שתף קטע נבחר

ביידן ה"ביישן" נצלב בעימות הדמוקרטי

סגן הנשיא לשעבר והמועמד המוביל בפריימריז נאלץ להגן על מורשתו, אחרי שהתגאה כי בעבר שיתף פעולה עם תומכים בהפרדה גזעית בארה"ב: "לא שיבחתי גזענים". גם על גילו הותקף: "אני עדיין אוחז בלפיד"

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
ביקש בנימוס רשות לדבר. ביידן(צילום: AFP)

סגן נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן, המועמד המוביל בפריימריז הדמוקרטיים לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה, נאלץ להיכנס למגננה הלילה (יום ו') בחלקו השני של העימות הדמוקרטי במיאמי, שפוצל מפאת מספרם הרב של המועמדים לשני לילות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

עד כה התמידו בדרך כלל יותר מ-20 המועמדים הדמוקרטים, שמתחרים על הזכות לנסות ולהביס את דונלד טראמפ, להיצמד למתקפות על הנשיא - אך העימות הנוכחי מהווה אולי נקודת מפנה. מי שהובילה את המתקפה נגד ביידן הייתה הסנאטורית מקליפורניה קמאלה האריס, האישה השחורה היחידה במרוץ. היא מתחה ביקורת חריפה על ביידן, שהתגאה ביכולתו לעבוד בעבר, בתקופתו כסנאטור בעצמו, עם מחוקקים שתמכו בהפרדה גזעית.

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
העימות בין ביידן לקמאלה האריס. סנדרס באמצע(צילום: gettyimages)

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
(צילום: gettyimages)

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
(צילום: רויטרס)

"אני לא חושבת שאתה גזען", פנתה האריס לביידן, אך טענה כי דבריו בנוגע לשיתוף הפעולה עם סנאטורים גזענים במאה הקודמת היו "פוגעניים ביותר". האריס הזכירה גם את תקופתה כילדה בקליפורניה, שלקחה חלק בתוכנית פדרלית להסעת ילדי שחורים לבתי ספר מעורבים במטרה להגביר את שילובם בחברה - ותקפה את ביידן על שהתנגד לה באותה עת.

 

"לא שיבחתי גזענים. זה לא נכון", השיב לה ביידן. הוא ניסה להגן על הרקורד שלו בתחום המאבק בגזענות, וטען כי מלכתחילה נכנס לחיים הפוליטיים כדי לקדם את התנועה למען זכויות האזרח. הוא גם הזכיר שכיהן כסגנו של הנשיא השחור הראשון בהיסטוריה האמריקנית, ברק אובמה. אך הפרשנים בתקשורת במדינה לא התרשמו שהצליח להוביל את הדיון ולהציג עמדה משכנעת – והכריזו עליו ברובם כמפסיד הברור של העימות.

 

הבחירות לנשיאות 2020 – עוד כתבות:

החייל עם פוסט טראומה שרץ לנשיאות ארה"ב

כנס בחירות בגיי-בר: המועמד ההומו משנה את אמריקה

כוכב רוק והסגן של אובמה: הדמוקרטים שרצים לנשיאות

הסוציאליסט שרץ לנשיאות ארה"ב התגלה כמיליונר

 

"מההתחלה, ביידן נראה יותר מדי מקובע על נאום הבחירות ודף המסרים שלו. הוא התקשה להתאים אותם למגבלת זמן של 60 שניות", כתב עליו כריס סיזילה, העורך הפוליטי של רשת CNN. הוא ציין מקרה מביך מעט כשביידן נשאל מה יהיה הדבר הראשון שיעשה כנשיא – וענה שיביס את טראמפ. גם ב"ניו יורק טיימס" מתחו ביקורת על הופעתו של ביידן, וציינו כי נראה לעיתים "ביישן" כשהרים את האצבע כדי לקבל רשות לדבר, במקום להתפרץ לדברי אחרים במידת הצורך.

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
(צילום: רויטרס)

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
לוחש ליריבו סנדרס(צילום: AP)

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
סלפי עם תומכיו(צילום: רויטרס)

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
(צילום: רויטרס)

גם גילו של ביידן בן ה-76 עמד לרעתו בעימות. לאריק סוולוול, חבר בית הנבחרים מטעם קליפורניה, יש כנראה סיכוי אפסי להיבחר לנשיא, אך קריאתו לביידן לפרוש ולתת מקום למועמדים צעירים ממנו זכתה לסיקור נרחב. "ג'ו ביידן צדק כשאמר שהגיע הזמן להעביר את הלפיד לדור חדש של אמריקנים לפני 32 שנה", עקץ אותו סוולוול. "אני עדיין אוחז בלפיד הזה", השיב לו סגן הנשיא לשעבר.

 

ביידן לא זכה ליחס מקל ממועמד מוביל אחר בפריימריז, ובן גילו ברני סנדרס. הסנאטור מוורמונט הזכיר כי ביידן תמך במלחמה בעיראק בעשור הקודם: "ג'ו הצביע בעדה, ואני עזרתי להוביל את ההתנגדות למלחמה, שהייתה אסון טוטאלי". ביידן, בניסיון אחרון לשקם את ההופעה שלו בעימות, בדברי הסיום שניתנו לכל אחד מהמועמדים, שב על מה שאמר כבר כמה פעמים בעצרות הבחירות בקמפיין. הוא אמר כי יש להציל את "נשמת ארה"ב", אותה טראמפ "תלש החוצה".

 

מועמד נוסף שנאלץ להגן על מעמדו במרוץ היה פיט בוטיג'ג', ראש העיר ההומו של סאות' בנד באינדיאנה, שהפך במהרה משם לא מוכר למועמד מרכזי יחסית בפריימריז. הוא מתמודד בימים אלו עם משבר בעירו, לאחר ששוטר ירה למוות בחשוד שחור, והקהילה האפרו-אמריקנית בעיר טוענת ליחס מפלה מצד המשטרה.

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
ביידן ופיט בוטיג'ג' בעימות(צילום: AP)

עימות דמוקרטי דמוקרטים פריימריז ארה
(צילום: AP)

"כשהסתכלתי לאמו בעיניים, הייתי חייב לעמוד בפני העובדה ששום דבר שאעשה לא יחזיר אותו", אמר בוטיג'ג'. "זה בלאגן, ואנחנו כואבים", הכריז, אך הדגיש כי מדובר בבעיה שעמה מתמודדות קהילות נוספות רבות ברחבי ארה"ב. "עד שנוביל מדיניות שתוציא אותנו מצל הגזענות הסיסטמתית, ולא משנה מה הלקח מהמקרה הספציפי הזה, נישאר עם הבעיה הגדולה יותר של העובדה כי יש חומת אי-אמון - שאותה מרימים פעולה גזענית אחת אחרי השנייה".

 

על ההתנגדות לטראמפ הייתה כצפוי הסכמה כוללת בין המועמדים השונים. כולם תקפו בחריפות את מדיניותו הקשוחה של הממשל נגד ההגירה הלא-חוקית מהגבול הדרומי עם מקסיקו, והסנאטורית קירסטן ג'יליברנד אמרה כי הנשיא "קורע לגזרים את הבסיס המוסרי שלנו" – בכך שהוא מפריד ילדי מהגרים מהוריהם כשהם נתפסים בגבול. מועמדת לא מוכרת אחרת, שבכמה כלי תקשורת שיבחו את הופעתה, הסופרת מריאן וויליאמסון, כינתה את מדיניותו של טראמפ "פשעים בחסות המדינה".

קמאלה קמלה האריס ארה
"המנצחת". הסנאטורית קמאלה האריס(צילום: AP)

קמאלה קמלה האריס ארה
(צילום: AFP)

קמאלה קמלה האריס ארה
קמאלה בצעירותה. "ביידן התנגד לתוכנית שאפשרה לי לנסוע לבית ספר מעורב"(צילום: רויטרס)

 

טראמפ, שבעימות הקודם אתמול התערב והכריז כי היה "משעמם", התערב גם הפעם. אחרי שכלל המועמדים בעימות הלילה הביעו תמיכה בהענקת גישה לשירותי הבריאות הציבוריים למהגרים לא חוקיים, הוא צייץ, מיפן שאליה הגיע לפסגת G20, ותקף את הדמוקרטים. "הם תומכים בלתת מיליונים לביטוח בריאות לשוהים לא-חוקיים. מה עם לתמוך קודם באזרחים האמריקנים?", כתב בטוויטר.

 

המנצחת הברורה בעימות, לפי רבים מכלי התקשורת בארה"ב, הייתה קמאלה האריס. ב"ניו יורק טיימס" כתבו כי היא "גנבה את המופע - ואת הלילה". עוד לפני שתקפה את ביידן והשאירה אותו חבול, ציינו, היא הצליחה "להשתיק את החדר" באחד הרגעים הסוערים שבו שאר המועמדים פרצו זה לדבריו של זה. "אמריקנים לא רוצים לראות מלחמת אוכל. הם רוצים לראות איך אנחנו הולכים לשים אוכל על השולחן", הכריזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ביידן מבקש את רשות הדיבור
צילום: AP
מומלצים