שתף קטע נבחר

ראש העיר חיפה: אין יותר מקום למפעלים מזהמים בקרבנו

עינת קליש רותם התייחסה לפרסום דו"ח המבקר על אי הטיפול בזיהום במפרץ חיפה ואמרה: "מדובר במחדל שגבה את חייהם של אלפי תושבים". בארגונים הירוקים אמרו: "למה מעדיפים את התעשייה על האינטרס הציבורי?"

 

מבקר המדינה היוצא יוסף שפירא מקבל את הדו
המבקר שפירא עם ראש העיר חיפה, עינת קליש רותם

 

בעקבות פרסום דו"ח מבקר המדינה על הליקויים בטיפול המדינה בכלל והמשרד להגנת הסביבה בפרט בנוגע לצמצום היקפי הזיהום במפרץ חיפה - דבר שגורם לתחלואה גבוהה בקרב תושבי האזור - קראה בצהריים (יום ב') ראש העיר חיפה ד"ר עינת קליש רותם להוציא את המפעלים המזהמים מהעיר.

 

קליש רותם אמרה: "דו"ח הביקורת המיוחד הינו מבהיל לקריאה וקשה לעיכול, ובפרט לאלה שאיבדו את יקיריהם. על פי הדו"ח, אין ספק שאין יותר מקום למפעלים מזהמים בקרבנו. לאור תכנית רמ"י לניקוי מפרץ חיפה שעלתה במועצת העיר חיפה והתקבלה פה אחד כחזון למפרץ, אין עוד ספק מה הוא העתיד הנכון והיחידי למטרופולין חיפה והצפון". על הדו"ח עצמו, היא אמרה: "הדו"ח מציג אוזלת יד קשה; כיוון שמדובר בהתנהלות שנמשכת שנים, אין נראה שמדובר בטעות מצטברת או בתום לב. מדובר במחדל שגבה את חייהם של אלפי תושבים. כראש עיריית חיפה, אמשיך להאבק ללא פשרות מול מוסדות התכנון ומשרדי הממשלה על דמות מפרץ חיפה, מתוך ראיית טובתו של הציבור החיפאי שלו אני מחויבת".

דו
דו"ח מבקר המדינה: מזהמי האוויר העיקריים, מקורותיהם והשפעתם על בריאות האדם

 

ארגוני סביבה רבים מהצפון העבירו בשנים האחרונות חומרים למבקר המדינה, וחלקם הביאו לתוצאות החמורות המופיעות בדוח. ב"אזרחים למען סביבה", מהארגונים הוותיקים, אמרו כי מדובר באחד הדו"חות המקיפים והמעמיקים ביותר שפרסם משרד המבקר עד היום, והוא פרי של עבודת עומק ממושכת של מספר שנים. "מגיע לצוות המבקר כל ההערכה וההוקרה על העבודה היסודית והמעמיקה, בתקווה כי הפעם יימצא בצד השני, הצד של המבוקרים, גורם שייקח את התוצאות, המסקנות וההמלצות בצורה רצינית".

 

באזרחים למען סביבה ציינו כי הדוח שהפיקה העמותה על הפליטות מנמל מפרץ חיפה, "שמצוטט בהרחבה בדו"ח המבקר, הוא כמעט הדו"ח והניתוח היחידים שקיימים עד היום לסוגיית הפליטות מהאוניות, והעדר הפיקוח על כך, על אף שתרומתם לסך הפליטות במפרץ חיפה הינה ענקית ויכולה להשתוות לפליטות מבתי הזיקוק בהיבטים מסוימים. דו"ח המבקר בעצם מוכיח לציבור שוב את מה שידענו - אין שומרי סף, ואין על מי לסמוך כדי שיפעל למען האינטרס הציבורי בוודאי כאשר מדובר בסוגיות של הון-שלטון ותעשייה שמכתיבה את הכללים".

מפרץ חיפה (צילום: מיכל כרמון)
מפרץ חיפה(צילום: מיכל כרמון)

 

 

ד"ר רויטל גולדשמיד, ממרכז מחקר סביבתי חיפה, הוסיפה: "המחדלים העולים מדו"ח המבקר מציפים חולשות של הטייה בשיקול הדעת במשרד להגנת הסביבה והעדפת התעשיות על האינטרס הציבורי. השאלה הנשאלת - למה? נוכח הממצאים הקשים בדוח של מבקר המדינה אנו מתכוונים לפנות ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לפתוח בחקירה: אנחנו רוצים לדעת האם אכן מקודש האינטרס הציבורי בניהול ובהתנהלות של המשרד להגנת הסביבה".

 

אלה נווה וחנה קופרמן, המפעילות ארגוני סביבה משלהן ("אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות" והפורום הישראלי לשמירה על החופים), אמרו כי "מהדו"ח עולה, שמדיניות הממשלה היא להסתיר את הסיכונים לחיי אדם ואת הזיהום הכבד, כדי להצליח לממש תוכניות ענק להגדלת תעשיית הנפט - בניגוד אינטרסים לבריאות ובטיחות הציבור. כפועל יוצא ממדיניות זו - אין לגופים האמונים על שלום הציבור - המל"ל, פיקוד העורף, ורח"ל מידע אמיתי על כמויות החומרים המסוכנים במפרץ חיפה ואין הערכות לאירועי קיצון רבי נפגעים עקב תקלה או פגיעה מכוונת במתקנים אלו".

 

בגרינפיס אמרו כי "לא ניתן יותר לשחק את המשחק של חתול ועכבר, כיוון שגם הפיקוח הטוב בעולם והשקעות של מיליארדים - מה שלא קורה בחיפה - לא יעצרו את הזיהום החמור שנגרם מזיקוק נפט ותוצריו. גם המשרד להגנת הסביבה יודע זאת והגיע הזמן שבמקום להסביר לנו שאיכות האוויר במפרץ משתפרת, יחשוף בפנינו את האמת על המגבלות שקיימות סביב הנושא. הצלחת המשרד טמונה בכך שדווקא יתריע בפני הציבור והממשלה על הסכנות לבריאות האדם והסביבה מעצם הפקת נפט או פלסטיק בלב ליבה של עיר".

 

מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, אמר בעקבות פרסום הדו"ח: "השר להגנת הסביבה זאב אלקין, עם כניסתו לתפקיד, העמיד בראש סדר העדיפויות שלו תוכנית למלחמה בזיהום האוויר. המבקר היום קובע כי מדובר בתוכניות המתוכננות ללא תשתית מידע מספקת וללא מתודולוגיה סדורה, על יעדים לא מספקים, על עיכובים גדולים בביצוע חלק מהאמצעים שגובשו בתכנית, על מחסור בכוח אדם ליישום, על חוסר תיאום בין משרדי הממשלה הנוגעים לדבר, ועוד. אני קורא לשר אלקין להסתכל לתושבי הצפון בעיניים ולפעול למניעה של הרחבת בזן, לקדם החמרה של תקני זיהום האוויר והסביבה, לפעול לקידום מערכת ניטור מתקדמת, שקופה, של המידע הסביבתי עצמו, אשר תאפשר לקבל תמונה מקיפה ומלאה על כל מפעל ומפעל באזור".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המבקר שפירא עם ראש העיר חיפה קליש-רותם
מומלצים