שתף קטע נבחר

בגלל השרב: האבוקדו נפגע, חשש ממחסור

הוא מזין, הוא בריא והוא סחף אחריו המונים, אבל החמסין הכבד שפקד את ישראל לפני כחודשיים פגע ברוב המטעים בארץ, והיבול צפוי להיות זעום - ויקר. הבעיה: במשרד החקלאות מסרבים, נכון לעכשיו, להתיר ייבוא

אבוקדו מזמן הפך בישראל לפרי שאהוב כמעט על כולם. עד עכשיו התפארה ישראל בייצור די מרשים של הפרי הזה, אבל ייתכן שכבר מהשנה הבאה תיאלצו להיפרד ממנו. חקלאים חוששים כי בשל החמסין הקשה שהיה לפני כחודשיים, רוב מטעי האבוקדו נפגעו קשות ולכן החל מספטמבר ובמשך כל השנה הבאה צפוי מחסור גדול באבוקדו מקומי.

 

מטע אבוקדו בדרום, השבוע ()
מטע אבוקדו בדרום, השבוע

 

לפי החקלאים, פירות האבוקדו המעטים שכן יגודלו בישראל יימכרו במחירים שיאמירו לשיאים חדשים בשל הביקוש שיאמיר, מול ההיצע הדל. לדבריהם, שני זנים נגעו במיוחד: האס (האבוקדו הכהה והמחוספס יותר) וריד (העגלגל והכדורי יותר). במשרד החקלאות מודים שיש בעיה קשה, אך מסרבים לאפשר יבוא של אבוקדו מחו"ל.

 

כבר עתה רואים מחסור באבוקדו בשווקים, ומחיריו מרקיעים שחקים. במקרים רבים הסחורה גרועה ואחרי הקילוף האבוקדו מתגלה כשחור ובלתי אכיל (בדרך כלל הסיבה לכך היא שהאבוקדו מגיע מקירור ואינו מתרכך).

 

חקלאים שמגדלים אבוקדו שנים רבות אומרים כי החמסין פגע במרבית המטעים, ועל כן צפויים המגדלים לספוג פגיעה קשה מאוד בהכנסותיהם בשנה הקרובה.

 

הכיסוי הביטוחי הקיים אצל מרבית החקלאים יכסה אחוז קטן מהנזק, והחקלאים המוטרדים עוסקים בהערכות למניעת הנזקים הללו גם בשנים הבאות, ובהן ההתחממות שצפויה להמשיך. "יש עוד אבוקדו במקררים אבל האבוקדו על העצים נפגע ונרגיש את זה כבר בקרוב", אומר א' שמגדל אבוקדו כבר 30 שנה ומוטרד מאוד מהצפוי.

מטע אבוקדו בדרום, השבוע ()
מטע אבוקדו בדרום, השבוע

  

במשרד החקלאות מסרו בתגובה: "טרם ידוע היקף הירידה ביבול כיוון שהקטיף מתבצע בימים אלה. להערכת המשרד מדובר בכ־20% פחיתה ביבול".

 

בתשובה לשאלה האם המשרד נערך להתיר יבוא אבוקדו מחו"ל - כמו שנהוג בכל העולם כדי לאפשר אספקה סדירה של אבוקדו בכל ימות השנה במחירים זהים, נמסר ממשרד החקלאות: "המשרד מתנה יבוא בשמירה על הגידולים החקלאיים שגדלים בארץ, ומניעת נזק בלתי הפיך לענפים מקומיים כתוצאה מנגעים (מחלות, חרקים ועוד), שעלולים להשמיד ענפי חקלאות שלמים.

 

“על כן יבוא אבוקדו לא מתאפשר בשל מזיקים שעלולים להשמיד את הענף המקומי כולו. זאת ועוד, כיוון שהאבוקדו הוא פרי רגיש, לא ניתן גם לבצע בו טיפול למיגור המזיקים, כי הוא לא יכול לשרוד את הטיפול הנדרש כך שלא ידביק את הענף המקומי".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים