שתף קטע נבחר

איך למנוע מהילדים להסתבך בחופש הגדול

שעמום ולחץ חברתי עלולים לגרום לפעמים לבני נוער לעשות שטויות ואף להסתבך עם החוק. מה צריך לדעת אם המתבגר נעצר ואיך אפשר למנוע סיטואציות כאלו?

המושג "עבריינות החופש הגדול" מיוחס לבני נוער שבדרך כלל לא מסתבכים עם החוק. השעמום והיציאה ממסגרות גורמים לחלקם לחצות גבולות אבל עם מודעות ותקשורת בין ההורים והילדים אפשר לעבור את החודשיים הקרובים בהצלחה.   

 

אלכוהול - האויב הגדול

הנתונים מראים עלייה באחוזי המכירות של משקאות אלכוהולים בתקופת החופש הגדול. שילוב של שיעמום ולחץ חברתי מוביל לרעות החולות של פשיעה שמהר מאוד יכולה להוביל לתיק פלילי ולנזקים בגוף ובנפש כתוצאה מאלימות, ונדליזם והטרדות מיניות גם בקרב נערים הנחשבים נורמטיבים לחלוטין. איסרו על ילדיכם לשתות. ואם הם שותים, אז רק באירועים בהם אתם נוכחים ובבקרה עליהם.

 

נערים שותים ומעשנים (צילום: shutterstock)
דברו עם הילדים (צילום: shutterstock)

אחד מתוך מאות המקרים שקורים בחופש הגדול התרחש בשנה שעברה, שעת לילה מאוחרת אחרי חצות. קבוצה של ארבעה נערים עלתה לאוטובוס מירושלים למעלה אדומים כשהם שיכורים, מדברים בקול רם וסוחבים שקיות מלאות במשקאות חריפים.

 

הנהג לא הסכים שהם יעלו עם המשקאות לאוטובוס, והתפתח ויכוח קולני הכולל אלימות פיזית מצד הנערים שלא הסכימו לוותר על המשקאות. המקרה הזה הסתיים יחסית קל וללא רישומים פלילים אך בקלות רבה היה יכול להגיע לתלונה במשטרה של הנהג או חברת האוטובוסים נגד הנערים על שתיית אלכוהול שאסורה עד גיל 18, ובפתיחת תיק פלילי.

 

תיק פלילי יפגע בילדכם לכל החיים

כל שנה אנחנו עדים לאותו הגרף של עלייה בפשיעה בקרב בני נוער בתקופת החופש הגדול. נתון מדאיג נוסף הוא סוגיית הגיל. אם פעם הנתונים הראו שגילאי 16-17 מעורבים בתיקי הפשיעה, היום כבר מדברים גם על מקרים בגילאי 12-13.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

המעשים והאלימות שהילדים מעורבים בהם מובילים לא פעם למעצרים ואף לפתיחת תיקים פליליים במשטרה. תיק פלילי של נער צעיר יפריע לו בכל נתיב משמעותי בחיים. החל מצבא, ואף בלימודים גבוהים (למשל בלימודי משפטים), ובוודאי בשוק העבודה, שם בהחלט דורשים רישום פלילי נקי.

 

הקו המנחה מול בני נוער הוא הרצון להביא לשיקום ולאו דווקא לענישה. בדרך כלל תלונות מסוג שתיית אלכוהול, גניבת אופניים וכדומה יסתיימו בשחרור בערבות, בהתאם להתנהלות נכונה בתחנת המשטרה.

 

תיק פלילי של נער יפריע לו בכל נתיב משמעותי בחיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תיק פלילי של נער יפריע לו בכל נתיב משמעותי בחיים(צילום: shutterstock)

המתבגר נעצר? דעו את הזכויות המגיעות לו:

 

1. ייצוג מבוגר הורה או עורך דין בחקירה: כדי למנוע נזקים ולאפשר לנער להתמודד עם הסיטואציה, מותר לנער לבקש שהוריו או אחד מהם ישהה בחדר החקירות איתו, למעט במקרים שהמשטרה לא מאפשרת זאת.

 

זכותו של הנער לבקש לראות עורך דין או שהעורך דין ישהה איתו בחקירה וניתן לעמדו על כך על פי חוק. גם את זה מתיר החוק וכדאי שהורים ידעו זאת. נתינת גירסה ראשונית בתחנת המשטרה תהווה ראיה ויהיה קשה לשנותה, ולכן מומלץ לא למסור שום פרט טרם מימשתם את זכותכם לפגישה עם העורך דין פלילי שייצג אתכם.

 

2. קצין מבחן לנוער: עוד חוליה בדרך של נער או נערה שפרעו ונעצרו. קצין המבחן מקבל הודעה מהמשטרה, מראיין, בוחן את הנער ומגבש המלצה שעוברת לפרקליטות או למשטרה לגבי המשך החקירה או סיומה. עדיין, גם אם הוא ימליץ לשחרר, יכולים בכל זאת לפתוח בחקירה פלילית בעניינו.

 

קראו עוד:

ילד להורים גרושים לא רוצה להרגיש שונה

17 דברים שלמדתי כמורה

"גיל ההתבגרות מעצבן מאוד"

 

נסיעות לחו"ל

רבים נוסעים לחופשה משפחתית בחו"ל וחשוב להתכונן ולהבין מה מותר ומה אסור. העולם הגדול הוא גם זירה פוטנציאלית להתנגשות עם החוק, ללא שהתכוונו בכלל להרע למישהו.

 

יש הקפדת יתר על קודי התנהגות שונים מהמוכר בישראל וכדאי לברר מה הם לפני שמגיעים ליעד: החל מווליום דיבור באתרים מסויימים, מתי מותר לאכול והיכן, מה עושים עם הזבל, ואפילו היכן מותר לעשות צרכים (יש מדינות בהם עשיית צרכים ליד השיחים נחשבת הפרעה לסדר הציבורי). פתיחת תיק פלילי או מעצר בחו"ל יכולים ליצור מצב שנהיה "מסומנים" באותה מדינה ולא יתנו לנו להיכנס בפעם הבאה.

 

בנוסף, יש בני נוער שמסיימים בית ספר ויוצאים בחבורות לחו"ל ללא משפחותיהם. נסיעות אלה מסתיימות לעיתים במקרי ונדליזם הגוררים מעצר, מה שלא פעם מעסיק את השגרירויות שלנו בעולם. העצה הטובה ביותר שניתן לתת להורים היא כזו – אתם בהחלט יכולים לעודד את הנוער לפתח את עצמאותו אבל מרכיב האחריות גדול וחשוב יותר.

 

זמן משפחתי

מומלץ לעשות שיחה משפחתית בתחילת החופש ולחדד את הסיכונים שקיימים בחוץ, את ההשלכות שיכולות להתרחש ואת האחריות שכל אחד מהילדים צריך לקחת בחשבון בתקופה זו. כדאי לחוקק חוקים ביתיים לתקופה ב"אמנת החופש הגדול", כולל בחירת פעילויות וסדרי הבית החדשים לתקופה.

 

כדי להרחיק את הילדים משוטטות שיכולה להביא לצרות, ניתן לקבוע, אולי אפילו מראש, על זמן קבוע בחופש, יום ושעה קבועים בהם מבלים עם כל הילדים או רק עם אחד מהילדים בבילוי הורים וילדים: למשל סרט, הצגה, הופעה, או בילוי בחוף. כך גם מאפשרים לקשר להיבנות, לצד הרחקת הילדים מעוד זמן בטלה וסיכון ברחובות.

 

הכותב הוא עורך דין העוסק בדיני פלילים


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אחריות לפני עצמאות
צילום: shutterstock
מומלצים