שתף קטע נבחר

"למדנו איך לתכנן את הזמן נכון"

הם משקיעים ושואפים כל הזמן להשתפר, טסים לתחרויות בעולם וגם מוצאים זמן לתחביבים. לקראת האולימפיאדה הבינלאומית בפיזיקה, שנפתחת היום בישראל - הכירו את הנבחרת שלנו

בשיתוף מדעני העתיד

 

היום נפתחת בישראל האולימפיאדה הבינלאומית ה-50 בפיזיקה, בה צפויים להשתתף כ-360 תלמידים מ-78 מדינות ברחבי העולם. מה עובר על חברי הנבחרת הנרגשים ועד כמה משקיעים לקראת תחרות כזו?

 

"אנחנו עובדים מאוד קשה", אומר איל וולך (17) מהוד השרון. "עוברים מחנות, משתתפים במעבדות, קוראים חומר תיאורטי, לומדים במכון ויצמן ואוניברסיטת באר שבע, לומדים בבתים ומגישים מטלות".

 

נשמע מאתגר.

"חזרתי מפורטוגל עם מדלית זהב, ואני עומד להשתתף בתחרות הקרובה. אני נהנה מהדרך. יש אנשים מדהימים, חכמים, לא התדמית של גאונים וחנונים.

 

"לכל אחד מאיתנו יש תחביבים משלו. אנחנו קבוצה של ח'ברה צעירים שישנים יחד במחנות, צוחקים ומדברים על עוד נושאים חוץ מפיזיקה".

 

איל וולך (צילום: ניצן ארצי)
איל וולך(צילום: ניצן ארצי)

איך משלבים הכל?

"התפיסה שלי שלא חסר זמן. אין לי 25 שעות, אני באוניברסיטה או לומד בבית, אבל מוצא זמן להכל, גם להיפגש עם חברים".

 

עוזרים אחד לשני

"הצלחתי לשלב גם בין צופי ים ובין ההשתתפות בנבחרת", משתף יהונתן חסון (18) מהרצליה. "לפני תחרות הורדתי בפעילות בתנועה לטובת התרכזות בתחרות, מוציאים את האיזון". חסון השתתף בתחרות האסיאתית וכעת מתכונן לתחרות הבינלאומית. לדבריו, "הסביבה תומכת מאוד. החברים בנבחרת מבינים מה אני עובר".

 

מה מעניין אותך במיוחד?

"אני לומד בכיתת מופת, ומאוד אוהב פיזיקה. אנחנו עוזרים אחד לשני ולומדים ברמה אקדמית. בחיים לא למדתי למשהו כל כך הרבה שעות רצוף ובעומס כזה, אבל למדתי לתכנן את הזמן".

 

מדעני העתיד (צילום: ניצן ארצי)
יהונתן חסון (צילום: ניצן ארצי)

כישורים והשקעה

כאמור, הצלחת הצעירים נובעת מעבודה והשקעה רבה. משרד החינוך ומרכז מדעני העתיד של קרן מיימונידיס מובילים את הכשרת התלמידים להשתתפות באולימפיאדות הבינלאומיות במדעים, במסגרת מיזם משותף, ונבחרת ישראל בפיזיקה הוכשרה במרכז חוסידמן לנוער שוחר מדע, באוניברסיטת בן גוריון בנגב. 

 

"מערכת החינוך גאה לארח בישראל את אולימפיאדת הפיזיקה הבינלאומית ה-50", אומר שמואל אבואב, מנכ"ל משרד החינוך. "אני מאחל לכם, חברי הנבחרת שלנו, הצלחה רבה. עמלתם ללא לאות כדי להגיע למעמד החשוב הזה, ואני בטוח שתתנו ממיטב כישוריכם המבורכים. ישר כח".

 

"גאה בהתקדמות שלי"

"הגעתי לתחרות בזכות המורה לפיזיקה שעודד אותי להיבחן", מספר ערן מן (17.5) ממושב לכיש. "עברתי מספר מבחנים בבית הספר, ומאוחר יותר במהלך כיתה יא' מספר מחנות אימון, עד שנמצאתי מתאים להשתתף בנבחרת הישראלית באולימפיאדה.

 

"מאוחר יותר באותה השנה טסתי לויאטנם לאולימפיאדה האסייתית, ובאותה השנה גם לאוסטרליה. בימים הקרובים אשתתף באולימפיאדה הבין לאומית בפיזיקה".

 

יש תחושת גאווה?

"אני גאה בהתקדמות שלי. במהלך הלמידה ובכל פעם שאני מגיש משימה חדשה או עושה מבחן, אני מרגיש שאני לומד משהו חדש, ואני משתפר".

 

ערן מן (צילום: ניצן ארצי)
ערן מן(צילום: ניצן ארצי)

הוא מעיד על עצמו כי הוא אוהב לשחק כדורסל וטניס, נהנה לטייל עם המשפחה, פעיל בתנועות הנוער ויש לו מסר חשוב לכל מי שמתלבט אם לגשת להבחן: "ההכנה לאולימפיאדה ותהליך הקבלה אינם קלים בכלל ודורשים עבודה והשקעה לאורך כל השנה, אך אני חושב שזה שווה את המאמץ.

 

"לא כל אחד זוכה לקבל את ההזדמנות להתחרות בתחום המעניין אותו ולפגוש אנשים מרחבי הארץ והעולם. אפילו מי שלא טס לתחרויות בין לאומיות בסוף הדרך, מקבל המון מההשתתפות בתהליך המיון, מיומנויות למידה, ידע, עניין וחברים לחיים".

 

רצון ללמוד ולהתפתח

עמרי רבד, אף הוא ממושב לכיש, זכה במדליית כסף ובתחרות המקדימה לאולימפיאדה זכה בציון לשבח. הוא ישתתף בפעם השנייה בתחרות הבינלאומית.

 

"אני מסיים שנה רביעית בלימודים באודיסאה של מדעני העתיד, מסלול מדעים. זו הזדמנות עבורי ואני נהנה", הוא מספר. "אם נתייחס לכמות הידע שמקבלים, החוויה לטוס ולהכיר אנשים מכל העולם, תחומי עניין משותפים ובילויים, זו אחת החוויות הטובות".

 

לא קשה לך?

"יש רגעים מאתגרים, צריך לעבוד קשה, אבל כמו בכל תחום בחיים, אם עושים מה שאוהבים, מתגברים. עבורי זה הרצון ללמוד ולהתפתח, וזה קרש קפיצה".

 

יש תחרות בין המשתתפים?

"יש אנשים מגוונים, אנחנו יושבים ביחד בערבים ועוזרים אחד לשני. אני מרגיש שאנחנו קבוצה אחת, ביחד, בזכות האולימפיאדה".

 

עמרי רבד (צילום: אלבום פרטי)
עמרי רבד(צילום: אלבום פרטי)

היכולת להתמיד וללמוד

לאביב טילינגר (17) מכוכב יאיר לא היה קל בהתחלה. הוא ניסה מספר פעמים עד שהצליח להתקבל לנבחרת. ב-2018 זכה במדליית כסף ובתחרות המקדימה לאולימפיאדה השנה זכה במדליית זהב.

 

"לפני כמה שנים עברתי מבחנים שלב א' לאולימפיאדה, עברתי שני מחנות קיץ ופסח, אבל לא טסתי. שנה אחרי המשכתי לנסות, טסתי לאוליפיאדה האסיאתית והבינלאומית, והשנה שוב טסתי לאסיאתית, ובקרוב אשתתף בבינלאומית".

 

אביב טילינגר (צילום: ניצן ארצי)
אביב טילינגר(צילום: ניצן ארצי)

מה גרם לך להמשיך לנסות ולא לוותר?

"המשמעות של התוכנית עבורי היא ההתמדה והיכולת לשבת וללמוד. צריך כשרון אבל גם להשקיע זמן ועבודה קשה. זה אתגר עבורי, לנסות ולפתור שאלות.

 

"בבגרות בפיזיקה אנחנו רגילים לראות שאלות שנתקלנו בהן בצורה כזו או אחרת. באולימפיאדה נתקלים בשאלות שלא הכרנו, וזו חוויה".

 

מה תמליץ למי שרוצה להתקבל?

"לעשות מבחנים ראשונים, להתעלם מהקושי ולהאמין בעצמכם. יש שמוותרים בגלל שזה נראה להם קשה, אומרים לעצמם שאין סיכוי שיצליחו. תתעלמו מהקול הזה ותמשיכו לנסות. זה שווה".

 

בשיתוף מדעני העתיד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מדעני העתיד - נבחרת פיזיקה
מומלצים