שתף קטע נבחר

טיפולים חדשים לחולי סרטן

בכנס האמריקני לחקר הסרטן (ASCO), הוצגו טיפולים לחולים שכיום אין להם מענה. בין השאר, סרטן שד, לוקמיה לימפוציטית כרונית CLL ועוד

בחסות AbbVie ללא מעורבות בתכנים

 

בשורה חשובה לחולי הסרטן בישראל: לאחרונה הוצגו בכנס אמריקני לחקר הסרטן (ASCO), שורה של מחקרים פורצי דרך וטיפולים תרופתיים חדשים בסוגי סרטן שונים.

 

הבשורה הראשונה, היא לחולות סרטן השד בכלל, ובפרט לנשים שחלו במחלה לאחר גיל המעבר. מתברר כי עבורן, דיאטה דלת שומן שעשירה בירקות, פירות ודגנים מלאים יכולה להקטין אופן משמעותי את שיעור התמותה מן המחלה.

 

כך על פי מחקר קליני, שבחן והעריך כיצד תזונה דלת שומן עשויה להשפיע על שכיחות סרטן השד ותוצאותיו.

 

סרטן השד. הקשר לתזונה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סרטן השד. הקשר לתזונה (צילום: shutterstock)

 

השפעת התזונה על תחלואה בסרטן השד

מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות בחנו את השפעתה של תזונה ים תיכונית, הימנעות מהשמנה, הקפדה על פעילות גופנית וכן צמצום צריכה של אלכוהול על הפחתת התחלואה בסרטן השד. אולם המחקר החדש בוחן את השפעתה של התזונה על נשים שכבר חלו ומכאן חשיבותו.

 

סרטן השד הוא הסרטן השני בשכיחותו בקרב נשים בארצות הברית, לאחר סרטן העור. על פי הערכות האגודה האמריקנית לסרטן כרבע מיליון מקרים חדשים של נשים החולות בסרטן השד מתגלים מדי שנה, כ-40 אלף נשים עלולות למות מן המחלה.

 

בישראל מתגלים מדי שנה כ-5,000 חולות, מרביתן מעל גיל 50, כלומר – בגיל המעבר והסיכון לחלות במחלה עולה עם הגיל. כ-90% מהחולות עשויות להחלים מן המחלה, והסיכוי גדל ככל שהגילוי הינו מוקדם והמחלה מתגלית בשלביה המוקדמים. לכן, ההמלצה היא לנשים שעברו את גיל 50 לבצע אחת לשנתיים בדיקת ממוגרפיה.

 

במסגרת המחקר שהוצג בכנס האמריקני וזה להתעניינות מרובה, חוקרים ממכון המחקר של אוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס עקבו אחר כ-50 אלף נשים, גילאי 50-79, בין השנים 1993 ל-1998. במהלך השנים, הנשים התבקשו לנהל רישום של צריכת השומן בתזונתן, וכן לנסות להקפיד כי כמות הקלוריות שמקורן בשומן לא תעלה על 20% מסך הקלוריות בתזונתן היומית.

 

חשוב לציין, כי מדובר במשימה לא פשוטה, שחלק ניכר מן הנשים שהשתתפו במחקר לא הצליח לעמוד בה. בתום תקופת המעקב ולאחר שהחוקרים ניתחו את הרישומים, התברר כי הנשים שהצליחו להפחית את צריכת השומן ולהגדיל את צריכת הירקות, הפירות והדגנים המלאים, כמו גם להפחית את משקלן, היו בסיכון נמוך יותר למות מסרטן השד.

 

החוקרים הסבירו, כי על אף שהתזונה דלת שומן אינה יכולה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד, שינוי תזונתי יכול להפחית את הסיכון של אישה לאחר גיל המעבר למות מן המחלה.

 

תרופה שתחליף כימותרפיה. לוקמיה לימפוציטית כרונית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופה שתחליף כימותרפיה. לוקמיה לימפוציטית כרונית(צילום: shutterstock)

 

טיפול פורץ דרך לחולי CLL - ללא כימותרפיה

בשורה משמעותית נוספת שיצאה מן הכנס היא עבור החולים בלוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL), אודות טיפול בתרופה ביולוגית. זהו טיפול שניתן להגדיר, בזהירות המתבקשת, כטיפול "זבנג" וגמרנו, ללא כימותפיה, שמפחית את הסיכון להתקדמות המחלה ב-65%.

 

לוקמיה לימפוציטית כרונית (CLL) נחשבת לסרטן הדם השכיח ביותר בקרב מבוגרים. מרבית החולים במחלה מאובחנים מעל גיל 70. מדובר במחלה כרונית, שאיננה ניתנת לריפוי, אך למרות זאת החולים בה חיים איתה שנים רבות ואפילו באיכות חיים טובה, לעתים אף ללא צורך בטיפול, אלא במעקב רפואי בלבד. 

 

מצב זה עשוי להימשך חודשים ואפילו שנים. אולם ישנם חולים הזקוקים לטיפול כבר בעת אבחון המחלה. עבורם, המחקר שהתפרסם לאחרונה בירחון הרפואי הנחשב ניו אינגלנד מדיקל ג׳ורנל (NEJM), והוצג גם בכנס ה-ASCO משמעותי במיוחד.

 

CLL היא מחלה סרטנית שמתרחשת בתאי דם לבנים (לימפוציטים מסוג מסוים (B). כבכל מחלה ממארת, מתרחש ייצור בלתי מבוקר של תאים חריגים. שגשוג תאי הדם הלבנים החריגים גורם למח העצם להפסיק לייצר תאי דם בריאים בכמות מספקת. כמו כן, תאי דם לבנים חריגים עלולים לחדור לאברים נוספים, בתחילה לבלוטות לימפה, לכבד ולטחול, ובהמשך לאברים ולרקמות נוספים.

 

בחזרה למחקר פורץ הדרך: על פי תוצאות המחקר, טיפול תרופתי בשתי תרופות ביולוגיות, עיכב את התקדמות המחלה בקרב 88% מהחולים. ממצאים נוספים במחקר הדגימו כי הטיפול בתרופה יעיל פי 2, לעומת טיפול משולב בכימותרפיה ביחד.

 

בשורה משמעותית נוספת, קשורה לחשש מפני תופעה מחלה שארית מינימלית (MRD), במהלכה תאים סרטניים בודדים שורדים את הטיפול האנטי-סרטני, כך שלמרות שהטיפול הביא לנסיגה של המחלה, הם עלולים במועד מאוחר יותר להתחיל לשגשג ולגרום להישנות המחלה. ממצאי המחקר שנערך בתרופה הביולוגית, הראו כי כ-75% מהחולים שטופלו בתרופה הגיעו למצב של תגובה עמוקה לטיפול (MRD) לעומת כ- 36% בלבד בקבוצת הביקורת.

 

עוד נמצא שהטיפול בתרופה הינו ללא תופעות לוואי משמעותיות, לכן עשוי להחליף את הטיפול בכימותרפיה, שכידוע יש לו תופעות לוואי מרובות הפוגעות באיכות חיי המטופלים. במרבית המקרים, הטיפול בתרופה הביולוגית נמשך כשנה בלבד, ללא צורך בטיפול נוסף בתום התקופה.

 

טיפול אופטימי לחולי סרטן הלבלב

טיפול משמר תגובה בחולי סרטן לבלב עם BRCA, זאת פעם ראשונה שהראו תגובות בסרטן השחלה ואחת התגליות הגדולות שנחשפו בכנס.

 

החוקרים מצאו כי טיפול עם מעכבי  (Lynparza) עיכב באופן משמעותי את התקדמות סרטן הלבלב הגרורתי בחולים עם מוטציות גן BRCA בהשוואה לפלסבו (חציון ללא הישרדות ללא התקדמות: 7.4 חודשים לעומת 3.8 חודשים, בהתאמה).

 

במהלך הניסוי,  הטיפול ניתן לחולים עם סרטן שלא התקדם לאחר השלמת כימותרפיה. לאחר שנתיים, 22.1% מהאנשים שקיבלו לא הראו התקדמות המחלה לעומת 9.6% בקרב אלו שטופלו בפלסבו.

 

בעוד נתוני הישרדות הכוללים עדיין אינם בשלים, זוהי התקדמות משמעותית בהתחשב בכך שההישרדות החציונית של סרטן הלבלב הגרורתי נמצאת כעת פחות משנה אחת.

 

במהלך המחקר החולים הוערכו בתחילה להתקדמות המחלה כל 8 שבועות, ולאחר מכן לאחר 40 שבועות, וכל 12 את התרופה היו בסיכון גבוה פי שניים לפחות ללא התקדמות המחלה בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו.

 

תופעות לוואי חמורות (כיתה 3, 4 או 5) התרחשו ב -40% מהאנשים שלקחו את התרופה בהשוואה ל -23% מאלו שקיבלו פלסבו. בנוסף, 5.5% מאלו שהשתמשו בה ו -1.7% מאלו שקיבלו פלצבו הפסיקו טיפול בשל רעילות.

 

בחסות AbbVie ללא מעורבות בתכנים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפולים בחולי סרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים