הקיץ כבר כאן ועימו לא מעט שאלות הנוגעות לזכויות העובדים בכל הקשור לחופשה. עו"ד חגי ורד ועו"ד אוריה ג'הסי ממחלקת דיני עבודה במשרד הרצוג פוקס נאמן עונים על שאלות הקשורות בנושא.
התשובות מתבססות על חוקי העבודה בישראל. במקומות שבהם חלות הוראות המיטיבות עם העובדים מכוח הסכמים קיבוציים, צווי הרחבה, הסכמים אישיים או נוהג - הוראות אלה הן שיחולו.
האם מעסיק יכול להכריח עובד לצאת לחופשה במועדים הנוחים למעסיק?
כן. מעסיק יכול לקבוע חופשות מרוכזות במקום העבודה, בהן עובדי החברה יידרשו לצאת לחופשה גם אם אינם מעוניינים בכך. אם מדובר בחופשה מרוכזת של יותר מ-7 ימים, המעסיק נדרש לעדכן את העובדים שבועיים מראש. במקרה שאין לעובד יתרת ימי חופשה, ובהיעדר הסכמה אחרת בין הצדדים, המעסיק אינו רשאי להכניס את העובד ל"יתרה שלילית" של ימי חופשה. במצב זה המעסיק יצטרך לשאת בעלות ימי חופשה אלה.
2 צפייה בגלריה
בסוף תמצאו את עצמכם בנתב"ג
בסוף תמצאו את עצמכם בנתב"ג
בסוף תמצאו את עצמכם בנתב"ג
(צילום: shutterstock)
האם המעסיק יכול להגביל את משך החופשה?
עובד המבקש לצאת לחופשה נדרש לעדכן את המעסיק, וזה רשאי שלא לאשר את החופשה או להגביל את משכה, בהתאם לצורכי מקום העבודה. עם זאת, עובד יכול לבקש יום חופש אחד בשנה בכל מועד שיבחר, ויום אחד נוסף מתוך רשימה המנויה בחוק (צום גדליה, יום ירושלים וכדומה) והמעסיק חייב לאשר חופשה ביום זה, אם העובד הודיע על כך 30 יום מראש.
האם ימים בהם העובד חלה במהלך החופשה ייחשבו כימי חופשה?
במקרה שבו עובד חלה במהלך חופשתו, ימים אלה לא יבואו במניין ימי החופש של העובד, אלא ייחשבו כימי מחלה. העובד יהיה זכאי לתשלום דמי מחלה, ולצורך כך עליו להציג תעודת מחלה חתומה על ידי רופא.
כמה ימי חופשה בשנה מגיעים לנו?
מספר ימי החופשה נגזר מהוותק של העובד במקום העבודה, וכן ממשך הזמן שבו התקיימו יחסי העבודה במהלך השנה. עובד עם ותק של עד 5 שנים, שעבד במשך כל השנה, זכאי ל-16 ימי חופשה קלנדריים בשנה. בשנה השישית 18 ימי חופשה, בשנה השביעית 21 ימי חופשה, והחל מהשנה השמינית – יום נוסף עבור כל שנת עבודה, עד למקסימום של 28 ימי חופשה בשנה. אם קיים בין העובד למעסיק הסכם (אישי או קיבוצי) המקנה זכאות ליותר ימי חופשה מהקבוע בחוק - העובד זכאי למכסה הקבועה בהסכם.
האם ניתן לפדות ימי חופשה במהלך תקופת העבודה?
לא ניתן לפדות ימי חופשה המגיעים לעובד מכוח החוק במהלך תקופת עבודתו של העובד, אף אם הדבר התבקש על ידי העובד. פדיון ימי חופשה אפשרי רק בתום תקופת העבודה, בגין מכסת ימי החופשה שהעובד לא הספיק לנצל. מטרת המחוקק והפסיקה בהקשר זה היא לעודד את העובדים לצאת ולנצל את ימי החופשה בפועל.
האם עובד זכאי להביא את ילדיו למקום העבודה?
לעובד אין זכות מוקנית מכוח הדין להביא את ילדיו למקום העבודה. עובד המעוניין לעשות זאת נדרש לקבל את אישור המעסיק לשם כך. המעסיק צריך לשקול את הבקשה על פי אמות מידה של תום לב ותוך התחשבות בצורכי מקום העבודה וצורכי העובד, וכן שיקולים נוספים, כמו בטיחות מקום העבודה והפרודוקטיביות של העובדים.
2 צפייה בגלריה
להביא את הילד לעבודה? רק באישור המעסיק
להביא את הילד לעבודה? רק באישור המעסיק
להביא את הילד לעבודה? רק באישור המעסיק
(צילום: shuttertstock)
מהם דמי הבראה ומתי הם משולמים?
במקור, המונח "דמי הבראה" התייחס לזכאותם של עובדים להחזר עבור תקופה בה שהו בבתי הבראה. כיום בתי ההבראה כבר נעלמו מהנוף, אך דמי ההבראה נותרו איתנו. בהתאם לצו הרחבה שחל בהקשר זה, עובד שהשלים שנת עבודה אחת זכאי לתשלום דמי הבראה. התעריף של דמי ההבראה במגזר הפרטי עומד על 378 שקל ליום. מספר הימים שלהם זכאי העובד לדמי הבראה נגזר מהוותק שלו במקום העבודה (החל מחמישה ימים לעובדים חדשים ועד עשרה ימים לעובדים בעלי ותק של עשרים שנה). את דמי ההבראה נהוג לשלם פעם בשנה, באחד מחודשי הקיץ (אם כי המעסיק יכול גם לפרוס את התשלום).
האם המעסיק יכול להוציא את העובדים לנופש ארגוני בקיץ במקום לשלם דמי הבראה?
המעסיק יכול לממן לעובד נופש על חשבון דמי ההבראה, ובלבד שעלות הנופש אינה נופלת מזכאותו הכספית של העובד לדמי ההבראה וכן שהמעסיק הודיע לעובד על כך שאותו נופש הוא על חשבון זכאותו לדמי הבראה.