שתף קטע נבחר

משפט חוזר לקורבן אונס שהורשעה ברצח: "רוצה צדק"

אל סלבדור: אוולין הרננדז הרתה בעקבות אונס, ילדה עובר מת והורשעה ברצח. היא נידונה ל-30 שנות מאסר, אך אחרי 33 חודשים בכלא בוטל גזר הדין וכעת היא עומדת למשפט חוזר. "סיוט של נשים רבות"

באל סלבדור נפתח אתמול (יום ג') משפטה החוזר של קורבן אונס שהורשעה ברצח אחרי שילדה תינוק מת. אוולין ביאטריס הרננדז, בת 21, הרתה בעקבות אונס קבוצתי. היא ילדה ב-2016, כשהייתה בת 18, בשירותים. הרופאים לא הצליחו לקבוע אם העובר, שהיה בן 32 שבועות, מת ברחם או בדקות שאחרי הלידה. לפני שנה גזר עליה בית משפט 30 שנות מאסר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הרננדז אמרה שכלל לא ידעה שהיא בהיריון. היא סיפרה שיום אחד בשנת 2016 עשתה את דרכה לבית חולים בכפר שבו היא מתגוררת בגלל שסבלה מכאבי בטן וגב חזקים. היא כרעה כדי לעשות את צרכיה ואמרה שהתינוק כנראה החליק אל תחתית בור הספיגה. אמה של הרננדז אמרה שמצאה את בתה ללא הכאה ליד האסלה המאולתרת, ולקחה אותה לבית החולים שנמצא במרחק של חצי שעה.

אוולין ביאטריס הרננדז אל סלבדור אורבן אונס הורשעה ברצח תינוק (צילום: AP)
"אני חפה מפשע". הרננדז במשפטה הקודם(צילום: AP)

התביעה טענה במשפט הראשון שהרננדז לא רצתה את התינוק ולכן לא ביקשה טיפול רפואי. עוד נטען שהיא השליכה את התינוק בכוונה לשירותים במטרה להרוג אותו. השופטת במשפט אמרה שלא ייתכן שהיא פעלה לבדה וסביר להניח שאמה סייעה לה. הרננדז ריצתה 33 חודשי מאסר כאשר בית המשפט העליון ביטל את פסק הדין נגדה בפברואר האחרון והורה על משפט חוזר עם שופט חדש.

 

"אני רוצה שייעשה צדק. אני יודעת שהכול יהיה בסדר. האמונה שלי טמונה באלוהים ובעורכי הדין שלי", אמרה הרננדז לעיתונאים כשנכנסה אתמול לבית המשפט. היא הוסיפה כי היא מקווה ל"דברים טובים, בניגוד למה שקרה בעבר. אני חפה מפשע".

 

המקרה זכה לתשומת לב בינלאומית בגלל חוקי ההפלה במדינה. אל סלבדור היא אחת משלוש מדינות במרכז אמריקה שבהן חל איסור מוחלט על הפלות, גם במקרים של אונס וגילוי עריות, או כאשר חיי האם בסכנה. זו הפעם הראשונה שמתקיים משפט חוזר במקרה כזה.

אוולין ביאטריס הרננדז אל סלבדור אורבן אונס הורשעה ברצח תינוק (צילום: AP)
"מה שאוולין חווה הוא הסיוט של נשים רבות באל סלבדור". הרננדז מחוץ לבית המשפט(צילום: AP)

המדינה תוקפת באגרסיביות בבתי המשפט נשים שחוו הפלות ומצבי חירום בלידה ומאשימה אותן ברצח. החוק במדינה קובע עונש של עד שמונה שנות מאסר לנשים שמפסיקות את ההיריון בכוונה ולרופאים שמסייעים להן. לעתים קרובות התובעים מחמירים את סעיף האישום לרצח בנסיבות מחמירות, עבירה שהעונש המרבי עליה הוא 40 שנות מאסר.

 

באל סלבדור יש עשרות אסירות שנכלאו בשל הרשעות דומות. העונשים מוטלים לעתים קרובות על נשים עניות, צעירות וקורבנות אונס. המדינה נחשבת לדתית מאוד, ו-80% מגדירם עצמם נוצרים או קתולים. אבל זה זו גם מדינה מוכת אלימות, כנופיות ועמדות שוביניסטיות בנוגע לתפקידן של הנשים.

 

תומכי זכויות הנשים מקווים שהממשלה החדשה של הנשיא נאיב בוקלה, שנכנס לתפקידו בחודש שעבר, תרכך את המדיניות בנוגע לזכויות הפריון של נשים, החל מזיכויה של הרננדז. במהלך קמפיין הבחירות שלו אמר בוקלה שיש להתיר הפלות רק במקרה שבו חיי האם בסכנה, אך ציין שהוא מתנגד לחלוטין להעמדה לדין נשים שעברו הפלה.

אוולין ביאטריס הרננדז אל סלבדור אורבן אונס הורשעה ברצח תינוק (צילום: AP)
הפגנת תמיכה בהרננדז מחוץ לבית המשפט(צילום: AP)
 

סקרי דעת קהל אחרונים באל סלבדור מציגים תמיכה נרחבת בחוקי הפלות מקלים יותר, כגון התערבויות רפואיות כאשר חיי האם נמצאים בסכנה או שהעובר אינו בר קיימא. עם זאת, רבים במדינה עדיין מאמינים שיש לחייב קורבנות אונס להמשיך בהיריון.

 

לפי הערכות מדי שנה כ-25,000 נשים נכנסות להיריון בעקבות אונס, ואלפי הפלות חשאיות מתבצעות מדי שנה. "מה שאוולין חווה הוא הסיוט של נשים רבות באל סלבדור", אמרה עורכת הדין שלה אליזבת דראס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים