שתף קטע נבחר

סופרמן והפנתר השחור. הקשר נגד מדורו נחשף

שיתוף הפעולה של נשיא ונצואלה עם חיזבאללה, הצעת שוחד של 100 מיליון דולר לנשיא העליון, השר שלא היה יכול לדבר כי צפה ב"הנוקמים: סוף המשחק": ראש שירותי המודיעין היה שותף מלא לניסיון להדיח את מדורו באפריל. כעת, כשהוא בארה"ב, חשף כיצד כשל

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: רויטרס)
מפגין נגד מדורו ביום ההפיכה הכושלת, 30 באפריל(צילום: רויטרס)

הגנרל מנואל פיגוארה היה אחד מאנשי אמונו של נשיא ונצואלה המנוח הוגו צ'אבס, ואף שימש בעבר ראש צוות האבטחה שלו. גם לאחר מותו ממחלת הסרטן, ועליית יורשו ניקולס מדורו לשלטון, המשיך פיגוארה להתקדם בסולם הדרגות ובאוקטובר אשתקד הוא מונה לאחד התפקידים הבכירים במדינה – ראש שירותי המודיעין, ה"סבין". פחות משנה עברה מאז, וכעת פיגוארה נחשב לבוגד במדורו שמצא מקלט בארה"ב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

סיפורו של בכיר המודיעין, שעד היום מאמין בדרכו של צ'אבס ולמד את ה"מקצוע" בקובה הקומוניסטית, מעיד אולי עד כמה חמור הפך המצב בוונצואלה תחת מדורו. בריאיון נרחב שהעניק ל"וושינגטון פוסט" ושפורסם אתמול (יום ג') מתאר פיגוארה כיצד שוכנע לשתף פעולה בניסיון ההפיכה הכושל נגד הנשיא לפני חודשיים – וכיצד, במהירות רבה, התפורר הקשר.

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו  (צילום: AFP)
מדורו ובכירי משטרו לאחר חיסול ניסיון ההפיכה(צילום: AFP)

 

מדורו לצד פיגוארה:

 

 

לדברי פיגוארה, עם מינויו לתפקיד הבכיר בשירותי המודיעין הוא הבחין יותר ויותר בשחיתות הפושעת במדינה. בין היתר, סיפר כיצד מקורב לבנו בן ה-29 של מדורו, ניקולאס מדורו גוארה, הקים מונופול שקנה זהב במחיר מופחת מכורים בדרום המדינה – ומכר אותו בעלויות גבוהות הרבה יותר לבנק המרכזי של ונצואלה.

 

המשבר בוונצואלה - לקריאה נוספת:

ונצואלה קורסת: דיאליזה במדינה בלי חשמל

לפושעים של ונצואלה כבר לא משתלם לרצוח

 

הוא העיד גם כי המודיעין שאליו נחשף הצביע שהממשלה נותנת את חסותה לפעילות לא-חוקית של ארגונים שונים – בהם חיזבאללה. הוא ציין כי לארגון הטרור הלבנוני בסיסי פעילות במראקאי, בנואבה אספרטה וקראקס – פעילות שמטרתה מימון פעילותו במזרח התיכון. "גיליתי שאסור היה לגעת במקרים של סחר בסמים וארגוני גרילה", סיפר ל"וושינגטון פוסט".

חסן נסראללה ו ניקולס מדורו (צילום: AFP)
ראש המודיעין לשעבר טוען: משטרו של מדורו נותן לחיזבאללה לפעול במדינה כדי לממן את פעילותו. מדורו ונסראללה(צילום: AFP)

הוא הוסיף כי המשבר הכלכלי שאליו נקלעה ונצואלה בשנים האחרונות היה אחד הגורמים המרכזיים שהובילו אותו להצטרף לקושרים. "מעולם לא ראיתי את ארצי במצב כזה ואת השחיתות של הממשלה מקרוב כל כך, כפי שהייתי עד לכך בששת החודשים האחרונים", סיפר. הוא הוסיף כי הבין עד מהרה שמדורו ניהל "מיזם קרימינלי". "חשבתי שאוכל לגרום לו לחשוב בהיגיון. לא הצלחתי".

 

לפי הדיווח בעיתון, מי שתכננו את ניסיון ההפיכה היו קבוצת אנשי עסקים מוונצואלה, שקיבלו מסרים מגורמים בארה"ב ולפיהם הסנקציות נגדם יוסרו. התוכנית שלהם, דווח, הייתה לשחד את נשיא בית המשפט העליון בוונצואלה, מייקל מורנו. בית המשפט מלא באנשי אמונו של הנשיא מדורו – ובהוראתו השופטים הסירו את כל סמכויותיה של האספה הלאומית, שבה שולטת האופוזיציה בהובלת חואן גוואידו.

חואן גוואידו  (צילום: רויטרס)
מנהיג האופוזיציה חואן גוואידו משלהב מפגינים בבוקר ההפיכה(צילום: רויטרס)

חואן גוואידו  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

אותה אספה הכריזה בתחילת השנה על גוואידו כנשיא הזמני והחוקי של ונצואלה, ותקוות הקושרים הייתה שבית המשפט העליון ישיב לה את סמכויותיה וכך ייתן תוקף חוקי לנשיאותו של גוואידו. כדי לאכוף החלטה כזו בכוח – גם שר ההגנה ולדימיר פדרינו לופס היה בתמונה. הודעות וואטסאפ שבהן צפה פיגוארה, לדבריו, הראו כי מורנו דרש סכום של 100 מיליון דולר, חלקו כדי לשחד שופטים אחרים, וחלקו כדי "להבטיח את ביטחונו האישי".

 

פיגוארה גויס לדבריו על-ידי אחד מאנשי הקבוצה – איש העסקים והרופא סיזר אומנה – שלקח סיכון רב כשנכנס למטה שירותי הסבין בקראקס ונפגש עם פיגוארה במשרדו. שם מצא אוזניים קשובות. הגנרל הסורר העיד כי לקושרים ניתנו כינויים שונים: פיגוארה, שצבע עורו שחור, נקרא "הפנתר השחור"; אומנה כונה "סופרמן"; מאוריסיו קלאבר-קרון, בכיר במועצה לביטחון לאומי בארה"ב שאמון על המדיניות של ממשל טראמפ בנוגע לאמריקה הלטינית, כונה "קוממיניו" – טורף הילדים.

ניקולאס מדורו נשיא ונצואלה לצד שר ההגנה ולדימיר פדרינו לופס ונשיא העליון מייקל מורנו (צילום: AFP)
מדורו לצד שר ההגנה פדרינו לופס (לימינו) ונשיא העליון בוונצואלה, מייקל מורנו (לשמאלו)(צילום: AFP)
 

לפי התוכנית המקורית, ההפיכה הייתה אמורה להתרחש ב-1 במאי, יום הפועלים הבינלאומי. בימים שלפני כן, פיגוארה סיפר כי נפגש עם שופט העליון מורנו באחוזה שלו בקראקס, שם נראה האחרון מודאג. לפי פיגוארה, מורנו אף הציע שהוא ימונה לנשיא, ולא גוואידו.

 

בעקבות המפגש, פיגוארה התקשר למי שהיה כאמור נדבך חשוב נוסף בקשר, שר ההגנה פדרינו לופס – שטען בפניו כי הוא רואה בדיוק את הסרט "הנוקמים: סוף המשחק", ו"לא היה יכול לדבר". ב-27 באפריל נערכה פגישה נוספת, הפעם בביתו של שר ההגנה. שם, לפי פיגוארה, מורנו ושר ההגנה החליפו מבטים בשיחה קצרה שהתקיימה בין השלושה.

  

 

בסופו של דבר, ניסיון ההפיכה הוקדם ביום אחד. הסיבה לכך הייתה, כנראה, חשש בקרב אנשי האופוזיציה שחואן גוואידו ייעצר במועד המקורי, וכי יש להקדים תרופה למכה. למרות התנגדותו של שר ההגנה, פיגוארה התעקש.

 

לפנות בוקר ביום שלישי, 30 באפריל, ניסיון ההפיכה יצא לדרך. גוואידו הורה לשחרר את מנהיג האופוזיציה הקודם, לאופולדו לופס, ממעצר הבית שבו היה נתון מאז 2014, והשניים קראו יחדיו לצבא ולאזרחים להתקומם נגד משטרו של מדורו, בסרטון שצולם מבסיס הצבא לה קרלוטה בבירה.

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

תומכי חואן גוואידו ב קראקס ונצואלה עימותים ניסיון הפיכה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

פיגוארה מספר כי בשעות שלאחר מכן הסתובב ברחבי קראקס כדי לראות אם יש היענות לקריאה של שני מנהיגי ההפיכה. הנשיא מדורו, ציין, התקשר אליו שוב ושוב בשעות הללו ונשמע מודאג מאוד. "הוא כל הזמן שאל, 'מה קורה?'". בינתיים, לא הגיעה אותה תמיכה שלה קיוו גוואידו והקושרים, הן מצד נשיא העליון מורנו והן מצד שר ההגנה פדרינו לופס. השניים טענו לאחר כישלון ההפיכה שסירבו לקחת חלק בקשר.

 

בהמשך אותו יום גורלי, פיגוארה סיפר כי מדורו התקשר אליו שוב – והורה לו להתייצב בכלא "הליקוידה" הידוע לשמצה בקראקס, שבו כלואים מתנגדי המשטר. אז הוא הבין שנכשל הניסיון להדיח את מדורו – ושעליו להימלט. הוא יצר קשר עם אשתו ברברה ריינפילד, שבאותה עת ביקרה קרובי משפחה במיאמי. בעזרת קשרים שהיו לה לסוכני FBI, הוא קיבל הבהרה שימצא מקום בטוח בקולומביה השכנה.

ונצואלה ()

אחרי חודשיים שבהם שהה בבוגוטה, שם גם נערך הריאיון לעיתון, הגיע אתמול פיגוארה לראשונה לארה"ב, שכבר הספיקה להסיר את הסנקציות שהטילה עליו בתקופתו כראש שירותי המודיעין. "יש לי חוב גדול לאלו שעדיין נמצאים בכלא", סיפר על החרטות שלו מתקופה זו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגין נגד מדורו ביום ההפיכה הכושלת
צילום: רויטרס
מומלצים