שתף קטע נבחר

אפליית יוצאי אתיופיה בתלמודי תורה: הילדים לא שובצו, משרד המשפטים התערב

בעקבות פרסום ב-ynet, הסיוע המשפטי במשרד המשפטים הגיש עתירה מנהלית בטענה לאפליה ברישום ילדים ליוצאי אתיופיה לתלמודי תורה בבירה. אחת האמהות: "אפילו לא בחנו אותם". עיריית י-ם: "מנסים לסייע למשפחות"

 

 

 

בעקבות הפרסום ב-ynet: הסיוע המשפטי במשרד המשפטים הגיש אתמול (ב') לבית המשפט המחוזי בירושלים עתירה מנהלית ובקשה לצו ביניים נגד משרד החינוך, עיריית ירושלים וארבעה תלמודי תורה חרדיים, בטענה להפלייה ברישום תלמידים מהעדה האתיופית לתלמודי תורה חרדיים.

 

ילדים ממצוא אתיופי בגן (צילום: יריב כץ)
צילום אילוסטרציה(צילום: יריב כץ)

העתירה הוגשה בשם שתי אימהות לילדים מהקהילה החרדית האתיופית בירושלים, שביקשו לרשום את ילדיהן לתלמודי התורה חרדיים "סוכת דוד", "יקירי ירושלים", "אור שרגא" ו"מסילת ישרים", הסמוכים למקום מגוריהם אך נתקלו בסירוב. זאת, מבלי שבקשותיהן נבחנו לגופם של הילדים ומבלי שנציגי מוסדות החינוך כלל נפגשו עם הילדים.

  

בשל הסירוב משפחה אחת נאלצה לשלוח ילד בהסעות לבית ספר רחוק, ולהשאיר ילד אחר שנה נוספת בגן. ילדיה של המשפחה השניה נותרו בבית. העותרות דורשות מהמוסדות לקבל את הילדים ללימודים כבר בשנת הלימודים הקרובה המתחילה בחודש אוגוסט במגזר החרדי.

 

"מצב זה הוא בלתי מתקבל על הדעת, עננת האפליה המרחפת מעל החלטותיהם של המשיבים דורשת התערבות מידית של עיריית ירושלים ומשרד החינוך", נכתב בבקשה, "אך בפועל, אלה נמנעו מהפעלת סמכויותיהם לשם הבטחת מימוש עיקרון השוויון בקבלה למוסד חינוכי, ולא הסירו את החשש מקיומם של שיקולים מפלים במדיניות הקבלה למוסדות אלו", כתבו עורכי הדין יפעת שרפלר, אלרן שפירא בר-אור ודן לגרמן בשם משרד המשפטים.

 

 

בנוגע להצהרות משרד החינוך ועיריית ירושלים כי הן מחוייבות למנוע כל גילוי של הפלייה במוסדות החינוך החרדים, נכתב בעתירה כי "על הצהרות אלו להיות מלוות במעשים ממשיים ופעולות אכיפה שימנעו כל גילוי של הפליה".

 

בעקבות הבקשה מטעם משרד המשפטים סיפרה אחת האימהות ל-ynet: "שני הילדים שלי בבית בשנה הבאה. לא קיבלו אותם לאף מקום. העירייה עשתה סיור עם הילדים ואמרו שאנחנו לא מתאימים. אפילו לא בחנו אותם, ונרשמנו בזמן. אני מודאגת ומרגישה הרבה כאב. הילדים שלי לא יודעים למה לא קיבלו אותם ואיפה יהיו בשנה הבאה. אני מקווה שיפסיקו עם הגזענות הזו, שיקבלו אותנו וישלבו את הילדים כמו כולם".

 

עו"ד מירב שיבק, הממונה ארצית על התחום האזרחי בסיוע המשפטי אמרה כי "לצערנו, זו לא הפעם הראשונה שאנו נתקלים בפניות בגין הפליה בכלל, ובגין הפליה נגד יוצאי אתיופיה בפרט, ולא רק בעת הזו. הסיוע המשפטי ימשיך לייצג בהליכים משפטיים שנועדו להילחם בתופעות פסולות של גזענות ואפליה בחברה הישראלית, ואנו קוראים לכל מי שנתקל בהפליה על רקע גזעני לא להסס ולפנות אלינו כדי למגר את התופעות הללו".

פנינה תמנו  (צילום: יש עתיד)
"עושים חילול בשם ה'". פנינה תמנו-שטה(צילום: יש עתיד)

בעיריית ירושלים מסרו כי "אכן יש, לצערנו, כמה משפחות יוצאי אתיופיה שלא התקבלו לתלמודי תורה בהם ביקשו ללמוד. מדובר במוסדות פטור בהם סמכות השיבוץ לא נמצאת בידי העירייה. ראש מנהל החינוך, מנהל החינוך החרדי והפקידים הרלוונטיים במינהל נפגשו עם המשפחות ופנו למוסדות על מנת לשכנעם לקבל את התלמידים. בחלק מהמקרים ניסיונות אלה הצליחו. נמשיך לתמוך ולסייע למשפחות ככל שניתן".

 

ח"כ פנינה תמנו-שטה, שליוותה את המשפחות סיפרה: "אף אמא במדינת ישראל לא תוכל לסבול אפליית ילדיה במסגרות חינוך. השבר העצום של האמהות שהגיעו אלי ונותרו ללא מסגרות לילדים, רק כי הם יוצאי אתיופיה היה ועדיין גדול מאוד. המשך הטלת ספק ביהדות יוצאי אתיופיה, הוא הטלת ספק שלנו ביהדותם החשוכה של ראשי המוסדות אשר עושים חילול בשם ה'.

 

"אני מברכת את עורכי הדין של הסיוע המשפטי שמלווים כבר חודשים את המשפחות על נקיטת הצעד המשפטי ומקווה שבית המשפט ינקוט אפס סובלנות לגזענות. לכל ילד במדינת ישראל מגיעה הזכות לשיוויון ונמשיך להיאבק בכל הכלים הלגיטימיים, כי אנחנו לא זרים בבתינו".

 


פורסם לראשונה 15/07/2019 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים