לעקיצות ועוד.

 

אטופיק דרמטיטיס (צילום: shutterstock)
אטופיק דרמטיטיס. שכיחות המחלה עולה בשנים האחרונות(צילום: shutterstock)

 

המחלה מופיעה בדרך כלל בשנה הראשונה לחיים והביטוי העיקרי שלה הוא עור יבש, אדמומי, מגורה ומגרד, היוצרים אי שקט, עצבנות ואף קושי לישון.

 

התסמינים המציקים הללו יכולים להפריע לשיגרת החיים של ילדים ואף להשפיע על ההתפתחות הקוגניטיבית, להפרעות בריכוז ולהפרעות שינה.

 

לתחושת הגרד מתלווה בדרך כלל פריחה בצורת כתמים אדומים שלעיתים אף מכוסים בקשקשת.

 

בשנה הראשונה לחיים הפריחה מופיעה בעיקר בראש, מאחורי הברכיים ובמרפקים. לאחר גיל שנתיים הפריחה עלולה להופיע במקומות נוספים, כמו על העורף, בסביבת הישבן, על השוקיים ועוד.

  

חשוב לדעת

1. טיפול מניעתי קבוע ויומיומי הוא המפתח לשליטה טובה באטופיק דרמטיטיס ולניהול נכון של המחלה. שימוש קבוע בתרחיץ ושמפו טיפולי יחד עם תחליב לחות טיפולי מסייע לשמירה על עור רגוע.

 

2. רכיבים פטרוכימיים, סולפטים ומבשמים למיניהם עלולים לגרות את העור ולגרום להתלקחויות של האקזמה. רצוי להימנע משימוש במוצרים המכילים אותם.

 

3. שיבולת שועל, קלנדולה, אלוורה ושמן מנטה הם רכיבים מרגיעים ובעלי תכונות ריפוי. כדאי לבדוק שנמצאים במוצרים שאתם משתמשים להרגעת אקזמה, שמסייע להרגעה במקרים של אקזמה קלה.

 

לא ידוע מה גורם להתפרצות שלה, אבל ככל הנראה מדובר בשילוב של נטייה גנטית וטריגר מסוים שהשפיע על העור: שריטה, פצע, אלרגן כלשהו או אפילו סוג מסוים של מזון.

 

אצל רוב הילדים המחלה נוטה לחלוף עם ההתבגרות, אולם עד אז היא יכולה להיות מתישה, מציקה, לפגוע באיכות החיים ולהסב אי נעימויות רבות לילד ולכם. כדי לטפל טוב במחלה חשוב מאוד לנהל אותה נכון. כלומר, לשלוט ככל האפשר במצב, וזה מתחיל בטיפול שוטף ויומיומי בעור.

 

מניעה והקלה

הטיפול באקזמה נחלק לשתי קטגוריות: מניעה והקלה.

 

טיפולים מונעים הם טיפולים יומיומיים קבועים, שלא פוסקים גם כאשר האקזמה נרגעת, וכוללים תחזוקה נכונה לעור ושינויים באורח החיים, כמו גם הימנעות מגורמים העלולים לגרום להתלקחות של המחלה.

 

טיפול להקלה צריך להתחיל ברגע שיש התלקחות, כגון אדמומיות וגרד, ולעצור כאשר הסימפטומים נשלטים. במקרים חמורים הטיפול עשוי לכלול שימוש בסטרואידים מקומיים ויינתן על ידי רופא, שיקבע את מועד תחילתו ומועד סיומו של הטיפול.

 

הטיפול המניעתי באטופיק דרמטיטיס: כללי בסיס

1. משטר טיפולי יעיל להרגעת העור הוא הבסיס לניהול נכון של אטופיק דרמטיטיס.

2. משחות עשירות המכילות רכיבים שמרגיעים את העור הן האופציה המועדפת.

3. נמצא כי שימוש יעיל ומקיף במשחות מרגיעות הקטין את הצורך בשימוש בקורטיקוסטרואידים מקומיים.

4. הקפדה על לחות קבועה של העור משמרת את שכבת המגן של שכבת העור העליונה, מקטינה את ההשפעות הישירות של חומרים מגרים ואלרגנים על העור וממקסמת את ההשפעה של הטיפול.

5. קיצור זמן המקלחת והימנעות משימוש בסבונים שמגרים את העור. מומלץ לבחור את אלה שהינם עדינים במיוחד וללא חומרי בישום.

6. שימון העור:  תכשירים, קרמים שונים ושמנים, המיועדים למריחה על העור של ילדים, להוספה למי הרחצה.

 

רבים ממליצים להשתמש בשיבולת שועל: יש תכשירים שמכילים מיצוי של הצמח, אחרים מציעים להוסיף שיבולת שועל (קוואקר) למי האמבטיה או להשרות שיבולת שועל במים, לספוג את המים בחיתול בד ולהניח על העור.

 

איך תדעו באילו מוצרים לבחור למניעה ולהקלה?

כנקודת מוצא, מומלץ להתחיל בבחינת רשימת החומרים שבמוצר, וכדאי לדעת אילו רכיבים יעילים לטיפול באקזמה ואילו יכולים רק להחמיר את הגירוי.

הרכיבים שלא תרצו שיהיו במוצר שלכם:

 

חלבונים מהמזון: מחקר שנעשה לאחרונה קובע כי עדיף להימנע ממוצרים המכילים חלבוני מזון למריחה על העור.

רכיבים פטרוכימייים: קבוצה של חומרים המשמשים מוצרים רבים לטיפוח העור שתמצאו על המדפים. רוב הרכיבים הפטרוכימיים שבשימוש כיום עשויים מנפט ומשתמשים בהם בדרך כלל להזנת העור ושיפור מרקם התכשירים. .

חומרי בישום: בעיקרון זוהי תוספת שאין לה שום ערך מוסף למוצר, אבל היא כן יכולה לגרום לגירוי לבעלי עור רגיש.

סולפטים: מלחים של חומצה גופרתית שמוסיפים אותם לשמפו ולסבון כי הם מסייעים לפעולת ההקצפה של המוצר, אולם גם הם עלולים לעורר גירוי בעור רגיש.

 

הרכיבים הטבעיים שחשוב שיהיו במוצר שתבחרו:

שיבולת שועל – מרגיעה עור מגרד ויבש. מחקר שבדק את השפעת תמצית שיבולת שועל קולואידית על אקזמה הראה שיפור משמעותי ביובש העור, החספוס ועוצמת הגרד.

אלוורה – בעלת תכונות הרגעה וריפוי טבעיות ומקדמת תיקון רקמות.

שמן מנטה – בעל תכונות קירור ואילחוש שמפחיתות את הגירוי והגירוד.

קלנדולה – בעלת תכונות נוגדות גירוי ונוגדות דלקת.

 

כדאי להשתמש

תחליב לחות טיפולי: להקלה על עור יבש ומגורה ולהרגעה, מתאים לשימוש יומיומי ולאחר מקלחת. נטול רכיבים פטרוכימיים, ללחות אינטסיבית ועור רגוע. מתאים לשימוש גם במצב של אקזמה קלה וגם למניעה. הקרם מגביר את לחות העור ב-35% בתוך שבעה ימים ושומר על הלחות למשך 24 שעות. בשימוש יומיומי תדירות ההתלקחויות של אקזמה קלה וחומרתן מופחתות. לשימוש מגיל 3.

 

תרחיץ ושמפו טיפולי: אל סבון עדין במיוחד המנקה את העור מבלי לגרום לגירוי ומסייע לטיפול בעור מגורה, יבש ומגרד. בעל PH מאוזן, נטול SLS וסולפטים אחרים. מתאים גם לאמבטיות קצף לעור רגיש. לשימוש מגיל 0.

 

קרם פנים לילדים: קרם לחות טיפולי מרגיע לעור צעיר. לטיפול בעור יבש, אדמומי ומתקלף. ללא בישום, ללא חומרי צבע ובעל PH מאוזן. לשימוש מגיל שנה.

 

קרם טיפולי להרגעה: להקלה והרגעה של העור בזמן התקפי יובש וגרד. מכיל 5% שיבולת שועל בעלת תכונות אנטי דלקתיות ומרגיעות גירוד. מכיל אלוורה, שמן מנטה ותמיסת קלנדולה. מתאים לטיפול באקזמה קלה.

 

במחקר שנערך בגרמניה, נמצא שפלקסיטול kids קרם טיפולי להרגעה הראה תוצאות דומות להידרוקורטיזון 1% בהקלה על גירוד, אדמומיות ונפיחות בטווח הקצר. לשימוש מגיל 0.

 

הכותב הוא רוקח אלטמן

 

בשיתוף אלטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אטופיק דרמטיטיס בילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים