שתף קטע נבחר

כישלון איננו אסון

הצער על מות סא"ל מ' בחאן יונס לא קהה, אך תחקיר המבצע שהסתבך בעזה מראה שבחטיבת המבצעים המיוחדים באמ"ן מפיקים לקחים וממשיכים לבצע. התנהגות שטח לא מספיק משכנעת גרמה לשרשרת אירועים, שפרצה את מעטה החשאיות. המחיר הקשה לא יהיה לשווא, אם כישלונות חמורים יותר יימנעו. פרשנות

 

 

אני מודה שהוקל לי אחרי שנחשפתי לעיקרי תחקיר המבצע שהסתבך בעזה בנובמבר אשתקד. הצער על נפילתו של סגן-אלוף מ' במהלך קרב היריות בחאן יונס לא קהה. אולם החשש שמא כישלון המבצע החשוב מעיד על כרסום והתנוונות של היכולות המיוחדות לאיסוף מודיעין איכותי של חטיבת המ"מ באגף המודיעין בצה"ל, נעלם במידה רבה.

 

החשש שמא המ"מ (חטיבת המבצעים המיוחדים) "מאבדת את זה" נבע במידה רבה מהעובדה שכמו הרוב המכריע של אזרחי מדינת ישראל, גם אני התבססתי על הפרסומים השקריים והרברבניים של תעמולת חמאס, ועל קטעי מידע לא מדויק שהתפרסמו ברשתות החברתיות ובתקשורת המקומית. הגורמים המוסמכים בצה"ל מילאו את פיהם מים, אם מפני שכך נהוג (ובצדק) לגבי יחידת המבצעים המיוחדים, ואם מפני שרצו שהתחקיר העמוק והיסודי של ההסתבכות שהתנהל מנובמבר ועד לאחרונה יסתיים ואפשר יהיה להפיק לקחים בלי לחץ ציבורי ותקשורתי.

שרידי הרכב שבו בוצעה הפעילות והופצץ בידי כלי טייס אחרי יציאת הכוח ממנו (צילום: רויטרס)
שרידי הרכב של הכוח שהסתבך בעזה(צילום: רויטרס)

הלוויה סא
הלווייתו של סא"ל מ'(צילום: דובר צה"ל)
 
חשוב לדעת שהמבצע בעזה, שנועד לשפר דרמטית את מה שבאמ"ן מכנים "האחיזה המודיעינית בעזה", הוכן במשך חודשים, שבהם תורגל הכול – כולל החילוץ ההירואי במסוק מלב השטח הפלסטיני, בדיוק כפי שבוצע כשהכוח הסתבך. ראש אמ"ן שוחח לפני המבצע עם המפקדים הזוטרים והבכירים של הכוח המבצע, ואיש מהם לא טען שהכוח אינו מוכן לביצוע המשימה כולל לאפשרות שתסתבך.

 

בחמאס טוענים שהמטרה של הכוח הייתה להניח בשטח הרצועה ציוד האזנה דיגיטלי מתוחכם לרשת התקשורת הקווית והאלחוטית שלהם, ועל-ידי כך לעקוב מקרוב ולצפות את כוונותיהם ומהלכיהם. בין אם חמאס צודק ובין אם הוא טועה, אפשר להרגיע את הציבור שהכוח חזר ארצה עם מרבית הציוד שהיה אמור לשמש אותו בביצוע המשימה, ומה שחשוב במיוחד הוא שגם במהומת החילוץ תחת אש, תוך שהם מפנים את גופת מ' ואת שני הפצועים, הקפידו אנשי הכוח לקחת עימם את כל מה שחשוב ואסור שיפול בידי האויב.

 

 

גם מרכיבים קריטיים של שיטת הפעולה של הכוח לא נחשפו. חשוב בנוסף לציין שמאז ההסתבכות לא אחז שיתוק והלם במערך המ"מ וראשיו לא איבדו את הביטחון העצמי ואת כושר הפעולה, כפי שאפשר היה להתרשם לפעמים ממה שהתפרסם. עובדה – מערך המ"מ פעל מאז כמה פעמים מבלי שהסתבך או שנחשף וברוב הפעמים השיג את מטרתו.

 

ובכלל, עצם קיום התחקיר בהובלת קצינים בכירים ומנוסים במבצעי מ"מ מעיד שהכוונה הייתה ללמוד ולהפיק לקחים. האלוף ניצן אלון בדק את פעילות הליבה שלשמה נכנס הכוח לשטח אויב וקצין בכיר אחר, י.צ, תחקר את פעולת הכוח הייעודי בשטח. שישה צוותי משנה מקצועיים חקרו, כל אחד, היבטים שונים של פעולת הכוח.

מיקום התקרית ברצועת עזה בה נהרג קצין צה

בית נהרס מתקיפת צה
הנזק בחאן יונס בעקבות תקיפות צה"ל לאחר שהכוח נחשף(צילום: AFP)
 

אם מדובר בכשל צריך לשים דברים בפרופורציה: לא מדובר ב"פשלה" אלא בהתנהגות שטח לא מספיק משכנעת של אנשים לא מספיק מנוסים. השיטה שבה פעל הכוח נוסתה והצליחה בעשרות מבצעי מ"מ. גם המְבַצְּעִים לא התרשלו אלא שכנראה לא היו מספיק מיומנים. "הכל בגלל מסמר קטן" כמו שנאמר בשיר. הכשל גרם לשרשרת של התפתחויות – שבסופה צריך היה לפרוץ את מעטפת החשאיות ולעבור למבצע רועש. אנשי הכוח היו מתורגלים במצבים מסוג זה ופעלו תוך גילוי אחריות, קור רוח, רעות ואומץ לב.

 

התגלעו גם שורה של בעיות במבנה ובארגון מערך המ"מ, שפגמו ביכולות השליטה במבצעים וגרמו לוויכוחים בתוך היחידה בגלל פלורליזם מבלבל של שיטות פעולה, סטנדרטים ונהלים. גם התמיכה של גורמי מטכ"ל שונים (מודיעין, אוויר, אגף המבצעים וכו') דרשה הסדרה, ולכן בעקבות התחקיר הוקמה יחידה משולבת שתתמוך דרך קבע במבצעי המ"מ ונוסח מתווה לשיטת פעולה חדשה. כך המחיר שגבה אותו כשל לא יהיה לשווא, אם בעקבותיו יימנעו כישלונות נוספים חמורים יותר בהשלכותיהם.

אלוף תמיר הימן נושא דברים בהלוויה של סא
מפיקים לקחים. ראש אמ"ן, אלוף תמיר הימן(צילום: דובר צה"ל)

למרות שהתחקירים מיד אחרי ההסתבכות וגם תחקירי העומק לא הצביעו בשום צורה על אחריות ספציפית של אחד המפקדים או הלוחמים לכשל, נטל מפקד במערך אחריות והחליט לעזוב את תפקידו. הוא גם רצה לממש את עצמו ואת יכולותיו בתחומים אזרחיים אקדמיים ועסקיים.

 

קצין נוסף שעוזב הוא ראש חטיבת המ"מ הנוכחי. במקומו יבוא א', שעמד בעבר בראש המ"מ והפגין יכולות מיוחדות בתחומים שבהם התגלו החולשות במבצע שהסתבך. בגלל הקשיים הכרוכים בחיסול עסקיו האזרחיים א' מתמהמה אבל בינתיים ראש המ"מ הנוכחי, שהסכים מלכתחילה להישאר עוד שנה, דורש לעזוב מיד. מדובר ב"פלונטר" על רקע אישי שאינו הרה גורל, וסביר להניח שהאלוף תמיר הימן, ראש אמ"ן שעובד בעניין זה יחד עם הרמטכ"ל אביב כוכבי (שגם הוא היה ראש אמ"ן ומכיר את הנפשות הפועלות), ימצא בתוך זמן לא רב פתרון לבעיה הפרסונלית שנוצרה ותושג רגיעה בצמרת המ"מ ובמסדרונות אמ"ן.

 

חשוב לזכור כי המבצע בחאן יונס שהסתבך היה אחד מיני עשרות מבצעים שהובילה חטיבת המ"מ של אמ"ן בשנים האחרונות. אחרי כל מבצע נערך תחקיר – בין אם המבצע היה מוצלח ובין אם לא השיג את יעדו (לעיתים גם אם לא הייתה הסתבכות של הכוח הוא אינו מצליח לבצע את המשימה). רוב המבצעים היו דווקא מוצלחים, ומטבע הדברים התחקירים של מבצעים כאלה מעלים על נס את גורמי ההצלחה ומצניעים את הכשלים והמחדלים – את אותם מסמרים קטנים שהיו עלולים להכשיל את המבצע. לכן כישלון צבאי הוא לרוב גם הזדמנות. זו אינה קלישאה. ההיסטוריה הצבאית מלאה מקרים כאלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד חמאס של אחד מרכבי הכוח
מומלצים