שתף קטע נבחר

חיתולים, פחיות וחלקי אדם: מלחמת הזבל של אסיה במערב

דיפלומטיה בפח האשפה: אחרי שסין הפסיקה לקלוט מהעולם מכלים עם פסולת למִחזור, החלו המדינות העשירות לשלוח מיליוני טונות של זבל למדינות בדרום-מזרח אסיה, שלא עומדות באתגר. במקום פלסטיק בלבד – נדחסו למכלים גם חיתולים משומשים וגופות. עכשיו אומרים באסיה די, ושולחים את הזבל הביתה

אינדונזיה הודיעה אתמול (יום ג') כי שלחה בחזרה לצרפת ולהונג קונג אשפה שהגיעה מהן אל חופיה, ובכך היא מצטרפת לשורה של מדינות בדרום-מזרח אסיה שהכריזו בשנה האחרונה מלחמה על הנוהג של מדינות העולם העשירות לשלוח אליהן מכלים מלאי זבל.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אשפה אסיה מלחמת זבל (צילום: shutterstock)
מחלות נשימה ופגיעה ביבולים. צריך לדעת איך להיפטר מזבל(צילום: shutterstock)

את האות ל"מלחמת הזבל" נתנה אשתקד סין, כאשר הודיעה כי לא תסכים עוד לקבל לידיה שרידי פלסטיק משומש מרחבי העולם, אחרי שבמשך שנים הייתה מהשווקים הגדולים ביותר לקליטת חומרים המיועדים למִחזור. בעקבות הודעת סין החלו מדינות בעולם לנתב מיליוני טונות של אשפה אל מדינות אחרות בדרום-מזרח אסיה, כאלה שבהן תקנות המחזור והסילוק של אשפה רופפות בהרבה.

 

ההשלכות מסוכנות: פעילים למען איכות הסביבה מזהירים כי פלסטיק משומש שנשלח למדינות אסיה נקבר ונשרף פעמים רבות באופן בלתי חוקי ובלי אכיפה מינימלית של תקנות, וכתוצאה מכך נגרם נזק ליבולים וגוברת הסכנה להתפרצות של מחלות נשימה. "מדינות העולם הראשון מרגישות טוב בנוגע לפסולת שלהן כי הן מניחות שהיא ממוחזרת, אבל בפועל היא מגיעה למדינות שאינן יכולות להתמודד עם האשפה", הזהיר לאחרונה באו בקונגויס, פעיל למען איכות הסביבה מהפיליפינים. "התוצאה היא שהזיהום עובר דרומה, למדינות שאין להן יכולת לעמוד בו".

 

דונלד טראמפ שי ג'ינפינג ב ועידת G20  (צילום: רויטרס)
טראמפ עם נשיא סין שי ג'ינפינג. מצאו יעד חדש(צילום: רויטרס)

סין, אינדונזיה, הפיליפינים, וייטנאם ותאילנד, כולן בדרום-מזרח אסיה, הן חמש האחראיות הראשיות לזיהום של מי הים במוצרי פלסטיק: לפי דו"ח של מרכז מקינזי לעסקים וסביבה משנת 2015, הן אחראיות יחדיו ל-60% מהפלסטיק המשומש שמוצא את דרכו לאוקיינוסים. בשנים האחרונות נמצאו באזור שבו הן שוכנות לווייתנים מתים כשבבטנם כמויות גדולות של פלסטיק. יצואניות הפסולת המובילות כוללות את ארה"ב, בריטניה, גרמניה ויפן.

 

ארגונים הפועלים למען איכות הסביבה קראו בחודש שעבר למדינות דרום-מזרח אסיה לאסור כליל ייבוא פסולת ממדינות מפותחות אליהן, כדי לעזור להילחם במשבר זיהום הפלסטיק העולמי. כשברקע הנתונים האלה מצטרפות בחודשים האחרונים עוד ועוד מדינות באזור למלחמת האשפה. בזו אחר זו הן מסלקות מחופיהן מכלי אשפה שהגיעו ממדינות מעבר לים ומודיעות כי לא יסכימו עוד לקבל לידיהן את השיירים מהמערב. אלה מובילות המאבק.

 

סין

ב-1 בינואר 2018 סגרה סין את שעריה כמעט לחלוטין לפסולת הפלסטיק ולחומרים אחרים הניתנים למחזור, במסגרת מדיניות חדשה שנועדה להגן על הסביבה שלה ועל איכות האוויר בתחומיה. במשך שנים קלטה סין את רוב פסולת הפלסטיק מרחבי העולם, והיא נהגה לעבד אותו לכדי חומר באיכות גבוהה יותר שבו יוכלו להשתמש יצרנים.

 

החלטת סין אילצה מדינות מפותחות למצוא יעדים אחרים לשלוח אליהם פלסטיק שהוא באיכות נמוכה או בעל ערך נמוך או כזה שאי אפשר למחזר. התוצאה הייתה שכמויות עצומות של פסולת החלו להישלח לדרום-מזרח אסיה, שם יכולות המחזור מוגבלות יותר.

 

מלזיה

בסוף מאי הודיעה מלזיה כי היא שולחת 450 טונות של פלסטיק מזוהם בחזרה למדינות שמהן הוא הגיע – אוסטרליה, בנגלדש, קנדה, סין, יפן, סעודיה וארה"ב. עם זאת, מלזיה עדיין מתירה ייבוא של פלסטיק משומש נקי והומוגני לתעשיית המחזור שלה. "אנחנו קוראים למדינות המפותחות להפסיק לשלוח זבל לארצנו", אמר השר המלזי יאו בי יין.

 

הפיליפינים

בסוף יוני שלחה הפיליפינים בחזרה לקנדה טונות של זבל שהוחזק במדינה האסייתית במשך שש שנים ואוחסן ב-69 מכלים. בכך שמה הפיליפינים קץ לסכסוך ממושך שהחל בשנים 2013 ו-2014, כשחברה קנדית שלחה לפיליפינים מכלים שתויגו ככאלה שיש בהם פלסטיק שניתן למחזור. בפועל כלל המשלוח תערובת מזוהמת של נייר, פלסטיק, מוצרי אלקטרוניקה ואשפה ביתית, כולל פסולת מטבח וחיתולים. חלק מהפסולת הושמדה בפיליפינים, אבל רובה הוחזקה בנמלים מקומיים במשך שנים.

נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה ביקור ב יפן  (צילום: AP)
דוטרטה. שלח את הזבל לקנדה(צילום: AP)

 

קמבודיה

החודש הודיעה קמבודיה כי תשלח בחזרה לארה"ב ולקנדה 1,600 טונות של פלסטיק משומש בלתי חוקי שנמצא במכלים שהגיעו למדינה. 70 מהמכלים, שאוחסנו בעיר הנמל סיהנוקביל, הגיעו מארה"ב, ו-13 הגיעו מקנדה.

 

סרי לנקה

החודש הורו גם רשויות המכס בסרי לנקה להחזיר לבריטניה 111 מכלים שננטשו בנמל קולומבו למשך שנתיים והתגלה כי מוחזקת בהם פסולת מסוכנת ממוצרים המשמשים רופאים ועובדים בחדרי מתים. ייתכן שהפסולת כוללת גם אברי אדם. המכלים, שהתגלו אחרי שסירחון אדיר עלה מהם, יובאו באופן לא חוקי מבריטניה במסווה של מתכות למחזור.

אשפה אסיה מלחמת זבל (צילום: shutterstock)
במקום נייר - מוצרי אלקטרוניקה. אינדונזיה תחזיר אשפה לאוסטרליה(צילום: shutterstock)

אינדונזיה

בימים האחרונים שלחה אינדונזיה בחזרה לצרפת ולהונג קונג שבעה מכלי פסולת שיובאו מהן שלא כחוק. הם הכילו אשפה, פלסטיק משומש וחומרים מסוכנים. הרשויות עדיין מחכות לאישור לשלוח בחזרה לחו"ל 42 מכלי פסולת אחרים – הפעם לארה"ב, לאוסטרליה ולגרמניה.

 

מוקדם יותר החודש הודיעה אינדונזיה כי תשלח יותר מ-210 טונות של זבל בחזרה לאוסטרליה. האשפה הזו נמצאה בשמונה מכלים שנתפסו בסורבאיה ושהיו אמורים לכלול רק פסולת נייר אבל בפועל כללו אשפה ביתית כגון בקבוקי פלסטיק, חיתולים משומשים, מוצרי אלקטרוניקה ופחיות. ביוני שלחה אינדונזיה בחזרה חמישה מכלי אשפה לארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזיהום עבר דרומה. במזבלה
צילום: shutterstock
מומלצים