שתף קטע נבחר

שיאי השרב הקיצוני: הטמפרטורה הגבוהה בתולדות המדינה

בסדום נמדדה היום טמפרטורה של 49.9 מעלות, הגבוהה בכל ישראל מאז 1942. בתל אביב ובחיפה נשברו שיאי הטמפרטורות ביולי, ובאילת ירד גשם קל. ד"ר עמוס פורת מהשירות המטראולוגי שופך אור על היום הנדיר: "צפוי גידול במספר גלי החום הקיצוניים"

 

 

 

יולי החם בתולדות מדינת ישראל: מאז 1942 לא נמדדה בישראל טמפרטורה של 49.9 מעלות. זה קרה היום (רביעי) בסדום. ד"ר עמוס פורת, מנהל תחום שירותים אקלימיים בשירות המטאורולוגי, סיפק תמונת מצב על השרב הכבד ששבר שיאים באזורים רבים בארץ. הטמפרטורות הגבוהות לוו ביובש רב עם לחות יחסית של 10% עד 25% בכל הארץ, ובאופן חריג – גם ברצועת החוף. מזג האוויר הקיצוני לווה במספר שריפות שהשתוללו בכמה מוקדים ברחבי הארץ.

 

הטמפרטורה שנמדדה בסדום היא כאמור ערך שיא לכל הארץ מאז יוני 1942, אז נמדדה הטמפרטורה הגבוהה ביותר עד כה - 54 מעלות בטירת צבי. בנוסף,  הטמפרטורה שנמדדה בחצבה (48.5 מעלות) היא הגבוהה ביותר שנמדדה בתחנה זו עד כה (התחנה פעילה מאז שנת 1988).

שריפה ליד אדרת (צילום: חורחה נובומינסקי )
שריפות גדולות השתוללו היום, גם באדרת ליד בית שמש(צילום: חורחה נובומינסקי )

40 מעלות בשער הגולן (צילום: אביב לשם)
מד המעלות בשער הגולן(צילום: אביב לשם)

 

אירוע יוצא דופן נוסף התרחש היום באזור אילת, שם ירד גשם קל בשעות אחר הצהריים. פורת הדגיש כי גשם יורד מדי פעם בחודשי הקיץ אך זה מתרחש בדרך כלל באזור הצפון והמרכז. גשם באזור הדרום נדיר יותר.

 

  ()

 

"צפוי גידול במספר גלי החום הקיצוניים"

פורת מציין כי שקע שרבי, שאינו אופייני לחודש יולי, חלף בכל חלקי הארץ וגרם למזג האוויר השרבי עם טמפרטורות של 42-40 מעלות במישור החוף, בשפלה, בצפון הנגב ובעמקי הצפון, 43-42 מעלות במרכז הנגב, 39-37 מעלות ברצועת החוף, ו-36-34 מעלות בהרים.

 

בעמק הירדן ובערבה נמדדו 46-43 מעלות ובחלקים מהאזור אף יותר – בפארן 47.1 מעלות, בחצבה 48.5 מעלות ובסדום 49.9 מעלות כאמור.

 

מטיילים בהר סדום, מדבר יהודה (צילום: נועה תמרי)
הר סדום. ארכיון(צילום: נועה תמרי)

ערכי הטמפרטורה המקסימליים במישור החוף ובשפלה נקבעו לפני הצהריים ועם היחלשות הרוחות בשעות הצהריים החלה ירידה בטמפרטורות ועלייה בלחות. באזורים הפנימיים נמדדו ערכי המקסימום בשעות מאוחרות יותר.

 

פורת מדגיש כי במישור החוף ובשפלה שרב כזה אינו נחשב שגרתי בעיצומו של הקיץ. "בדרך כלל כששוררים ביולי-אוגוסט תנאי שרב בהרים ובפנים הארץ, שורר במקביל במישור החוף ובשפלה מזג אויר הביל (חם ולח), הממתן מעט את עליית הטמפרטורות. באירוע השרב הנוכחי, לעומת זאת, החום והיובש הגיעו גם אל מישור החוף והשפלה".

 

פורת קשר את האירוע גם להתחממות הגלובלית: "טמפרטורות קיצוניות נמדדו גם בעבר הרחוק", אמר. "אך העובדה ששיאי טמפרטורה מוחלטים בתחנות נשברים בשנים האחרונות, מבטאת את העובדה שההתחממות הגלובלית משפיעה לא רק על הטמפרטורות הממוצעות אלא גם על ערכי הטמפרטורה הקיצוניים. למרות שקשה לשייך אירוע בודד לשינויי אקלים, על פי מיטב ההערכות ההתחממות תמשיך ולכן אנו צפויים לגידול במספר גלי החום הקיצוניים ובהסתברות גבוהה יותר לשבירת שיאי טמפרטורה נוספים".

 

מחברת מטאו-טק נמסר כי מחר, יום ה', יהיה מעונן חלקית, תחול ירידה ניכרת בטמפרטורות והן ישובו להיות רגילות לעונה. בצפון הארץ ייתכן טפטוף מקומי. ביום ו' יהיה מעונן חלקית עד בהיר, תחול ירידה קלה נוספת בטמפרטורות - בעיקר בהרים - ותורגש הקלה בעומסי החום ברוב אזורי הארץ. בצפון הארץ ייתכן טפטוף מקומי.

  

בשבת יהיה מעונן חלקית עד בהיר ונוח יחסית לעונה.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חורחה נובומינסקי
יום של אש, גם באדרת ליד בית שמש
צילום: חורחה נובומינסקי
מומלצים