שתף קטע נבחר

בקצה העולם: אוסטרליה חושבת על נשק גרעיני

פעם האמינו האוסטרלים שאפילו מלחמה גרעינית בין הסובייטים לארה"ב לא תגיע אליהם. אבל עכשיו, כשסין מתפשטת לאוקיינוס ועל תמיכה מטראמפ קשה לסמוך, יש מי שמציע לשקול אסטרטגיה צבאית חדשה: "באסיה של ימינו הוויתור על נשק גרעיני עלול להיות יקר מבעבר. מספיק איום וניאלץ להיכנע"

בעוד בעלת הברית הגדולה שלה, וושינגטון, נראית יציבה הרבה פחות מבעבר, וסין המתחזקת נדמית לוחמנית יותר ויותר, אסטרטגים צבאיים באוסטרליה מנהלים כעת – גם אם בזהירות – דיון אמיתי בשאלה אם הגיע הזמן שארצם תשקול לפתח הרתעה גרעינית משלה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אוסטרליה נשק גרעיני גרעין (צילום: shutterstock)
פיתוח נשק גרעיני יגבה מחיר כלכלי, דיפלומטי וחברתי אדיר(צילום: shutterstock)

במשך שנים רבות היו לכוחות המזוינים של אוסטרליה, באופן יחסי, מעט סיבות לדאגה. ברית בת מאה שנה עם ארה"ב סיפקה לאוסטרלים ערבויות ביטחוניות, וייצוא מינרלים לסין העניק להם 28 שנים ללא מיתון כלכלי. אלא שהמחויבות המוגבלת-משהו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לבריתות המסורתיות של וושינגטון והחתירה של נשיא סין שי ג'ינפינג לעליונות באוקיינוס השקט עלולות – כך חוששים שם כעת – לערער את שני עמודי התווך של הביטחון האוסטרלי.

 

"אוסטרליה היא עכשיו במידה רבה מדינה הניצבת בקו החזית", טוען מלקולם דייוויס, אסטרטג צבאי שקורא זה זמן רב לחשוב מחדש על מדיניות הביטחון האוסטרלית. עד כה התגובה מקנברה הייתה זהירה: ניסיון לשמר את הברית עם ארה"ב במקביל לקיום סחר עם המעצמה הכלכלית העולמית העולה מהמזרח.

  ()

אבל יו ווייט, יועץ לשעבר לראשי ממשלה ופרופסור במרכז ללימודי אסטרטגיה וביטחון באוניברסיטה הלאומית האוסטרלית בקנברה, מאמין שהגיע הזמן לרדת מהגדר. סִפְרוֹ "איך להגן על אוסטרליה" שפורסם החודש עורר ויכוח סוער שבמרכזו עומדת שאלה אחת: "מה בנוגע לנשק גרעיני?".

 

הציוץ שיבטל 50 שנה

ווייט אינו מביע תמיכה בנשק גרעיני או התנגדות לו, אבל אומר שהשאלה נעשית בלתי נמנעת. "יש שינויים אסטרטגיים גדולים באסיה", הוא אומר, "כבר אי אפשר לומר בביטחון שלעולם לא יהיה היגיון בכך שאוסטרליה תחזיק נשק גרעיני. המחיר האסטרטגי של ויתור על נשק גרעיני באסיה החדשה עלול להיות גבוה בהרבה מכפי שהוא היה עד עכשיו".

טנק אוסטרליה אימון צבאי (צילום: AFP)
שטח עצום, אוכלוסייה מצומצמת. נשק קונבנציונלי יספיק?(צילום: AFP)

פיתוח של הרתעה גרעינית, אפילו מוגבלת בלבד, יהיה כרוך במחיר כלכלי, פוליטי, דיפלומטי וחברתי אדיר – הוא יחייב את אוסטרליה לפרוש מהאמנה למניעת הפצה של נשק גרעיני ולהרגיז את שכנותיה; אבל מנגד גודלה העצום של המדינה – יבשת בפני עצמה – יכול להקשות עליה מאוד להתגונן בעזרת האוכלוסייה המצומצמת שלה, במונחים יחסיים, ובעזרת נשק קונבנציונלי.

 

ווייט טוען שבלי ערבויות מוצקות מוושינגטון, די יהיה אפילו באיום סיני לתקוף בנשק גרעיני, לא יותר מזה, כדי לאלץ את אוסטרליה להיכנע בעת מלחמה קונבנציונלית.

 

הדיון בשאלת הנשק הגרעיני אינו מגיע כרעם ביום בהיר. לפחות לא לגמרי. ווייט אומר שבמשך עשרות שנים שקלו אסטרטגים אוסטרלים בחשאי את האפשרות של פיתוח נשק גרעיני וגיבשו הערָכות בנוגע לשאלה כמה זמן יידרש כדי לפתח נשק שכזה. אבל עד כה קנברה תמיד החליטה בסופו של דבר שהעלות גבוהה מדי ושהסיכונים נמוכים – במיוחד בהתחשב בכך שהיא זוכה לגיבוי מארה"ב.

חיילים אוסטרליה אימון צבאי (צילום: AFP)
זה לא הסובייטים. חיילים אוסטרלים באימון(צילום: AFP)

ובכל זאת, כעת המציאות שונה: נטיותיו הגחמניות של טראמפ פירושן ש-50 שנות מדיניות יכולות להשתנות במחי ציוץ אחד בטוויטר. מהעבר השני, גם האיומים על אוסטרליה השתנו: מסמכים היסטוריים מלמדים שבימי ברית המועצות העריכו אנליסטים צבאיים אוסטרלים כי ארצם לא תותקף על-ידי הסובייטים אפילו במקרה של עימות גרעיני חמור בין מוסקבה לוושינגטון, אבל בכל הנוגע לסין של ימינו, האפשרות של התלקחות נראית סבירה הרבה יותר.

 

לייזר על המסוק

שני אזורים שלאוסטרליה יש אינטרסים בהם הפכו לזירות גיאו-פוליטיות רגישות ביותר – ים סין הדרומי ודרום האוקיינוס השקט. ספינות מלחמה ומטוסים צבאיים מאוסטרליה מסיירים על בסיס קבוע בים סין הדרומי, שבייג'ינג טוענת לבעלות על חלק גדול ממנו, ואפילו כשספינות אוסטרליות משייטות במים בינלאומיים סמוך לשם – דואג הצבא הסיני להפגין מולן נוכחות מאיימת. רק לפני שבועות אחדים נרשמה תקרית שבה הופנו קרני לייזר לעבר טייסים במסוקים של חיל הים האוסטרלי במהלך תרגיל שם, והם נאלצו לנחות.

 

במקביל, ראש ממשלת אוסטרליה סקוט מוריסון מוביל מדיניות של העמקת הנוכחות האוסטרלית בדרום האוקיינוס השקט, בתקווה להגביר את השפעתה של אוסטרליה באזור זה, הזוכה לתשומת לב הולכת וגוברת מצד סין.

 

התיירים נעלמו: מה קורה למדינה שמרגיזה את סין

אוסטרליה ספינות מלחמה סיניות ב סידני (צילום: AFP)
ספינות המלחמה הסיניות בסידני. הפעם הן הוזמנו(צילום: AFP)

מבקריו של האסטרטג ווייט טוענים כי הרעיונות שלו אינם בני השגה, אינם ריאליסטיים ואינם נחוצים. "אם לומר זאת בעדינות, יש קונצנזוס אוסטרלי חוצה מפלגות בנוגע למדיניות ההגנה שלנו, והוא לא קרוב בשום צורה לעמדתו של ווייט", אמר סאם רוחפן ממכון לואי בביקורת שחיבר על ספרו של ווייט. עם זאת, הוא ציין כי השקפתו של ווייט בנוגע להתעצמות סין ולשקיעתה של ארה"ב "מבוססת על ניתוח קר" וכי לטעמו היא משכנעת.

 

לא כולם משוכנעים באותה המידה, אבל העובדה שרעיונותיו של ווייט נלקחים ברצינות מעידה על דאגה הולכת וגוברת בנוגע למקומה ומעמדה של אוסטרליה בעולם. בשבועות האחרונים הגיעו הן כוח ימי סיני והן אוניית מלחמה אמריקנית לנמל סידני. אמנם שני כלי השיט הגיעו לשם בהזמנת האוסטרלים, אבל אין בכך כדי להשקיט את הדיון בשאלה כיצד מתייחסת אוסטרליה לשתי המעצמות הגדולות בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דייוויס: "אוסטרליה בקו החזית"
צילום: shutterstock
מומלצים