דרמה במפרץ: איראן ניסתה להשתלט על מכלית בריטית
סירות חמושות של משמרות המהפכה התקרבו אתמול למכלית במצר הורמוז וניסו להובילה למים הטריטוריאליים של איראן. לפי CNN, ספינת הצי הבריטי כיוונה לעברן נשק והרחיקה אותן. טהרן מכחישה, לונדון: "למנוע הסלמה". בשבוע האחרון איימה טהרן להגיב למעצר מכלית הנפט שלה בגיברלטר
סירות חמושות של משמרות המהפכה של איראן כשלו אתמול (ד') בניסיון לעצור מכלית נפט בריטית במפרץ הפרסי. כך מסרו הלילה שני גורמים אמריקנים לרשת CNN. לפי הדיווח, המכלית "The British Heritage" הייתה בדרכה החוצה מהמפרץ הפרסי, באזור מצר הורמוז, שם התקרבו אליה חמש סירות איראניות שקראו לה לעצור ולשנות כיוון.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ספינת מלחמה של הצי הבריטי, שליוותה את מכלית הנפט במפרץ, כיוונה נשק לעבר הסירות האיראניות, קראה להן להתרחק והצליחה לסכל את מעצר המכלית. עוד דווח כי ניסיון המעצר תועד על-ידי כלי טיס אמריקני שחג בשמי מצר הורמוז. הניסיון האיראני בא כשבוע לאחר שהרשויות בגיברלטר, טריטוריה בריטית, עצרו מכלית נפט איראנית שהייתה בדרכה לסוריה.
שעות ספורות לאחר הדיווח בתקשורת האמריקנית התקבל אישור רשמי לתקרית החמורה מלונדון. בהודעה שפרסמה ממשלת בריטניה נמסר כי שלושה כלי שיט איראניים ניסו לחסום את המעבר של המכלית, ולא חמישה. הם נסוגו, כך נמסר, לאחר "אזהרה מילולית" של הפריגדה "HMS Montrose", שהציבה עצמה בין המכלית לבין הסירות האיראניות. "אנחנו מודאגים מהפעולה הזו וממשיכים לקרוא לרשויות האיראניות להימנע מהסלמה של המצב באזור", אמרו הבריטים.
במשמרות המהפכה הכחישו שניסו לעצור את המכלית במפרץ. בהודעה שפורסמה בסוכנות הידיעות "פארס" נכתב כי אם ספינות צי משמרות המהפכה היו מקבלות הוראה לעצור ספינות כלשהן - הן היו מבצעות זאת באופן מיידי. "לא היו שום התנגשויות עם ספינות זרות, במיוחד אנגליות", נמסר עוד.
אתמול איים נשיא איראן חסן רוחאני כי בריטניה עלולה להתמודד עם השלכות בעקבות מעצר מכלית הנפט האיראנית בגיברלטר. לדבריו, "בריטניה יזמה את חוסר הביטחון והיא תבין את ההשלכות לכך מאוחר יותר".
בשבוע שעבר עצרו הרשויות בגיברלטר את המכלית שנשאה נפט גולמי מאיראן והייתה בדרכה לפרוק אותו בסוריה, צעד שהיה מפר את הסנקציות של האיחוד האירופי על משטרו של בשאר אסד. בהודעה שפרסמו הרשויות בגיברלטר, טריטוריה בריטית בקצה ספרד, נמסר כי אנשי רשויות האכיפה שם עלו על האונייה "גרייס 1". בשבוע שעבר הודיעו הרשויות בטריטוריה הבריטית כי בכוונתן להחזיק במכלית למשך 14 יום נוספים.
התוכנית של ארה"ב להגנה על נתיבי הסחר הימי מאיראן
מוחסן רזאי, מפקד בכיר במשמרות המהפכה, אמר למחרת מעצר מכלית הנפט האיראנית כי "מחובתן של הרשויות באיראן" להגיב בצעד דומה. הוא ציין כי אם המכלית לא תשוחרר מיד - על איראן להשתלט על מכלית נפט בריטית. רזאי ציין בדבריו כי המכלית שנעצרה בגיברלטר הייתה איראנית, למרות שהספינה נושאת דגל פנמה, ולפי רישומי האו"ם היא שייכת לחברה בסינגפור. הצוות שהיה על מכלית הנפט נעצר, ובגיברלטר הדגישו שאנשי הצוות נחקרו כעדים ולא כחשודים בעבירה.
העיתוי של עצירת המכלית רגיש פוליטית בשל המתח הגובר בין ארה"ב לאיראן על רקע פרישת האמריקנים מהסכם הגרעין, החזרת הסנקציות שלהם על טהרן – והבטחתה של איראן לסגת בעצמה מההתחייבויות שנתנה בהסכם. השבוע הודיעה איראן כי היא מתחילה להעשיר אורניום מעבר לרמה של 3.67%, הרמה שאליה הותר לה להעשיר אורניום במסגרת הסכם הגרעין בינה לבין המעצמות שנחתם בשנת 2015, "בהתאם לצורך הממשלה". דובר הממשלה עלי ראבי ציין כי טהרן תודיע על נסיגה מסעיפים נוספים בהסכם בכל 60 יום.
מעצר המכלית האיראנית וניסיון מעצר המכלית הבריטית באים גם אחרי שבחודשים האחרונים אירעו תקיפות מסתוריות נגד שש מכליות במפרץ עומאן, סמוך למצר הורמוז. בריטניה הצטרפה לארה"ב והאשימה את איראן בתקיפות המכליות. בבריטניה דווח שבעקבות ההסלמה מתגבר הצבא הבריטי את הכוחות במפרץ, ושולח חיילים לשמור על כלי השיט הבריטיים באזור.