שתף קטע נבחר

הלמ"ס מעדכנת מעלה את הצמיחה ברבעון הראשון ל-5%

זאת לעומת עדכון הצמיחה הקודם שעמד על 4.8%. הסיבות לעלייה בצמיחה במשק הישראלי: זינוק בצריכה הפרטית, בעיקר של כלי רכב וציוד לבית

התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) עלה ברבעון הראשון של 2019 ב-5% לעומת הרבעון הרביעי של 2018. כך עולה מהאומדן השלישי שמפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס). זאת לעומת האומדן הקודם שפורסם בחודש שעבר, ובו הצמיחה עודכנה כלפי מטה ל-4.8%. באומדן הראשון דווח על צמיחה של 5.2%.

 

דו"ח ה-OECD: הפריון הישראלי נמוך ומעכב את התפתחות המשק

הלמ"ס מעדכנת כלפי מטה את הצמיחה ברבעון הראשון ל-4.8%

המשק צמח ברבעון הראשון ב-5.2% - בזכות זינוק חריג ביבוא של כלי רכב

 

מדובר בנתון מרשים, המבטא עלייה בקצב הצמיחה של המשק. לשם השוואה, ברבעון הרביעי של 2018 נרשמה עלייה של 3.9% בקצב הצמיחה וברבעון השלישי של 2018 צמח המשק ב-2.8%. הרבעון האחרון שבו נרשמה צמיחה של יותר מ-4% היה הרבעון השלישי של 2017, אז צמח המשק ב-5%. 

  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

העלייה בקצב הצמיחה מוסברת בעליות בהוצאה לצריכה פרטית ובהשקעות בנכסים קבועים (של 7% ו- 12% בהתאמה), שהושפעו מגידול חריג ביבוא כלי רכב ברבעון. הגידול ביבוא כלי הרכב נבע מהשינוי שנעשה ב-1 באפריל במס הירוק, שייקר חלק מהמכוניות, מה שגרם להקדמת ביצוע רכישות של כלי רכב לפני השינוי, עוד במהלך הרבעון הראשון, כדי להימנע מההתייקרות.

 

לצמיחה תרמו גם עלייה של 3.7% ביצוא הסחורות והשירותים, זאת ללא יהלומים - שרשמו ירידה של 66.4% בחישוב שנתי, וחברות סטארט-אפ - שרשמו עלייה של 1.5% בחישוב שנתי. בנוסף, חלה עלייה של 1.1% בהוצאה לצריכה ציבורית וכן עלייה של 14.5% ביבוא סחורות ושירותים (למעט יבוא ביטחוני, אניות, מטוסים ויהלומים). זאת בהמשך לעלייה של 12.8% בחישוב שנתי ברבעון הקודם.

 

זינוק בהוצאות לרכישת כלי רכב

ההוצאה לצריכה פרטית טיפסה, כאמור, ב-7%. המשמעות היא עלייה של 5.1% בהוצאה לנפש, זאת בהמשך לעלייה של 5.2% בהוצאה לנפש ברבעון הקודם, ושל 1.4% ברבעון השלישי של 2018 בחישוב שנתי.

 

עלייה זו הושפעה בעיקר מעלייה חריגה של 85.7% בחישוב שנתי בהוצאה למוצרים בני קיימא לנפש (הכוללים ריהוט, ציוד למשק הבית כמו מקררים, מכונות כביסה ומזגנים, וכן כלי רכב אישיים). זאת לאחר עלייה של 29% ברבעון הקודם ושל 16.7% ברבעון.

 

בתוך כך, ההוצאה לרכישת כלי רכב לשימוש פרטי זינקה ב-600% בחישוב שנתי, וב-62.6% בחישוב רבעוני, לאחר עלייה של 40.4% בחישוב שנתי ברבעון הקודם ושל 8.9% בחישוב רבעוני (בדומה לנתונים שפורסמו באומדן הקודם). בנוסף, ההוצאה לרכישת ציוד למשק הבית כמו מקררים, מכונות כביסה ומזגנים עלתה בשיעור של 6.8% בחישוב שנתי, לאחר ירידה של 11.5% בחישוב שנתי ברבעון הקודם.

 

מנגד, ההוצאות לריהוט, תכשיטים ושעונים ירדו בשיעור של 9.1% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 22.5% ברבעון הקודם, וההוצאות על הלבשה והנעלה, טקסטיל לבית, כלי עבודה קטנים, מוצרי בידור ופנאי וכדומה ירדו ב- 17.6% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 21.8% ברבעון הרביעי אשתקד. גם ההוצאות על צריכה פרטית שוטפת כמו מזון, דיור, דלק ונסיעות לחול רשמו ירידה של 0.4% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 4.2% ברבעון הקודם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הלמ"ס מעדכנת כלפי מטה את הצמיחה ברבעון הראשון ל-4.8%
צילום: shutterstock
מומלצים