שתף קטע נבחר

בגלל הסנקציות: שיגעון ביטקוין באיראן

בתקופה של קריסה כלכלית באיראן הבחירה במטבעות הדיגיטליים צוברת תאוצה. שיגעון הביטקוין מגיע לכותרות העיתונים, מעסיק את האייתוללות ומדאיג את ארה"ב - שחוששת שטהרן מצאה דרך יעילה לעקוף את הסנקציות

יותר ויותר איראנים שקורסים תחת הסנקציות האמריקניות פונים לחלופות דיגיטליות כמו ביטקוין. התופעה מעוררת דאגה באיראן ובארה"ב, שם חוששים שהמטבעות הדיגיטליים יכולים לשמש את אלו שרוצים לעקוף את הסנקציות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

שיגעון הביטקוין מגיע לכותרות העיתונים באיראן וגם מנהיגי הדת הבכירים במדינה, האייתוללות, נדרשו לסוגייה. בטלוויזיה האיראנית תועדו פשיטות משטרתיות על "חוות" נסתרות עם מחשבים שהוקמו לכריית המטבע הדיגיטלי - מחשבים יקרים שזוללים למדינה את החשמל.

אילוס אילוסטרציה ביטקוין איראן  (צילום: shutterstock)
"גן עדן לכריית ביטקוין"(צילום: shutterstock)
 

הביטקוין, כמו מטבעות דיגיטליים אחרים, הוא חלופה לשטרות שמדפיסות הממשלות הריבוניות ברחבי העולם. בניגוד לשטרות האלה הבנק המרכזי לא שולט על הביטקוין, והמטבע הדיגיטלי נסחר ברחבי העולם בשווקים ספקולטיביים ללא גיבוי של ישות פיזית כלשהי. כתוצאה מכך מחשבים ברחבי העולם "כורים" את המידע, כלומר משתמשים באלגוריתמים סבוכים כדי לאשר את העסקאות. העסקאות המאושרות (בלוקים) מתווספות למערכת הרשומות – הבלוקצ'יין. בכל פעם שבה "הכורים" מוסיפים בלוק חדש לבלוקצ'יין הם מקבלים תשלום בביטקוין.

 

המחשבים שנדרשים לכריית ביטקוין יקרים ומתחוכמים וצורכים הרבה חשמל. באראן החשמל זול בזכות סבסוד ממשלתי שנמשך כבר שנים ארוכות. "הכורים" חייבים להיות מתוחכמים וזהירים כדי לא להיתפס בפשיטות המתמשכות של הרשויות נגד "חוות הביטקוין". בשיחה עם AP הכורים לא הזדהו, ורק סיפרו שהם בחרו בביטקוין כדי להרוויח כסף בתקופה של שפל בערך המטבע הנוכחי של איראן, הריאל.

איראן מחשבים לכריית ביטקוין (צילום: AP)
מחשבי ביטקוין שהוחרמו באיראן(צילום: AP)

איראן מחשבים לכריית ביטקוין (צילום: AP)
(צילום: AP)

איראן מחשבים לכריית ביטקוין (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"ברור שזה הפך לגן עדן ל'כורים'", אומר מוחמד ג'וואד אזארי ג'הרומי, שר הטכנולוגיה של איראן. "ה'כרייה' אינה אסורה על פי חוק אבל הממשלה והבנק המרכזי הורו לרשות המכס לאסור על ייבוא מחשבי כרייה עד שיתפרסמו רגולציות חדשות", הוא מוסיף. עלי בקשי, ראש תאגיד תעשיית החשמל של איראן, אמר החודש שמשרד האנרגיה צפוי להנחית מכה על "כורי הביטקוין" – ויגבה מהם 7 סנט על כל צריכת קילוואט של המחשב – עלייה דרמטית לעומת חצי סנט כיום. עדיין מדובר במחצית מהעלות של החשמל בארה"ב.

 

עדיין קיים חשש, בעיקר בקרב האייתוללות של איראן, שהאזרחים ינסו להתחכם ויצליחו להימנע מתשלום עודף על חשמל. מנהיגים דתיים חוששים שהאיראנים ישתמשו במטבעות דיגיטליים כדי להסתיר כסף. לפי האייתוללות הביטקוין הוא "חראם" – אסור. שר הטכנולוגיה אמר שמנהיגי הדת החליטו להתערב כשהבינו שלביטקוין יש ערך בעולם האמיתי.  "כשאנחנו מסבירים להם שזה לא מטבע אלא נכס הם משנים את דעתם", אמר השר. "חלק מבכירי הדת שלנו פרסמו פאתוות שאומרות שביטקוין הוא כסף בלי חסכונות, שהאיסלאם מתנגד לו ושמטבעות דיגיטליים הם 'חראם'".

איראן חנויות מט
מחוץ לחנות להמרת כספים בטהרן(צילום: AP)

איראן חנויות מט
(צילום: AP)
 

איראן ניסתה לשלוט במצב הכלכלי שלה באמצעות פיקוח על שערי מטבע החוץ, וצמצום מספר האיראנים שממירים את הריאל המקומי למטבע חוץ, כולל ביטקוין. בשנה שעברה אמר ראש הוועדה הכלכלית בפרלמנט שהסכום הכולל של הכסף האיראני שעבר המרה למטבעות דיגיטליים מוערך ב-2.5 מיליארד דולר.

 

ארה"ב, בינתיים, עוקבת מקור אחרי האיראנים שמחזיקים בביטקוין. בנובמבר חבר מושבעים בבנק פדרלי בניו ג'רזי האשים שני איראנים בפריצה למחשבים של יותר מ-200 ישויות אמריקניות – כדי להשתמש במחשבים לכריית ביטקוין.

 

במשרד האוצר האמריקני חוששים שהמשטר האיראני משתמש בביטקוין כדי לעקוף את הסנקציות. סיגל מנדלקר, שמכהנת כמשנה לשר האוצר האמריקני לטרור ומודיעין כלכלי, אומרת שבזמן "שאיראן הופכת ליותר מבודדת ונואשת לדולרים אמריקניים" הכרחי שהשירותים של המטבעות הדיגיטליים לא יאפשרו מזימות בלתי חוקיות.

 

שר הטכנולוגיה האיראני דוחה את הדברים: "מטבעות דיגיטליים אפקטיביים בעקיפת הסנקציות כשמדובר בעסקאות קטנות, אבל אנחנו לא רואים שום השפעה מיוחדת כשזה מגיע לעסקאות ענק", אמר השר האיראני. "אנחנו לא משתמשים בהם כדי לחמוק ממנגנון הכספים הבינלאומי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"גן עדן לכריית ביטקוין"
צילום: shutterstock
מומלצים