שתף קטע נבחר

רוסיה שותקת אחרי אסון הצוללת: "סוד מדינה"

בקרמלין מסרבים למסור פרטים על השריפה בצוללת המחקר, שבה נספו 14 בני אדם. הפרסום המאוחר, והדיווח שמדובר בצוללת גרעינית, מכעיסים את התקשורת - שנזכרת בדממה של השלטון בזמן אסון צ'רנוביל

התקשורת הרוסית מותחת היום (ד') ביקורת חריפה על השלטון, שמסרב לפרסם פרטים על תאונת הצוללת הצבאית שבה נספו 14 בני אדם. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שהמידע על תאונת הצוללת הצבאית, שלפי דיווחים היא צוללת גרעינית, "מסווג לחלוטין". פסקוב הוסיף: "אין בזה שום דבר לא חוקי. זה תואם את החוק הרוסי על סודות מדינה".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

התאונה הייתה ביום שני. רק בשלישי בערב משרד ההגנה הרוסי פרסם הודעה על האסון. רוסיה מסרבת לומר אם הצוללת הייתה גרעינית – מה שמגביר את החשש לאפשרות של דליפה רדיואקטיבית. בתקשורת מאשימים את הרשויות בהסתרת מידע מהציבור, ומזכירים את השתיקה של השלטון באסון הגרעיני בצ'רנוביל ב-1986.

ארכיון שקיעת ה צוללת הגרעינית קורסק של רוסיה  (צילום: EPA)
שרידי הצוללת קורסק ששקעה ב-2000(צילום: EPA)

  ()
 

משרד ההגנה הרוסי מסר היום שהשריפה הייתה בצוללת מחקר של מים עמוקים באזור הארקטי - במעמקי ים ברנץ ובמים הטריטוריאליים של רוסיה. האש כובתה ולפי שר ההגנה סרגיי שויגו הצבא הצליח לחלץ כמה ניצולים מהצוללת. משרדו לא מסר פרטים על כלי השיט או על נסיבות האירוע.

 

"כמובן ששום דבר לא ידוע כרגע – מי, מה. אני לא מבין דבר אחד: למה חלף יום עד שהם פרסמו הצהרה על הקורבנות?", שאל יבגני בונטמן, מגיש רדיו רוסי. "למה אנחנו לא יודעים את השמות שלהם? זה נורמלי?". באתר החדשות The Bell, שמבקר את השלטון, נכתב: "כמעט יום בלי מידע על תאונה במתקן גרעיני. הצורך לבדוק הצהרות נורבגיות בנוגע לרמת הקרינה מצמרר את מי שזוכר את תחנת הכוח הגרעינית צ'רנוביל".

ארכיון שקיעת ה צוללת הגרעינית קורסק של רוסיה  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

אתמול מסרו הרשויות בנורבגיה שהן לא גילו שום קרינה חריגה. דובר הקרמלין פסקוב נשאל אם בצוללת היה כור גרעיני והפנה את השאלה למשרד ההגנה. הוא אמר לכתבים שהפרטים על תאונת הצוללת מסווגים, ושהמידע יפורסם לציבור בזמן הנכון.

 

כלי התקשורת RBC ציטט גורם צבאי שנותר בעילום שם שאמר שהצוללת הייתה AS-12, שמונעת על ידי כור גרעיני ונועדה למבצע משימות מיוחדות בעומקים גדולים במיוחד. הצוללת, שמכונה "לושאריק", נחנכה ב-2003 והיא אחת מהצוללות החשאיות ביותר בצי הרוסי.

ארכיון שקיעת ה צוללת הגרעינית קורסק של רוסיה  (צילום: AP)
פעולות החילוץ אחרי שקיעת קורסק(צילום: AP)
 

כמה שעות לפני ההודעה של משרד ההגנה הרוסי פרסם הבלוגר יבגני קרפוב דיווח על שריפה בכלי שיט של הצי הצפוני. הוא סיפר לאתר החדשות "מדוזה" שבהמשך הוא מחק את הידיעה לבקשת הצי.

 

השריפה היא אחת מתאונות הצוללת הקשות ביותר מאז אוגוסט 2000. באותה שנה שקעה הצוללת הגרעינית "קורסק" בקרקעית ים ברנץ. כל 118 אנשי הצוות שהיו בצוללת נספו. הרשויות באותה שנה, ובמיוחד ולדימיר פוטין - שהיה בתחילת דרכו כנשיא - ספגו מתקפה קשה על התגובה האיטית לאסון ועל המחדל במבצע החילוץ של אנשי הצוללת. כלי התקשורת פרסמו באותה התקופה תמונות של פוטין נופש בווילה לחופי הים השחור, בזמן שמשפחות הקורבנות דורשות מידע על יקיריהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פעולות חילוץ אחרי אסון הצוללת קורסק ב-2000
צילום: AP
מומלצים