שתף קטע נבחר

"מאושפזים בחדר האוכל": שביתת האחיות צפויה להימשך

משרד הבריאות צפוי לבקש צו מניעה להמשך שביתת האחיות - שאיימו בהחרפת השביתה - אבל ככל הנראה השביתה תימשך גם מחר. מאושפזת בנהריה: "האחיות עובדות כמו סוסים". סטאז'ר בעין כרם: "יש חולים שלא מקבלים את העזרה שלה הם זקוקים"

  

 
שביתת האחיות צפויה להימשך גם מחר: בשעות הקרובות תפנה המדינה לבית הדין לענייני עבודה ותדרוש להוצאת צו מניעה להמשך השביתה, אבל בית הדין צפוי להתכנס רק מחר ולכן ההערכה היא שהשביתה תימשך גם מחר. היום איימו האחיות בהחרפת השביתה, "אם יילקח שקל אחד מהשכר" - כפי שמתכנן משרד הבריאות. אם בית הדין לא יוציא צו מניעה, השביתה צפויה להימשך עד הודעה חדשה. בכל מקרה, עקב העובדה שבקופות החולים "מכבי" ו"לאומית" האחיות לא מאוגדות תחת הסתדרות האחיות, השירותים שם יתקיימו כרגיל.
 

מאות חולים שאמורים היו לעבור היום (ג') ניתוחים מתוכננים מראש במרכז הרפואי לגליל בנהריה, כמו גם בדיקות MRI ו-CT ובדיקות במרפאות - נשלחו לבתיהם בשל שביתת האחיות. אנשי הצוות השובתים ערכו עצרת מחאה ברחבת הכניסה למרכז הרפואי, כשהם אוחזים בשלטים וקוראים קריאות כגון "אנחנו לא עבדים". כמו כן, על רקע האיום של משרד הבריאות לקצץ בשכר האחים והאחיות ששבתו - מאיימת יו"ר הסתדרות האחיות בהחרפת המאבק.

 

בין המשתתפים בעצרת היה יו"ר ועד הרופאים בנהריה, ד"ר בני רביב, מנהל המחלקה לרפואה דחופה. "אנחנו תומכים במאבק הצודק של האחיות. הן עמוד השדרה בטיפול במטופלים. המערכת קורסת תחת חסר במשאבים וריבוי דרישות, שלא תואמות את המצב בשטח ואף תורמת לאלימות. האוכלוסייה לא מבינה, למה אחות במקום לטפל במטופל עסוקה בעניינים של מחשוב".

 

 

לדבריו, העובדה שהמערכת ממשיכה בכל זאת לתפקד, נעוצה באיכות האחיות והאחים. "כל עובד נותן 200 אחוז. רואים את זה במדדי השחיקה והתפוקות. צריך לעודד את הצוות היקר הזה, לטפח ולחזק במקום להעמיס עליו עוד ועוד.

 

"אנחנו בנהריה רחוקים ממרכז העניינים. האוכלוסייה שלנו זוכה לפחות משאבים ביחס לאוכלוסייה במרכז הארץ. אני גאה לומר שהם מקבלים רפואה מצוינת, אבל מגיע להם הרבה יותר".

 

השובתים מוחים על המחסור בתקנים – 145 תקנים שאינם מאוישים, שהם כ-15% מכלל התקנים בבית החולים – על החיוב של האחיות לעסוק בהזנת נתונים במחשב ומילוי טפסים במקום טיפול בחולים, וכמובן הגזירה האחרונה – איום בקיצוץ בשכרם בשל העיצומים.

 

 

במחלקות האשפוז עבדו האחיות במתכונת שבת, ובמחלקה פנימית ד' היו שלוש אחיות ואח אחראי, לעומת שבעה אנשי צוות סיעוד במשמרת רגילה. לודמילה, תושבת נהריה, אחת המאושפזות, אמרה כי היא מצדיקה את השביתה. "האחיות עובדות מאוד קשה, אבל הן עושות את זה מכל הלב. יש פה חולים סיעודיים והם עושים עבודה ממש קשה".

 

"הם עובדים כמו סוסים פה", הוסיפה לודמילה, שסיפרה כי זוהי הפעם החמישית שבה היא מאושפזת במחלקה. "אם יש 9-10 חולים סיעודים בנוסף על החולים הרגילים - עכשיו עוד רוצים להוריד להם 20%? זה לא הגיוני".

 

שלט בכניסה למרכז הרפואי לגליל (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

שלט בכניסה למרכז הרפואי לגליל (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

שלט בכניסה למרכז הרפואי לגליל (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

שלט בכניסה למרכז הרפואי לגליל (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

שלט בכניסה למרכז הרפואי לגליל (צילום: אביהו שפירא)
שלט בכניסה למרכז הרפואי לגליל(צילום: אביהו שפירא)

אחות בנהריה: "דברים שפעם היו חריגים הפכו סטנדרטיים"

האחות גלינה עיד עובדת במחלקה כבר 22 שנה. "זה מצב קשה לשני הצדדים - למטפלים ולמטופלים. כיום יש במחלקה 36 חולים, מתוכם בערך 20 סיעודיים. אבל הם לא היחידים שצריכים עזרה. יש חולים שלא עצמאיים דיים וצריכים המון עזרה ותמיכה פיזית בפעולות כגון מקלחת, אכילה, נטילת תרופות"

 

"יש פה מחסור בעיקר בכוח האדם", היא אומרת. "אני לא זוכרת מתי היינו בתקינה הנכונה - זו שנקבעה לפני המון שנים. דברים שפעם היו חריגים הפכו לסטנדרטיים, כמו חולים שמאושפזים בחדר האוכל. פשוט הפסיקו להשתמש בו כחדר אוכל, ועכשיו זו מחלקת אשפוז לכל דבר".

 

עיד הוסיפה: "העומס גורר מחסור בתשומת לב. פשוט אין לנו זמן. הטיפול הרבה פעמים הוא 'על הדרך', תוך כדי שאני רצה אני זורקת תשובות, כי אין לי זמן לענות. החולה נשאר עם חצאי תשובות, עם הרבה סימני שאלה. הם הולכים הביתה וחוזרים כי לא הודרכו וטופלו כנדרש".

 

באסל מסלמאני, סטאז'ר בן 25 במחלקה הכירורגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, סיפר ל-ynet: "אני כבר חצי שנה בסטאז' ואני רואה שתמיד יש עומד וצריך עוד כוח אדם. פשוט אין מספיק אנשי צוות. בלי אחים ואחיות אנחנו לא יכולים לעשות כלום. אני עובד כפול ויש חולים שלא מקבלים את העזרה שלה הם זקוקים. השביתה מוצדקת כי האחיות והאחים עובדים קשה. הם צריכים לקבל עוד עזרה".

 

אחת האחיות בבית החולים שביקשה להישאר בעילום שם אמרה: "המאושפזים במחלקות לא מרגישים את זה, כי האחיות מחפות האחת על השנייה ועובדות קשה מאוד כדי לתת מענה הולם לחולים".

שביתת האחים והאחיות בקופות החולים ()
שביתת האחים והאחיות בקופות החולים

שביתת האחים והאחיות בתחנות בריאות הציבור ()
שביתת האחים והאחיות בתחנות בריאות הציבור

שביתת האחים והאחיות בבתי חולים ()
שביתת האחים והאחיות בבתי חולים

משרד הבריאות: יקוצץ שכרה של אחות שנקטה עיצומים

במשרד הבריאות פרסמו מכתב למנהלי המוסדות הרפואיים ברחבי הארץ, ובו נכתב כי אחות או אח שלא השתתפו בעיצומים יוכלו להצהיר על כך ושכרם לא ייפגע.

המכתב של משרד הבריאות ()
המכתב של משרד הבריאות

בתגובה, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל, אילנה כהן, אמרה: "משרד הבריאות, שמשפיל את אזרחי ישראל יום יום במסדרונות בתי החולים ובתורים של חודשים בקופות החולים ובטיפות החלב, מבקש לעשוק את האחיות ולהפוך אותן לעובדות בכפייה. ההודעה על המשך התהליך להפחתה בשכר האחיות יענה בהחרפת המאבק.

 

"מנכ"ל משרד הבריאות קרא רק הבוקר להגיע לפתרון בהידברות, ופקידיו ממשיכים לנהוג בבריונות ולהפחית משכרן של האחיות. אני מודיעה חד-משמעית שאם יילקח שקל אחד משכר האחיות - זה יוביל רק להקצנה של המאבק".

 

מוקדם יותר אמר אדוארד חדד, יו"ר ועד האחים והאחיות במרכז הרפואי לגליל בנהריה: "אנחנו לא עבדים. המאבק הוא על המחסור הכרוני באחיות שנמשך כבר שנים".

 

חדד הוסיף:  "בנוסף, על האחיות לבצע עבודות נוספות שמרחיקות אותן מהמטופלים; מעל אלף אחים ואחיות עובדים בבתי החולים - אבל אצלנו עדיין חסרים 145. יש תקנים, אבל הם לא מאוישים בשל ביורוקרטיה".

 

יעקב ליצמן מתייחס לשביתה הכללית של האחים והאחיות  (צילום: שאול גולן)
ליצמן בכנס בבית החולים שיבא(צילום: שאול גולן)

באותה שעה התייחס סגן שר הבריאות יעקב ליצמן לשביתה בכנס בבית החולים שיבא בתל השומר. "האחיות עושות עבודת קודש, אבל מכאן ועד שביתה הדרך ארוכה", אמר. "זה סבל מיותר לחולים; נבקש מבית המשפט לבקש צו מניעה כדי שהן לא יוכלו לשבות - ונגיע לסיכומים".

 

"בזמן מערכת הבחירות כולם דיברו על הבריאות, ועכשיו איפה כל המפלגות? איפה כולם? בבונקרים", תקף ליצמן. "אף אחד לא רוצה להיות שר הבריאות. לא נבהלתי מזה שתקפו אותי; זה הכול פוליטיקה. הגיע הזמן לדבר על הבעיות במערכת הבריאות ואיך פותרים אותן. מפריע לי שמאז שהחלה מערכת בחירות חדשה אף אחד לא מדבר על בריאות".

 

ליצמן הוסיף: "אני מקווה שתקציב סל הבריאות יעלה". לדבריו, ברקע הבחירות ב-17 בספטמבר, הוא הגיע "לסיכום מסוים" עם שר האוצר משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו בנוגע לתקציב משרד הבריאות: "אני מקווה שהסיכום הזה יימשך גם לאחר מכן". סגן השר הדגיש כי תוך חודש יודיע משרדו על הרכב חברי ועדת סל הבריאות.

 


פורסם לראשונה 23/07/2019 17:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
הפגנה במרכז הרפואי לגליל בנהריה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים