שתף קטע נבחר

הסנקציות יחריפו? מפגש חירום על הסכם הגרעין הקורס

נציגי איראן והמעצמות דנו בווינה על דרכים להצלת ההסכם, אחרי שטהרן החלה להפרו בגלוי. גם המשבר עם בריטניה עלה במפגש: "מקווים שעם ג'ונסון היחסים ישתפרו". במקביל, ממשל טראמפ יודיע השבוע אם יחריף את הסנקציות על איראן, או שיאריך הקלות שנותרו בתחום הגרעין האזרחי

 

חסן רוחאני דונלד טראמפ (צילום: AP)
טראמפ ורוחאני(צילום: AP)

נציגיה של איראן וחמש המעצמות שנותרו נאמנות להסכם הגרעין קיימו היום (א') מפגש חירום בווינה במטרה להציל את ההסכם הקורס, שאותו החלה טהרן להפר במוצהר כאמצעי לחץ על המעצמות. במפגש לא הושגו הסכמות כלשהן, אך לפי איראן השיחות היו "בונות". הוא נערך זמן קצר לפני דד-ליין שניצב בפני הממשל האמריקני: ביום חמישי עליו להודיע אם הוא מטיל סנקציות חדשות על איראן, או מאריך הקלות מסוימות שעדיין נותרו מאז שהנשיא דונלד טראמפ פרש מהסכם הגרעין בשנה שעברה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

"האווירה הייתה בונה. השיחות היו טובות. אני לא יכול לומר שפתרנו את הכול, אבל היו הרבה התחייבויות", אמר עבאס ארקצ'י, הנציג האיראני הבכיר במו"מ בנושא הגרעין.

עבאס ארקצ'י הנציג של איראן ב מפגש חירום על הסכם הגרעין ב וינה (צילום: רויטרס)
"אווירה בונה". נציגי המעצמות ואיראן בווינה(צילום: רויטרס)

עבאס ארקצ'י הנציג של איראן ו הלגה שמידט נציגת האיחוד האירופי ב מפגש חירום על הסכם הגרעין ב וינה (צילום: רויטרס)
באיראן ממשיכים לאיים. הנציג האיראני עבאס ארקצ'י והדיפלומטית האירופית הבכירה הלגה שמידט(צילום: רויטרס)

במפגש החירום דנו נציגי בריטניה, צרפת, גרמניה, רוסיה, סין ואיראן בדרישת האחרונה לפיצוי, בשל הנזק אשר גורמות לה הסנקציות האמריקניות. איראן הפרה כבר כמה מגבלות במסגרת ההסכם שנחתם ב-2015 – היא החלה לאגור אורניום מועשר ברמה נמוכה מעבר למוסכם, וכן להעשיר אורניום מעבר לרמה המותרת של 3.67%.

 

טהרן איימה להפר בעתיד סעיפים נוספים בהסכם – איום שאותו השמיע גם היום עבאס ארקצ'י. "כפי שאמרנו, אנחנו נמשיך להפחית את המחויבויות שלנו להסכם עד אשר האירופים יבטיחו את האינטרסים של איראן במסגרתו", אמר. בנוסף, לפני המפגש אמר ראש סוכנות הגרעין האיראנית, עלי אכבר סאלחי, כי בכוונתה לחדש בקרוב את הפעילות בכור המים הכבדים באראק.

כור המים הכבדים באראק. איראן מאיימת לחדש את פעילותו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כור המים הכבדים באראק. איראן מאיימת לחדש את פעילותו(צילום: AFP)

כל מאמצי האירופים למנוע את ההפרות האיראניות של ההסכם העלו עד כה חרס. עם זאת, הם טרם הכריזו על צעדי ענישה. שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, אף אמרה לאחרונה שההפרות האיראניות, עד כה לפחות, אינן "משמעותיות". יצוין כי מוגריני נמצאת בימים האחרונים של כהונתה, ובקרוב צפוי להחליף אותה שר החוץ הספרדי לשעבר ג'וזף בורל.

 

המפגש היום עסק גם במתיחות הגוברת במפרץ הפרסי, ובמיוחד בתפיסת מכלית הנפט הבריטית על-ידי איראן לפני כשבוע וחצי – שבועיים לאחר שמכלית נפט איראנית נעצרה בגיברלטר, טריטוריה בריטית. ארקצ'י קישר בדבריו באופן ישיר בין משבר המכליות עם בריטניה להסכם הגרעין – וטען כי תפיסת המכלית האיראנית בגיברלטר (בחשד שבכוונתה להעביר נפט לסוריה בניגוד לסנקציות האירופיות על משטר אסד) הייתה הפרה של ההסכם. "המדינות ששותפות להסכם הגרעין לא צריכות ליצור מכשולים לייצוא של נפט איראני", אמר ארק'צי.

 

 

גם בנושא זה לא הושגה הסכמה במפגש בווינה. בריטניה קוראת להקמת כוח ימי אירופי כדי להבטיח את תנועת הספינות והמכליות במצר הורמוז, נתיב חשוב ביותר לתעשיית הנפט העולמית. באיראן הזהירו שכוח ימי כזה ישלח "מסר עוין". בריטניה כבר שלחה בינתיים משחתת נוספת, HMS Duncan, כדי לאבטח את הספינות שלה באזור. בתוך כך, יצוין, נשיא איראן חסן רוחאני בירך בצהריים את ראש ממשלת בריטניה החדש בוריס ג'ונסון והביע תקווה ש"היכרותו" עם הרפובליקה האיסלאמית תאפשר את שיפור היחסים בין המדינות.

 

מפגש החירום היום נערך כאמור על רקע דד-ליין שניצב בפני ממשל טראמפ ביום חמישי הקרוב. עד אז, הממשל יצטרך להודיע אם הוא נותן ארכה נוספת לפטור מהסנקציות לחברות אירופיות, רוסיות וסיניות שעובדות יחד עם איראן בתוכנית הגרעין האזרחית שלה – או מבטל אותן. גורמים רשמיים מסרו לסוכנות הידיעות AP שהממשל חלוק בנושא, על רקע החשש שההחלטה תחריף עוד יותר את המתיחות עם איראן. הם ציינו כי למרות שישנה החלטה עקרונית לתת לתוקף של ההקלות הללו לפוג – הן יקבלו כנראה ארכה זמנית של 90 יום, כדי לתת לחברות הזרות זמן להפסיק באופן הדרגתי את פעילותן באיראן.

בוריס ג'ונסון בדרך להכרזה על ראשות הממשלה בריטניה (צילום: AFP)
"מקווים שההיכרות שלו עם איראן תביא לשיפור היחסים". ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון(צילום: AFP)

גורמים בימין השמרני בארה"ב קוראים לטראמפ כבר זמן רב לבטל את ההקלות הללו, שנותרו גם לאחר שארה"ב פרשה מההסכם והשיבה את רוב הסנקציות שלה על איראן. הסנאטורים טד קרוז מטקסס וטום קוטון מארקנסו טענו שהן מעניקות לטהרן גישה לטכנולוגיה שעשויה לעזור בפיתוח כלי נשק. טראמפ עצמו לא חשף כיצד בכוונתו לפעול. "זה יכול ללכת בקלות לשני הכיוונים. מאוד בקלות. ואני בסדר עם שניהם", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ ונשיא איראן רוחאני
צילום: AP
מומלצים