שתף קטע נבחר

רוב תיקי החקירה במחאת הקהילה האתיופית צפויים להיסגר

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נפגש עם ראשי מחאת יוצאי אתיופיה, ואמר כי יבדוק מחדש תלונות שהוגשו על-ידם למח"ש ונסגרו. גורמים משפטיים מעריכים שברוב תיקי החקירה שנפתחו לאחר המחאה לא יוגשו אישומים, למעט במקרי אלימות קשה

שבוע לאחר שיא מחאת בני הקהילה האתיופית, שבמסגרתה נחסמו כבישים רבים ברחבי הארץ, נפגשו אמש (יום ד') ראשי המחאה עם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, מ"מ המפכ"ל מוטי כהן ופרקליט המדינה שי ניצן. לאחר הפגישה העריכו גורמים במערכת המשפטית כי ברוב תיקי החקירה לא יוגשו אישומים, למעט במקרי אלימות קשה. בשלב מאוחר יותר ההערכה היא שיימחקו רישומים פליליים למי שיורשע בעבירות קלות.

כנס שנתי לשכת עורכי הדין אילת (צילום: יאיר שגיא )
יבדוק מחדש תלונות שהוגשו למח"ש על-ידי יוצאי אתיופיה. היועמ"ש אביחי מנדלבליט(צילום: יאיר שגיא )

מנדלבליט אמר שיבדוק מחדש תלונות שהוגשו למח"ש על-ידי יוצאי אתיופיה ונסגרו, והוא גם צפוי להנחות את כל גורמי האכיפה לאמץ שגרה של טיפול תקין ושוויוני ביוצאי אתיופיה. בישיבה, שבה השתתפו נציגי הקהילה, נדון בהרחבה המשבר המתמשך בין יוצאי אתיופיה שאיבדו כל אמון במערכת המשפט הישראלית.

 

עיקר המשבר נובע משיטור יתר, אי הבנה הדדית שבין מערכת האכיפה ונציגיה ומנהיגי העדה וחוסר רגישות שנובע מבורות ודעות קדומות. הנציגים גם פרשו דוגמאות לתלונות שהוגשו למחלקה לחקירות שוטרים נגד שוטרים שנהגו באלימות כלפי יוצאי אתיופיה, ולא טופלו כיאות, כשהם מותירים תסכול ואי אמון מצד אנשי העדה. בתום המפגש, שהיה מתוח לפרקים, סוכם כי היועץ יפעל ביחד עם ראשי המחלקות והאכיפה להטמעת נהלי אכיפה רגישים ומתחשבים יותר.

הפגנה יוצאי אתיופיה בעזריאלי ()
אישומים - רק במקרי אלימות קשה. מחאת יוצאי אתיופיה

הפגנה יוצאי אתיופיה באשקלון (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

הפגנת האתיופים בקריית אתא (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

עו"ד איציק דסה, שמייצג את משפחת טקה מול המערכת המשפטית, אמר לפני הפגישה כי "המסר שלנו הוא שמאסנו בדיבורים. אנחנו רוצים מעשים". הוא הוסיף כי "מהדיווחים שאנחנו מקבלים, הן מסנגורים והן מבני משפחה, יש מעצרי שווא והתנכלות מיותרת של המשטרה. כשהיא עוצרת נערים שיצאו למחות זאת פגיעה בזכות המחאה. הגיע הזמן להפסיק עם השטויות של 'שיטור יתר'".

 

עו"ד דסה הבהיר כי בפגישה לא תוכנן לעלות נושא מותו של טקה. הוא ציין עוד כי "יש מקרים שבהם השוטרים מכים את בני הנוער וגם חשודים אחרים וגם אחרי שתקפו אותם מגישים נגדם כתבי אישום על סעיף 'תקיפת שוטר'. אני אומר גם לאנשי המשטרה וגם לפרקליטות – כל תיק כזה שמגיע, תבחנו אותו בשבע עיניים".

 

 

נציג משפחת טקה מחה על הדברים שאמר שלשום מ"מ המפכ"ל כהן בגנות המפגינים האלימים. לדברי עו"ד דסה, "מ"מ המפכ"ל הוכיח שהוא מפכ"ל של המשטרה ולא מפכ"ל של הציבור כולו. הוא למעשה לא יצא בהגנה על המוחים, הוא לא דיבר על אלימות היתר שהייתה גם כלפי המוחים. כל מה שהוא מצא לנכון זה לגנות את המוחים וגם לדבר על חזקת החפות ששמורה לשוטר היורה".

 

אחרי הפגישה אמר עו"ד דסה כי "אמרנו שיש תופעת אלימות משטרתית קשה מאוד שנובעת כתוצאה משוטרים אלימים בשירות המשטרה, ולכן המשטרה צריכה להוקיע אותם ולנקוט נגדם יד קשה. נכון שהמשטרה בכללותה אינה גוף גזעני, אבל יש בקרבה שוטרים גזעניים. משלב השיטור בשטח ועד חדרי החקירות יש התנכלות לבני נוער. הנוכחים במפגש היו קשובים והביעו נכונות לתקן את הקיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים