שתף קטע נבחר

כך אתם הורסים את הבלנדר בבית

שוב הבלנדר שבק חיים? המכשיר כבר לא כותש את הקרח כמו בעבר? טרנד הבריאות והקיץ הישראלי המהביל גורמים לשייקים להיות פופולאריים מתמיד. אבל מהן הטעויות שהורסות את הבלנדר שלכם ומסכנות אתכם? אתר "המקצוענים" עם המדריך

שוכחים כפית בתוך מיכל הבלנדר, שמים יותר מדי קרח ופחות מדי נוזלים, מפעילים אותו ברציפות ללא הפסקה - אלו הן רק חלק מהטעויות שאתם עושים. מעבר לכך שאתם הורסים את הבלנדר שלכם, אתם גם מסכנים את עצמכם. זהו מכשיר חשמלי שכולל סכינים חדות, ובשילוב עם מגע מים יכול להיות קטלני. ממה להיזהר ומאילו טעויות נפוצות חשוב להימנע? כתבה ראשונה בסדרה.

 

    (צילום: shutterstock)
הטעות: לשים קרח ליד להבי הסכין, מוצרי מזון רכים יותר(צילום: shutterstock)

מפעילים את הבלנדר ללא מכסה

מתעצלים לכסות את מיכל הבלנדר עם מכסה בכל הפעלה? טעות. ראשית, אתם מסתכנים בכך שנוזלים ישפריצו אל כל עבר. "הדבר מסוכן במיוחד כשמדובר בנוזלים חמים שיכולים לגרום לכוויות או לפציעות בעיניים", מסבירה הילית כדורי, סמנכ"ל אופק חדש. "גם קוביות קרח יכולות להתעופף אם המכסה אינו סגור, ולפגוע בעיניים. שנית, אתם מסתכנים בכך שמים יחדרו אל בסיס מיכל הבלנדר".

 

מה עושים? אל תגידו "זה רק לשתי שניות, יש מעט נוזלים וממילא הם לא יגיעו עד למעלה". הקפידו לוודא שהמכסה סגור בכל הפעלה והפעלה, גם אם מדובר רק בלחיצה קטנה ומהירה.

 

    (צילום: shutterstock)
אל תתעצלו לשים את המכסה גם אם נדמה לכם שכמות המזון שבמיכל קטנה יחסית (צילום: shutterstock)

 

מעבדים כמות גדולה מדי של מוצרי מזון קשים או עיסתיים

זו טעות נפוצה שיכולה להרוס לכם לגמרי את הבלנדר. "אם תכניסו כמות גדולה מדי של מוצרי מזון קשים (גזרים לא מבושלים, למשל) או עיסתיים (כמו דבש), המנוע יתאמץ מאוד, מעבר ליכולת שלו", מסבירה כדורי. "אם אין לו מנגנון הגנה הוא יכול להעלות עשן ואף להישרף".

 

מה עושים? "לא לשים כמות גדולה מדי של מוצרי מזון קשים, ובוודאי שלא לחרוג מהכמות המופיעה בסימון בקו המקסימלי", מסביר ערן אטיאס, מהנדס בודק במעבדה לחשמל במכון התקנים הישראלי. "יש להשאיר מספיק שטח פנוי במיכל לצורך ערבול המוצרים. אם מבחינים בריח של שריפה יש לכבות מיד את המכשיר ולאפשר למנוע להתקרר. מנוע שמאמץ מתחמם מאוד, כך שכל הבסיס שלו יהיה חם יותר מהרגיל.

 

"אם בכל זאת אתם מעוניינים להשתמש במוצרי מזון עיסתיים כמו דבש, עיסת תמרים או חמאת בוטנים, השתמשו בכמות קטנה יחסית ביחס לשאר המוצרים, ולמשך זמן הפעלה קצר במיוחד", מוסיפה אורלי סולטר, מנהלת שיווק באופק חדש. "גם בלנדרים עם מנוע עוצמתי, יכולים להפסיק לפעול בעקבות שימוש ממושך במוצרי מזון מסוימים".

 

    (צילום: shutterstock)
דוחסים כמות גדול מדי של מוצרי מזון? עדיף בשתי נגלות(צילום: shutterstock)

כותשים קרח? לא ברציפות ועם מספיק נוזלים במיכל

אמנם אחד הדברים שהייתם מצפים מהבלנדר הכי בסיסי לעשות, הוא לכתוש קרח, אך זהו אחד הגורמים הנפוצים להשבתות של בלנדרים. "קרח בשימוש לא נכון יכול לעוות את סכיני הבלנדר", מסביר אטיאס. "לכן, ובייחוד בבלנדרים עם מנוע חלש יחסית, חשוב להקפיד לשים מספיק נוזלים ולא להכניס כמות גדולה מדי של קוביות קרח בבת אחת. אחרת, המנוע מתאמץ, ואם אין לו מנגנון הגנה שמבצע כיבוי אוטומטי ברגע שהוא מתחמם, המנוע פשוט נשרף".

 

מפעילים את הבלנדר ללא הפסקה? טעות

"לפני מתן תו תקן, אנו בודקים כל בלנדר כך שאנו מפעילים אותו למשך עשרה מחזורי הפעלה, כשכל מחזור הפעלה הוא של 3 דקות הפעלה", אומר אטיאס. "בין כל הפעלה אנו ממתינים דקה כדי לאפשר למנוע להתקרר. "חשוב מאוד שגם בעת השימוש הביתי בבלנדר, לא יפעילו אותו למשך 10 דקות ברציפות. פעמים רבות, בגלל שהבלנדר לא טחן מספיק מפעילים אותו שוב, ללא הפסקה. חשוב גם להימנע מלהפעיל את הבלנדר למשך מספר דקות ולהשאיר אותו ללא השגחה".

 

זהירות, סכנה: הימנעו מלהכניס ידיים או סכו"ם לבלנדר

גם אם הבלנדר כבוי, התייחסו אליו כאל מכשיר מסוכן. אטיאס: "בחלק מהבלנדרים כפתור ההפעלה הוא כפתור מגע, שיכול להיות בטעות מופעל, גם בלי שתתכוונו לכך. לכן, בעת הכנסת יד, כף או מזלג אל מיכל הבלנדר, היו ערניים במיוחד, כדי שבטעות לא תלחצו עם היד השנייה על כפתור הפעלה של אחת התוכניות, כשאתם רק מנסים לאחוז בבסיס הבלנדר, כדי לייצב אותו".

 

לדבריו, "אם תפתחו את המכסה ובטעות תכניסו למשל מזלג, כדי להזיז מעט את מוצרי המזון שבתוכו, כך שיגיעו לתחתית, אתם מסתכנים. אם המזלג ייתפס בסכינים בעת שהבלנדר פועל, הוא יכול לעוף לכיוון הפנים שלכם".

 

    (צילום: באדיבות ויטמיקס ישראל)
מערבלים מוצרי מזון עיסתיים? הקפידו על כמות קטנה ואל תאמצו את המנוע(צילום: באדיבות ויטמיקס ישראל)

נשכחה כפית בפנים? הלהבים יכולים להישבר  

פעמים רבות שוכחים כף בתוך הבלנדר, במהלך העבודה. אטיאס: "אם המכסה סגור והבלנדר מופעל כשבתוכו יש למשל כף, במקרה הטוב הכף תתעקם. במקרה הרע, הסכינים שבבסיס הבלנדר יישברו. במקרה הכי גרוע, הקנקן יכול להתפוצץ".

 

"כמו כן, לעתים במהלך ניקוי, משאירים את אחד מחלקי הבלנדר הקטנים בתוך המיכל", מוסיפה סולטר. "לעתים, לאחר ייבוש שלו. ואז, בהפעלה הבאה, ולרוב בגלל שחלק מהחלקים הם שקופים, מפעילים בטעות את הבלנדר כשבנוסף למוצרי מזון יש בתוכו חלקים של הבלנדר".

 

מה עושים? מוודאים לפני כל הפעלה, ולפני שממלאים את מיכל הבלנדר במוצרי מזון, שהוא ריק מחפצים.

 

שופכים מרק חם אל תוך הבלנדר? לא כל המיכלים מותאמים לכך

שימו לב: הוראות היצרן מציינות במפורש האם הבלנדר שברשותכם מיועד לשימוש עם נוזלים חמים. סולטר: "יש מיכלים שבגלל סוג החומר של המיכל כלל לא מיועדים לשימוש עם נוזלים חמים. חשוב להיזהר, כי זה יכול לגרום נזק למיכל: הוא יכול להיסדק בסוגים מסוימים של מיכלי פלסטיק, ואם זה במהלך ערבול, זה אף יותר מסוכן כי זה יכול להשפריץ נוזלים חמים אל כל עבר ולגרום לכוויות. לכן, אם הבלנדר לא מתאים לשימוש עם נוזלים חמים, ואתם רוצים לטחון מרק למשל, הקפידו לקרר אותו לפני הערבול, ורק בסיום לחמם אותו שוב".  

 

    (צילום: באדיבות ויטמיקס ישראל)
לא כל מיכל מתאים לנוזלים חמים. אם לא, הקפידו לקרר לפני הערבול(צילום: באדיבות ויטמיקס ישראל)

הטעות: מפעילים בלנדר עם מנוע עוצמתי על מהירות נמוכה

אחת הטעויות הנפוצות היא לפחד לאמץ את המנוע. "אם עובדים על מהירות נמוכה מדי, כי 'מרחמים' על המנוע, למעשה זה בדיוק מה שגורם לו להתאמץ יותר", מסבירה כדורי. "בלנדר עם מנוע עוצמתי מתוכנת לפעול בעוצמה – אחרת, זה כמו לנסוע במהירות של 100 קמ"ש על הילוך ראשון. לכן, אם מכניסים פירות קפואים או קוביות קרח, יש להתחיל במהירות האיטית ומיד להעביר לעוצמה הגבוהה ביותר. זה מתנהג אחרת ממיקסר".

 

הטעות: מרימים את המיכל כשהבסיס עוד מסתובב

"רבים לא מודעים לכך, אבל בסיס הבלנדר ממשיך להסתובב כמה שניות גם לאחר שנדמה שהוא סיים", מסבירה סולטר. "הבעיה: אם לעתים קרובות מרימים את המיכל לפני שהוא סיים לגמרי להסתובב, זה גורם לשושנה שבבסיס הבלנדר להשתחרר או להישבר במשך הזמן".

 

מה עושים? מהירות יורדת בהדרגה עד לעצירה מוחלטת. "לכן, גם לאחר העברת הבלנדר למצב 'אפס', מומלץ להמתין מספר שניות לפני שמרימים את המיכל", ממליצה סולטר.

 

עוד כתבות בנושא:

מאריכים ומפצלי חשמל  

עובש במקלחת? התקינו ונטה   

שקע ותקע: התנהלות בטוחה עם שקעים ותקעים

 

    (צילום: shutterstock)
נוזלים ליד להבי הסכין, קרח הכי רחוק מהלהבין(צילום: shutterstock)

הטעות: לא מקפידים על סדר הכנסת מוצרי המזון לבלנדר

גם לסדר הכנסת מוצרי המזון לבלנדר יש חשיבות, שמשפיעה על יכולת הלהבים להסתובב בקלות. כדי שלא תהיה שחיקה של הלהבים, וכדי שהמנוע לא יתאמץ, יש להקפיד על סדר הכנת הרכיבים.

 

מה עושים? "אם הסכינים הם בחלקו התחתון של המיכל, יש להכניס את הרכיבים בסדר הזה: תחילה נוזלים, לאחר מכן מוצרים יבשים, מעל ירקות עליים, מעל פירות וירקות ורק בחלק העליון קרח או כל רכיב קפוא אחר", ממליצה כדורי. "לעומת זאת, אם כוס הבלנדר הפוכה, כך שהסכינים הם בחלקו העליון של המיכל, יש להכניס את הרכיבים בסדר הפוך. כלומר, תחילה את הקרח, ורק בסיום את הנוזלים".

 

    (צילום: באדיבות ויטמיקס ישראל)
למטה מוצרים רכים, מעל עלים ולבסוף קרח(צילום: באדיבות ויטמיקס ישראל)

כמה אמצעי זהירות בשימוש של מוצרי חשמל המשלבים מגע עם מים  

התגלתה תקלה במכשיר? אולי במקרה של בלנדר, לרוב לא נהוג לתקן (אלא אם הוא במסגרת האחריות), אלא להחליף חדש, ועדיין במקרה של תקלה בו, יש כמה אמצעי זהירות שכדאי מאוד לנקוט.

 

"אם המכשיר משמיע צליל מוזר, מראה סימן התראה חריג או מעלה ריח עשן, נתקו אותו מיידית מהחשמל ואל תחברו אותו שוב", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אם הוא מחובר באמצעות מפצל חשמל דרך קבע, דעו שאתם מסתכנים בשריפת השקע או המוצר עצמו".

 

"הקפידו לנעול נעליים עם סוליית גומי ולא לגעת ביד גלויה בתקע או בשקע אם יש חשד לקצר או לסכנת התחשמלות", מוסיפים במוקד השירות. "הדבר קריטי בבתים ישנים שבהם יש חשד לכך שההארקה לא תקינה. שימו לב שמכשירי חשמל הכוללים מגע עם מים (בלנדר, קומקום חשמלי, בר מים וכו') מסוכנים אף יותר, ואין להקל ראש בכך. אם המכשיר גרם לקצר חשמלי בבית, גשו אל ארון החשמל ושימו לב אם מפסק הפחת שתפקידו להגן נגד התחשמלות קפץ, או שרק הפקק שמתייחס לאזור מסוים בבית קפץ.

 

"אם אתם חושדים שהתקלה אינה במכשיר עצמו, נסו לחבר אל התקע מכשיר אחר ולראות אם עדיין קופץ החשמל. בכל מקרה של ספק או של נזק לשקע (גוון או ריח שרוף) אל תתלבטו וקראו לחשמלאי מוסמך".

 

בכתבה הבאה נרחיב על טעויות בתחזוקת המכשיר, כולל טעויות בניקוי.

 

צריכים חשמלאי? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים