שתף קטע נבחר

עולם הולך ונעלם: ירידה במספר המועסקים בתדלוק ובקלדנות

דו"ח חדש של משרד העבודה חושף כי בעתיד יתייתרו או יעברו שינוי גדול מקצועות שאינם דורשים הכשרה רבה כמו פקידות ומכירות. במקצועות הטכנולוגיים ובשיווק צמח מספר המועסקים בשנים האחרונות והשכר זינק

השינויים הטכנולוגיים משנים את שוק התעסוקה. יש מקצועות שהיקף המועסקים והשכר בהם נמצא בעלייה כמו תוכנה, הנדסה ושיווק, ואחרים שמתייתרים בהדרגה כמו פקידות, מכירות, קלדנות ותדלוק. כך עולה מדו"ח שמפרסם הבוקר משרד העבודה והרווחה כדי לבחון את המגמות והשינויים בתחומי העיסוק במשק בשנים האחרונות.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

למ"ס: מספר המשרות הפנויות במשק ירד ב-5.5% ברבעון הראשון השנה

למ"ס: השכר הממוצע בעלייה - עמד על כ-11 אלף שקל באפריל

האטה בשוק העבודה: על כל משרה פנויה מתמודדים 4 מועמדים

 

הדו"ח בוחן את שוק התעסוקה ואת האתגרים הניצבים לפניו, בין השאר באמצעות מיפוי תחומי העיסוק שנרשמה בהם צמיחה בין 2012 ל-2016, כלומר היקף המועסקים והשכר החציוני שהם מקבלים עברו את הממוצע במשק. במקצועות אחרים ירד מספר המועסקים והשכר צומצם.

מתדלקים - אחד מהמקצועות שמתייתר בהדרגה (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
מתדלקים - אחד מהמקצועות שמתייתר בהדרגה(צילום: דלית שחם)

בכמה מקצועות טכנולוגיים המאופיינים בשכר גבוה נרשמו עליות בדרישה לעובדים ובשכר, ואילו בעבודות שבהן מועסקים עובדים לא מקצועיים קטנה הדרישה לעובדים ושכרם ירד.

 

בין המקצועות בצמיחה נמנים מפתחי תוכנה, ששכרם החציוני עומד על כ-28.5 אלף שקל בחודש ומספר המועסקים בהם זינק בכמעט 40% בחמש שנים. העלייה הגדולה ביותר במספר המועסקים נמצאה בקרב מהנדסי חשמל - זינוק של 48%, כשהשכר החציוני עומד על כ-23.4 אלף שקל.

 

בקרב יועצי שיווק ופרסום נרשמה עלייה של 45% במספר המועסקים, כשהשכר החציוני הוא 14.7 אלף שקל בחודש, ואצל הנדסאי וטכנאי מכונות נרשמה עלייה של 33% במספר המועסקים, כשהשכר החציוני עומד על כ-16.7 אלף שקל בחודש. מנגד, בקרב עובדי תחנות דלק צנח מספר המועסקים בכ-17% בחמש שנים ושכרם החציוני נמוך, 4,570 שקל בחודש. כמו כן בקרב קלדני טקסט, ששכרם החציוני 5,784 שקל בחודש, נמצאה ירידה של כ-13% במספר המועסקים. בקרב נציגי טלפונים, ששכרם החציוני 5,773 שקל בחודש, ירד מספר המועסקים בכ-15%.

   (נתונים: משרד העבודה)
(נתונים: משרד העבודה)
 

עלייה בדיגיטל

במקצועות העיצוב, הטיפול והדיגיטל הייתה עלייה ניכרת בשיעור הצעירים (בני 34־25) המועסקים בהם, כך שעלה על 40% מכלל המועסקים במקצוע במקביל למגמת הגידול במספר העובדים הכולל בהם. בדו"ח נאמר כי צעירים רבים בוחרים בתחומים אלה שכן החשש לאוטומציה בהם נמוך יחסית.

 

שיעור הצעירים העובדים כמעצבים טיפס מכרבע מהמועסקים בתחום ב-2012 (1,200) ל-41% ב-2016 (7,721). שיעור הצעירים המועסקים כמרפאים בעיסוק טיפס מכ-28% ל-47%. שיעור הצעירים המועסקים כצלמים עלה מ-43% ל-47%, ושיעורם של מתכנתי יישומים טיפס מכ-40% לכ-42%.

 

לעומת זאת, במקצועות מסוימים הייתה עלייה גדולה דווקא בהיקף המועסקים המבוגרים, בני 45 ויותר. רובם מועדים בשנים הקרובות להיעלמות או לשינויים גדולים בשל האוטומציה, שתצריך מהעובדים כישורים חדשים. כך, למשל, שיעור המבוגרים המועסקים כמפעילי מכונות קונבנציונליות לעיבוד מתכות כמו חרטים טיפס מ-63% ב-2012 ל-76% ב-2016, אבל מספר המועסקים בתחום נמצא בכללותו בירידה, במקביל לעלייה בדרישה לעובדים בעלי מומחיות בתחום עיבוד שבבי ממוחשב.

 

מקצועות נוספים מאופיינים בשיעור גבוה של עובדים בני 45 ויותר: מטפלים סיעודיים בבתים פרטיים, ששיעור המועסקים המבוגרים בהם עלה מ-69% ב-2012 ל-72% ב-2016, מורי נהיגה, חייטים ונהגי אוטובוסים. חלק מהמקצועות מסומנים בדו"חות ובמחקרים בינלאומיים כבעלי סיכון גבוה להיעלמות או לשינוי משמעותי בשל אוטומציה, כמו חייטים, חרטים ונהגי אוטובוס.

מחשב (צילום: shutterstock)
עלייה ניכרת בשיעור הצעירים במקצועות העיצוב, הטיפול והדיגיטל(צילום: shutterstock)

על פי הדו"ח, המשק ניצב לפני כמה אתגרים בשוק התעסוקה, למשל הגדלת שיעור התעסוקה בעיקר בקרב נשים ערביות, גברים חרדים ואנשים עם מוגבלות, וסגירת פערי תעסוקה ושכר בין קבוצות שונות כמו יוצאי אתיופיה, ששכרם עומד על מעט יותר ממחצית שכרם של יהודים שאינם חרדים.

 

הפערים מתבטאים גם בניתוח על פי ענפים. בענף הבינוי, המאופיין בשכר נמוך מהממוצע, כ-45% מהעובדים באים מהחברה הערבית, בעוד ששיעור הערבים מכלל העובדים בכל המשק עומד על כ-14% בלבד. בענף החינוך, המאופיין גם הוא בשכר נמוך יחסית, כ-18% מהעובדים משתייכים לאוכלוסייה החרדית, אף שהיא רק 6% מהמועסקים. לעומתם, בענף המידע והתקשורת, הכולל חלק נכבד מתעשיית ההייטק, 92% מהמועסקים הם יהודים שאינם חרדים, והשכר כמעט כפול מהשכר הממוצע במשק.

 

בדו"ח מפורטות הפעולות של זרוע העבודה במשרד העבודה לשילוב ולקידום האוכלוסיות האלה ולהסרת חסמים. ב-2018, למשל, השתתפו יותר מ-120 אלף בני אדם בתוכניות התעסוקה שמפעיל המשרד כדי לספק כלים לשילוב ולקידום בשוק העבודה. הנתונים מלמדים על הצלחה. כך, למשל, שכרן של נשים חרדיות, בוגרות לימודי הנדסאות תוכנה, הרבה יותר גבוה מהשכר הממוצע של שכירות חרדיות כבר בשנים הראשונות לאחר סיום הלימודים.

 

"להיערך לשינויים"

רוני שניצר, מנהלת אגף בכירה לאסטרטגיה ולתכנון מדיניות, אמרה על הדו"ח: "הדו"ח מציג פערים גדולים בין אוכלוסיות, בעיקר בהיבטים של איכות התעסוקה והיקפה, המשליכה גם על השכר והתמורה שמקבלים. כשמחברים את זה לתמונת העתיד של שוק העבודה מבינים שיש צורך להיערך לשינויים בשוק העבודה".

מרדכי אלישע, הממונה על זרוע העבודה: "בשנה האחרונה משנה הזרוע את פניה דרך בניית תשתיות תעסוקה, רפורמות וקידום חקיקה לצורך התמודדות עם אתגרי שוק העבודה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים