שתף קטע נבחר

אחד על אחד: 60% מהעסקים החדשים לא מעסיקים עובדים

שנת 2018 הייתה לא קלה לבעלי עסקים: 12% עסקים נסגרו בתוך שנה מהפתיחה, שיעור העסקים שנולדו ב-2005 ויזכו לחגוג 15 בשנה הבאה - מתחת ל-30%. עיקר המצוקה: בענף האוכל והמסעדנות

כמה קשה לעסקים לשרוד בישראל? נתונים שפירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מלמדים שרק 30% מהעסקים שנפתחו בשנת 2005 בישראל שרדו גם את שנת פעילותם ה-14. כל השאר נסגרו במרוצת השנים, כאשר כבר בשנה השביעית לפעילות רק כמחציתם שרדו.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

מתכוננים לאמזון: אלקטרה הקימה חברה שתסייע לעסקים קטנים ובינוניים למכור באתר

מכה לעסקים הקטנים: בנק ישראל מגביל כניסת אפליקציות תשלום לבתי עסק

"אני לא ממליץ לאף אחד לפתוח היום מסעדה"

 

 

האם עסקים חדשים מצליחים לשרוד יותר טוב? 88% מהעסקים שנפתחו בשנת 2017 שרדו גם את שנתם השנייה, דהיינו שכ-12% נסגרו כבר תוך שנה.

 

20% מהמשרות שנוספו בשנת 2018, כ–17 אלף משרות שכיר, הן הודות לעסקים חדשים בתחום שירותי האירוח והאוכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
20% מהמשרות שנוספו בשנת 2018, כ–17 אלף משרות שכיר, הן הודות לעסקים חדשים בתחום שירותי האירוח והאוכל(צילום: shutterstock)

4 מיליון משרות

כ־599 אלף עסקים היו פעילים בישראל ב-2018, שהציעו לא פחות מארבעה מיליון משרות שכיר במשק הישראלי, הן לישראלים והן לזרים. מדובר בגידול של 2.7% במספר העסקים הפעילים ושל 2.2% במספר משרות השכיר לעומת שנת 2017. מהנתונים עולה ש-67% מהעסקים הפועלים בישראל הם עצמאים, 27% הן חברות (פרטיות, ציבוריות וזרות) ו־6% מהעסקים הם שותפויות, אגודות שיתופיות ומוסדות ללא כוונת רווח. הענפים היחידים שבהם יותר מ-50% מהעסקים הם חברות - הם ענפי מידע ותקשורת, אספקת חשמל ומים, שירותי ביוב וטיפול בפסולת.

 

על אף מיליוני המשרות המוצעות, בדוח מופיע גם נתון מפתיע למדי שלפיו למעלה ממחצית העסקים שהיו פעילים בארץ בשנת 2018 לא מעסיקים כלל שכירים. ב-68% מהעסקים שכן העסיקו שכירים, מספר משרות השכיר לא עלה על ארבע. בעסקים שנולדו ב־2018 המגמה אף יותר ברורה, כאשר כ-60% מהם לא מעסיקים שכירים. יתר העסקים החדשים העסיקו בשנה החולפת 85.7 אלף שכירים - 2.1% מכלל משרות השכיר בעסקים שהיו פעילים אשתקד.

   ()
  

מהדוח מתברר שממוצע משרות השכיר למעסיק עמד ב־2018 על 13.7. המספר הגבוה ביותר למעסיק (310) נרשם בענפי המינהל המקומי, המינהל הציבורי, הביטחון וביטוח לאומי. הממוצע הנמוך ביותר (3.4) נרשם בענפי פעילויות בנדל"ן.

 

אשתקד נוסף מספר העובדים הגבוה ביותר בשל פתיחת עסקים חדשים בתחום שירותי האירוח והאוכל שהולידו 17.2 אלף משרות שכיר חדשות, 20% מכל תוספות המשרות אשתקד. בשנת 2017 היה מדובר ב־17.1 אלף משרות חדשות מהענף.

 

במסחר הסיטונאי והקמעונאי ותיקון כלי רכב נוספו 14.9 אלף משרות (17.4%) ובענפי הבינוי נוספו 13.5 אלף משרות שכיר, 15.8% מכל המשרות החדשות אשתקד.

 

פחות עסקים נוספו

בשנה החולפת הוקמו 57 אלף עסקים חדשים, המהווים 8.5% מכל העסקים הפעילים ב-2018. בניכוי 43.8 אלף העסקים שנסגרו ב-2018, נוספו 13.2 אלף עסקים. מדובר בירידה קלה לעומת השנתיים הקודמות - ב-2017 נוספו 14.3 אלף עסקים וב-2016 נוספו 13.5 אלף.

 

לפי נתוני הלמ"ס, שעוקבת אחר הישרדות עסקים בשנים הראשונות לפעילותם, שיעור השינוי הממוצע הגדול ביותר באחוז ההישרדות נרשם בין השנה השנייה לשלישית - 15.7% עסקים ששרדו את השנה השנייה לא שרדו גם את השלישית.

   ()
 

ברוב ענפי הכלכלה נרשמו בשנת 2018 מספר גבוה יותר של פתיחות משל סגירות עסקים. לעומת זאת, בענפי התעשייה, הכרייה והחציבה נרשמה תוספת שלילית של עסקים - אך כך היה גם בשנתיים הקודמות. אחוז לידות העסקים הגבוה ביותר (13.2%) נמצא בענפי שירותי האירוח והאוכל.

 

מספר העסקים הפעילים הגבוה ביותר בישראל מצוי בענפי השירותים המקצועיים, המדעיים והטכניים - 117.2 אלף עסקים, כמעט 20% מכל העסקים הפעילים בישראל. בענפי המסחר הסיטונאי והקמעונאי ותיקון כלי רכב פעלו 95 אלף עסקים, כ-16% מכל העסקים שהיו בישראל אשתקד.

 

בראש מדד הסיכון העסקי: בתי קפה ומסעדות

ענף המסעדנות ובתי הקפה הגיע להכנסות של כ-20 מיליארד שקל ב-2018, עלייה של כ-3% בהשוואה ל-2017. עם זאת, הגידול בפתיחת עסקים חדשים ב-2018 מזערי ועמד על כ-1%. לפי חברת המידע העסקי CofaceBdi, שבדקה את בחינת מדד הסיכון העסקי של ענף בתי הקפה והמסעדות, המסקנה היא שבשנים האחרונות מדובר בענף עם רמת סיכון גבוהה מזו של כלל המשק - ונראה שיזמים פחות להוטים לקחת את הסיכון.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

לפי המדד, רמת הסיכון בענף בתי הקפה והמסעדות עלתה ב-2018 ל-6.96 לעומת 6.93 ב-2017. המדד של כלל המשק עמד על 6.8. המשמעות היא שאחת מכל תשע מסעדות נמצאת בסכנת סגירה. המדד משקלל פרמטרים כמו הכנסות, ותק, מספר מועסקים, חוות דעת עסקית של לקוחות ושל ספקים, מוסר תשלומים, מגמת רווחיות, מצב עסקי של חברות קשורות, ועוד.

 

הסקירה בחנה גם את השינוי וההתפתחות במגמות בענף, כאשר לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת ב-CofaceBdi, בין ההתפתחויות שחלו בענף בשנים האחרונות: התחזקות מסעדות אוכל הרחוב, בעיקר אלו שנפתחות על ידי שפים; מגמת הטבעונות גם היא ממשיכה להתחזק, וכך גם פתיחת מסעדות מושקעות במלונות בוטיק.

 

ומה היחס בין מספר התושבים לבתי הקפה והמסעדות? מהסקירה מתברר כי היחס הגבוה ביותר נמצא באזור השרון, שם עבור כל 302 תושבים ניתן למצוא מסעדה או בית קפה. לעומת זאת, באזור הדרום וירושלים היחס נמוך משמעותית ועומד על בית קפה אחד או מסעדה אחת על כאלף תושבים בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עיקר המצוקה: בענף האוכל והמסעדנות
צילום: shutterstock
מומלצים