שתף קטע נבחר

שביתת האחיות תסתיים, הצדדים ינהלו מו"מ: "העיצומים יימשכו"

בית הדין לעבודה הורה להסתדרות האחיות ונציגי משרד האוצר לצאת להליך גישור, שבמהלכו יוכלו האחיות לשמור על זכותן לנקוט עיצומים ולמשרד הבריאות תישמר האפשרות לקצץ בשכרן. יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן: "אנו קורסות, לא יכולות להמשיך כך"

   
סוף לשביתת האחיות: בית הדין לענייני עבודה החליט אחר הצהריים (ד') כי נציגי משרדי האוצר והבריאות ולהסתדרות האחיות יצאו לתהליך גישור שבו ייבחנו הדרכים להוריד בעומס העבודה על האחים והאחיות. עם זאת, בהחלטה ניתנה לאחיות האפשרות להמשיך בעיצומים - שבמסגרתם לא יבצעו מטלות כגון מבדקי איכות והזנת דיווחים ממוחשבים - ולמשרד הבריאות נשמרת הזכרות לקצץ בשכרן. ביום חמישי הבא יתקיים דיון נוסף בנושא.
 
אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות, אמרה לאחר ההחלטה: "אמנם השביתה תיפסק, אבל העיצומים של האחיות יימשכו חד וחלק. לצערי הרב, במדינה הזו עד שלא שובתים - לא מדברים איתך; והיום בית הדין שמע את כל ההיסטוריה שלנו עם מערכת הבריאות. האחיות קורסות ולא יכולות להמשיך בזה, אבל אנחנו לא פראייריות. אם משרד הבריאות ישתף פעולה - יש פתרונות שאפשר להגיע אליהם תוך שבוע".
 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר: "לא נעים לי להיות בסיטואציה הזו עם אילנה. אני חושב שהיא מנהיגה אמיתית. אמנם הצדדים סוערים, אבל אני בטוח שבסוף יוסכם ששני הצדדים קידמו את מערכת הבריאות בישראל.

 

 

אילנה כבן ומשה בר סמין טוב (צילום: ענבר טויזר)
(צילום: ענבר טויזר)

 

"באנו לכאן כי אנחנו חושבים שהעיצומים והשביתה לא טובים למערכת הבריאות ולמטופלים. נחשוב איך להקל על האחיות בלי לפגוע במטופלים. היכולת שלנו לקדם מהלכים משמעותיים בתקופת בחירות היא מוגבלת".

 

אילנה כהן בדיון על שביתת האחים והאחיות (צילום: יריב כץ)
יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן ועו"ד נעמי לנדאו בדיון (צילום: יריב כץ)
 

שביתת האחיות (צילום: אביהו שפירא, אפי שריר, אוהד צויגנברג)
(צילום: אביהו שפירא, אפי שריר, אוהד צויגנברג)

 

קודם להחלטה, משרד הבריאות דרש שבתקופה הגישור סכסוך העבודה יוקפא ולא יתקיימו עיצומים מצד האחיות, אך ההסתדרות לא הסכימה וביקשה לצאת למשא ומתן. בזמן ההפסקה הצדדים לא דיברו ביניהם, והשופטת ד"ר אריאלה גילצר-כץ הציעה להפסיק את השביתה ואת העיצומים - ולבטל את החלטת האוצר להפחית את השכר בגין השביתה. גילצר-כץ הציעה כי הצדיים ינהלו הידברות על עומס המטלות והנהלים ועל תהליכי האקרדיטציה (מבדקי איכות אמריקניים, ע"ט).

 

במהלך הדיון התווכחו הצדדים על החלטת משרד האוצר לקצץ בשכרם של כל האחים והאחיות בעקבות העיצומים. סגן הממונה על השכר במשרד האוצר, אפי מלכין, אמר לשופטת כי "האחות לא יכולה להחליט עבור עצמה אילו מטלות היא עושה, ואיזה היא לא עושה". מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, חיזק אותו ואמר: "עובד שמגיע ליום עבודה צריך למלא אחר הוראות המעסיק שלו".

 

השופטת אמרה לנציג האוצר כי "אי אפשר להוריד שכר לאחות שעובדת במשרה מלאה. אם רוצים להפחית שכר, צריך לעשות שימוע לכל אחות בנפרד". גילצר-כץ אמרה למלכין כי האוצר לא יכול להנחות לקצץ בשכרם של העובדים. "לפי זה, אתם אומרים שהמטלות שהטלתם עליהם עד היום שוות ל-20% מהשכר שהייתם אמורים לשלם", אמרה.

 

השופטים בדיון על שביתת האחים והאחיות (צילום: יריב כץ)
השופטת אריאלה גילצר-כץ(צילום: יריב כץ)

יו"ר הסתדרות האחיות לנציג האוצר: "תפסיק לשחק בטלפון!"

עו"ד תהילה בנישו, נציגת ההסתדרות הכללית, פנתה למלכין ואמרה: "איך אפשר להגיד לאחות שעוברת הרבה יותר מ-100% משרה שמורידים לה מהשכר?", ונציג האוצר השיב לה: "זה קשה - אבל אפשרי". יו"ר ההסתדרות אילנה כהן החלה לדבר בפני השופטת, ובאמצע הדברים קטעה את עצמה ונזפה במלכין: "אפי, תפסיק לשחק בטלפון!".

 

מלכין עצמו, איחר לדיון שהחל בשעה 09:40 בנוכחותם של נציגי משרד הבריאות וההסתדרות ביותר מ-40 דקות. בכניסה לדיון טען מלכין: "הודיעו לי על הדיון רק ב-08:00 בבוקר ויש לי תינוק בן חצי שנה בבית". לאחר שהגיע טען משרד הבריאות כי ההחלטה להפחית בשכרן של האחיות בגין השביתה יצאה בטעות, וכי הם חוזרים בה, אך מלכין אמר שבמשרד האוצר לא מסכימים לכך. בתגובה, הנוכחים בקהל השיבו לו בצעקות: "אתה לא היית פה כשהוא אמר את זה".

 

מלכין אמר לשופטת כי משרד האוצר אפשר לאחיות שלא השתתפו בשביתה להצהיר על כך על-מנת שלא ייגרע מהן שכר. "אם טעינו בהערכת היקף המטלות אנחנו מוכנים לדבר על זה עם ארגון העובדים, ולהסביר למה זה שיעור השכר הנכון". השופטת ענתה כי "הבעיה היא לא השכר, אלא התקנים. אפשר להגיע למפתח של תקינה שתהיה מוסכמת על הצדדים".

 

מוקדם יותר התעורר ויכוח סוער נוסף באולם בית הדין. מנכ"ל משרד הבריאות אמר לשופטת כי "הנתונים מצביעים על כך שיותר ויותר ישראלים בוחרים בלימודי סיעוד בארץ", אך האחיות השיבו לו שבוגרי בתי הספר לסיעוד מחליטים לעבוד בחו"ל. "תפסיקו להגיד דברים לא נכונים, תפסיקו עם השטויות האלה!", אמר בר סימן טוב, "אל תשקרו לבית משפט". השופטת ניסתה להרגיע את המנכ"ל ואמרה: "אין צורך לרדת לפסים כאלה".

 

אילנה כהן בדיון על שביתת האחים והאחיות (צילום: יריב כץ)
יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן(צילום: יריב כץ)

משה בר סימן טוב מנכל משרד הבריאות וסיגל סדצקי ראש שירותי בריאות הציבור בדיון על שביתת האחים והאחיות (צילום: יריב כץ)
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב (צילום: יריב כץ)

"אני ארד לפסים האלה", השיב בר סימן טוב, "אני שם לב מה אילנה כהן אומרת ומה היא מסתירה". העקיצות בין הצדדים המשיכו גם בהמשך הדיון. בר סימן טוב אמר לשופטת: "בינתיים אני מנכ"ל משרד הבריאות. יום יבוא ואולי אילנה כהן תהיה המנכ"לית - ואני אהיה יו"ר הסתדרות האחיות". כהן השיבה לו במקום: "תגיד לי, אני נראית לך מחוסרת הכרה?".

 

מנכ"ל משרד הבריאות אמר כי טענות האחיות דורשות התייחסות ממשלתית, אך במשרד לא מתכוונים להמתין לבחירות בשביל לטפל בהן. "אפשר להיכנס לתהליך יעיל שבו נזהה מטלות שאפשר להוריד מהאחיות. אני מציע לאחיות לעשות את המהלך יחד איתן. "צריך לראות לאן יעבור הנטל הזה, מי יבצע את המשימות במקום והאם זה יעבור להיות דיגיטלי. יש לנו פתרונות יצירתיים בשביל להקל משמעותית על העומס, ואאבק על זה שלא תהיה הורדת שכר", אמר.

 

האחיות דרשו גם לבחון מחדש את מבדקי האיכות של ארגון ה-JCI האמריקני, אך בר סימן טוב אמר כי "אין כיום מדינה מתוקנת בעולם שאין בה תהליכי אקרדיטציה ואני לא אהיה זה שאחזיר את מערכת הבריאות אחורה". מלכין, מצדו, אמר כי באוצר מוכנים לבחון את הבקשה. עם זאת, בר סימן טוב אמר ש"אם השביתה לא הייתה כואב לנו - לא היינו מגיעים".


פורסם לראשונה 24/07/2019 14:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן ועורכת הדין נעמי לנדאו
צילום: יריב כץ
מומלצים