שתף קטע נבחר

ב-33 מעלות: למה בהונג קונג מפגינים עם מטריות?

גם בחום כבד לא ויתרו המפגינים בהונג קונג על סמל המחאה שלהם - המטרייה. ההפגנה נגד השלטון הייתה חסרת תקדים: המוחים השתלטו על בניין הפרלמנט, התפרעו ופונו רק אחרי שעות בירי גז מדמיע

ביום דרמטי במיוחד בהונג קונג הגיעו אתמול (ב') רבבות להפגין ברחובות. למרות חום כבד של 33 מעלות המפגינים לא ויתרו על הפריט שהפך לסמל המחאה – המטרייה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ  

 

המטריות הפכו לסמל המחאה נגד השלטון בהונג קונג ב-2014. בהפגנות באותה שנה המפגינים השתמשו במטריות להגן על עצמם מירי גז מדמיע, ובמקרים אחרים השתמשו בהן בתור שמשיות – כהגנה מהשמש הקופחת. באותם ימים אנשי המחאה הפרו-דמוקרטית בהונג קונג השתלטו במשך 79 ימים על חלקים במרכז העיר, וקיבלו את השם "תנועת המטרייה".

 

 

הונג קונג מפגינים מנסים לפרוץ ל פרלמנט יום השנה ל חזרה ל סין (צילום: רויטרס)
פורצים עם מטריות לפרלמנט(צילום: רויטרס)

הונג קונג מפגינים מנסים לפרוץ ל פרלמנט יום השנה ל חזרה ל סין (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

חמש שנים אחר כך חזרו אלפי המטריות לרחובות. גם הפעם התגוננו המפגינים מהשוטרים עם מטריות. בגל ההפגנות האחרון, בעקבות חוק ההסגרה לסין, משתמשים השוטרים בכמה אמצעים נגד המפגינים. המטריות שעוזרות לתושבים בימים של גשמים סוערים לא יכולות לסייע למפגינים מול זרנוקי מים או ירי כדורי גומי.

 

משטרת הונג קונג השתמשה הערב בגז מדמיע כדי לפנות את המפגינים שפרצו לבניין המועצה המחוקקת. מאות הסתערו על בניין הפרלמנט בהונג קונג וזרעו הרס במקום, ביום השנה ה-22 להחזרת השליטה בעיר לסין. הם השחיתו תמונות של בכירים, ריססו על הקירות כתובות בעד הדמוקרטיה ונגד מנהיגת הונג קונג קארי לאם. "הונג קונג היא לא סין", ריססו המפגינים באחת הכתבות.

הונג קונג מפגינים פרצו לבניין הפרלמנט  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בהמשך הגיעו המפגינים לאולם הפרלמנט והשתלטו עליו. הם עלו על שולחנות המחוקקים, השחיתו את סמלה של הונג קונג והניפו באולם את דגלה של הונג קונג הבריטית. גם באולם המחוקקים ריססו המפגינים כתובות בעד בחירות דמוקרטיות בעיר ונגד חוק ההסגרה לסין. בנוסף למטריות הגיעו המפגינים עם "התלבושת האחידה" של המחאה: קסדות, מסכות וחולצות שחורות.

 

המפגינים פרצו לפרלמנט אחרי מהומות שנמשכו כמה שעות. השוטרים שבלמו אותם נכנעו לבסוף, ואפשרו למפגינים לנפץ את הזכוכית המשוריינת בכניסה לבניין עם עגלות ומוטות. אחרי ההשתלטות על אולם הפרלמנט הזהירה המשטרה שהיא תשתמש בכוח. לפני שהשתלטה על בניין המועצה המחוקקת פינתה המשטרה מפגינים ברחובות סמוכים בעזרת גז מדמיע.

הונג קונג מפגינים פרצו לבניין הפרלמנט  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הונג קונג מפגינים פרצו לבניין הפרלמנט  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הונג קונג מפגינים פרצו לבניין הפרלמנט  (צילום: AP)
(צילום: AP)

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המפגינים פונו מהבניין שלוש שעות אחרי שפרצו אליו. הונג קונג טרם דיווחה על עצורים ופצועים באחת ההפגנות הסוערות שידעה העיר בעשרות השנים האחרונות. כשההפגנה הסתיימה התחילה המשטרה לפנות מכבישים מרכזיים בהונג קונג את ההריסות, המחסומים, הקסדות ובקבוקי המים שהצטברו ביום הסוער.

 

במהלך היום קראה הממשלה בהונג קונג להפסקת האלימות, והזכירה שהיא עצרה את קידום חוק ההסגרה לסין. המפגינים דורשים שהצעת החוק שמטלטלת את הונג קונג תבוטל לחלוטין. מחר יישארו המשרדים הממשלתיים סגורים ליתר ביטחון, והסיורים המודרכים בבניין המועצה המחוקקת הופסקו עד הודעה חדשה.

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: AP)
(צילום: AP)

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: AP)
(צילום: AP)

מפגינים ב הונג קונג פרצו ל פרלמנט  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המפגינים האלימים שפרצו לבניין הפרלמנט הם קבוצה קטנה יחסית. לפני המהומה בבניין הפרלמנט השתתפו המונים בצעדה השנתית מפארק ויקטוריה, ביום השנה להעברת השליטה בהונג קונג מבריטניה לסין. רבים מהמפגינים מחאו כפיים כשראשי המחאה הניפו כרזה של לאם בתוך כלוב. המארגנים אמרו ש-550 אלף איש הגיעו לעצרת. המשטרה מסרה שבשיא היו במקום 190 אלף בני אדם.

 

בהפגנות שנערכו בשלושת השבועות האחרונים בהונג קונג על רקע קידום חוק ההסגרה לסין נרשמו במצטבר יותר משלושה מיליון משתתפים. המחאה שלהם הייתה קריאת התיגר העממית הגדולה ביותר שאיתה התמודד נשיא סין שי ג'ינפינג מאז עלה לשלטון ב-2012. מתנגדי החוק מחו על כך שהוא יאפשר העברה של תושבים מהונג קונג לידי המשטר בבייג'ינג, שם יישפטו המוסגרים בבתי משפט הנשלטים על-ידי המפלגה הקומוניסטית ושאינם עומדים בסטנדרטים דמוקרטיים.

  ()
 

הונג קונג, נזכיר, הוחזרה ב-1997 לידי המשטר הסיני אחרי עשרות שנים שבהן הייתה בשליטה קולוניאלית בריטית. ההחזרה ההיא נעשתה רק אחרי קבלת ערבויות לכך שתוכל להתנהל לפי הערכים הליברליים-יחסית המאפיינים אותה: השיטה שנקבעה לצורך החזרתה היא "מדינה אחת, שתי מערכות" – כלומר מצב שבו הונג קונג שייכת לסין, אך נהנית ממערכת שלטונית נפרדת במידה רבה מזו של הסינים.

 

המערכת הזו מבטיחה לתושבי הונג קונג בין השאר את החופש להפגין וכן עצמאות משפטית. אלא שאחיזתה של סין בהונג קונג התגברה מאוד מאז עליית שי לשלטון ואחרי ההפגנות הפרו-דמוקרטיות שנערכו בעיר ב-2014 – הפגנות שלא הצליחו לאלץ את סין לעשות ויתורים.


פורסם לראשונה 01/07/2019 23:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פורצים עם מטרייה לפרלמנט
צילום: רויטרס
מומלצים