שתף קטע נבחר

הנערה שנלחמת בשינויי האקלים תפליג לארה"ב: "למה שטראמפ יקשיב לי?"

כדי שלא לזהם, תפליג גרטה טונברג המובילה את מחאת התלמידים באירופה לארצות הברית ביאכטה עם פאנלים סולארים. היא תשתתף בוועידת האו"ם בניו יורק בנושא אקלים ותקיים הפגנה בעיר

גרטה טונברג, הנערה בת ה-16 משבדיה המובילה מאבק של תלמידים באירופה נגד התחממות כדור הארץ, אמרה היום (ב') כי בכוונתה להגיע ליבשת אמריקה כדי להעביר גם שם את המסר. כדי לא לזהם, היא תגיע לארצות הברית ומאוחר יותר לצ'ילה ביאכטה המופעלת באמצעות פאנלים סולאריים.

 

 

טונברג אמרה כי היא תצא מבריטניה בחודש הבא ביאכטה על מנת להגיע לניו יורק – שם היא אמורה להשתתף בוועידה של האו"ם בנושא האקלים. לאחר מכן היא תמשיך לצ'ילה, שם תתקיים ועידה נוספת בחודש דצמבר. הנערה השבדית אמרה כי במשך חודשים היא חיפשה דרך להגיע לארצות הברית מבלי להשתמש במטוסים, הפולטים גזי חממה.

 

ספינות תענוגות גם הן לא באות בחשבון עבור הנערה השבדית, מפני שגם הן מזהמות. בפניה של טונברג עומדת בעיה בשל עונת ההוריקנים באוקיינוס האטלנטי, המתחילה בחודש אוגוסט. "להגיע לצפון אמריקה זה למעשה כמעט בלתי אפשרי", היא אמרה בריאיון בזמן שהפגינה מחוץ לפרלמנט השבדי. "היו לי אינספור אנשים שעזרו לי, הם ניסו ליצור קשר עם בעלי ספינות שונות".

 

טונברג מתכוונת לקחת הפסקה של שנה מבית הספר שבו היא לומדת, על מנת להעלות את המודעות לסכנות שבשינוי האקלים וללחוץ על מנהיגים בעולם כדי שינקטו צעדים לבלימת ההתחממות.

 

גרטה טונברג נערה מ שבדיה מועמדת ל פרס נובל ל שלום (צילום: רויטרס)
מחאות התלמידים באירופה(צילום: רויטרס)

 

מאז שהחלה את שביתת התלמידים בשבדיה באוגוסט 2018, טונברג – בת של שחקן וזמרת שייצגה את שבדיה באירוויזיון – נפגשה עם מנהיגים מרחבי העולם. בחודש דצמבר היא השתתפה בוועידת האקלים שהתקיימה בפולין, ולאחר מכן הגיעה לפורום הכלכלי בדאבוס שבשווייץ. היא גם נפגשה עם האפיפיור פרנציסקוס, ששיבח את הנערה השבדית על המאמצים שהיא עושה. הוא גם עודד אותה להמשיך בדרכה.

 

טונברג, שכמעט שאינה מוכרת בארצות הברית, הפכה בחודשים האחרונים לדמות מובילה עבור פעילי סביבה אירופאים. הטענה של הפעילים הצעירים היא שדור ההורים ודור הסבים צריכים לנקוט פעולה נחושה כדי להילחם בשינוי האקלים, למען הדורות הבאים.

 

היאכטה שבאמצעותה תפליג לארצות הברית (צילום: AFP)
היאכטה שבאמצעותה תפליג לארצות הברית(צילום: AFP)

 

"בשנה האחרונה, החיים שלי השתנו מהקצה אל הקצה", אמרה טונברג בריאיון לסוכנות הידיעות AP. "כל יום הוא הרפתקה. לפעמים אני רוצה לצבוט את עצמי ולומר 'האם זה באמת אמיתי? האם זה באמת קרה?' הכול קרה כל כך מהר וקשה לעמוד בקצב".

 

אחרי שנה של מאבקים, היא הוסיפה: "מבחינה מסוימת, אני אופטימית יותר מכיוון שאנשים מתעוררים לאט-לאט ונעשים מודעים יותר למצב. אבל שנה עברה, ועדיין לא קרה כמעט כלום".

גרטה טונברג ואביה בוועידת האקלים (צילום: AFP)
גרטה טונברג ואביה בוועידת האקלים בפולין בדצמבר(צילום: AFP)

 

הנראות של טונברג, הנמצאת על הספקטרום האוטיסטי, אולי הפכה אותה למטרה עבור מי שדוחה את התחזיות הקודרות של המדענים לגבי האסונות העלולים להתרחש עקב שינוי האקלים. אותם מדענים מזהירים מפני קטסטרופה אם נמשיך לשרוף דלקי מאובנים. הנערה השבדית אמרה: "לא אכפת לי מהשנאה ומהאיומים של מכחישי משבר האקלים. אני פשוט מתעלמת מהם".

 

לפני צאתה למסע הארוך בים, אמרה הנערה השבדית כי היא אינה בטוחה כיצד תתקבל הדעה שלה בארצות הברית, שם קיימת התנגדות רחבה לצעדים שאותם המדענים מבקשים לנקוט, על מנת לעצור את מגמת התחממות כדור הארץ. "אני פשוט אנסה להמשיך כמו שהיה בעבר", אמרה טונברג. "פשוט תמיד אתייחס למדע ונראה מה יקרה".

 

בין אלו המתנגדים לפעולות הוא נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהוציא את ארצו מהסכם פריז שנחתם בדצמבר 2015. טונברג אמרה כי היא לא פוסלת את האפשרות לפגוש את טראמפ. "כמו שזה נראה עכשיו, אני לא יודעת אם יש לי מה להגיד לו", אמרה הנערה. "ברור שהוא לא מקשיב למדע ולמדענים. אז למי אני, ילדה ללא השכלה גבוהה בתחום, אוכל לשכנע אותו?"

 

בניו יורק, פרט למפגש בהשתתפות מזכ"ל האו"ם, שיערך בשולי עצרת האו"ם ב-23 בספטמבר, טונברג מתכוונת לקיים כמה הפגנות בעיר שבה תתארח. הנערה השבדית אמרה כי היא מתנגדת להפגנה אלימה והביאה לדוגמה את מחאות התלמידים שהובילה.

גרטה טונברג במחאה בשבדיה (צילום: EPA)
גרטה טונברג במחאה בשבדיה(צילום: EPA)

 

אחרי הביקור בניו יורק, תמשיך טונברג - ששמה הוזכר כמועמדת מובילה לפרס נובל לשלום, לוועידת האקלים השנתית שתתקיים השנה בצ'ילה. בדרך היא תבקר בקנדה, מקסיקו ובמדינות נוספות ביבשת אמריקה. לדבריה, את הדרך למדינה בדרום אמריקה היא תעשה באוטובוסים וברכבות.

 

אורכה של היאכטה, שבה היא אמורה לחצות את האוקיינוס האטלנטי, הוא 18 מטרים. היא מונעת באמצעות פאנלים סולאריים ולכן היא לא מזהמת. "לא עשיתי דבר כזה בעבר", אמרה טונברג. "אני חושבת שזה משהו שאזכור תמיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים