שתף קטע נבחר

שחור לבן בצבעים: התמונה והאשליה

אשליה אופטית חדשה משגעת את הרשת וגורמת לתמונות בשחור ולבן להיראות צבעוניות. ההסבר המדעי

בשנים האחרונות צצות להן יותר ויותר תמונות המציגות אשליות אופטיות שגורמות לאינטרנט לגעוש; שמלות כחולות שהופכות זהובות ונעלי ספורט ורודות שהופכות אפורות, מחלקות את העולם לשניים, עם מחנות נלהבים בכל צד שבטוחים שהצד השני הוא פשוט עיוור צבעים.

 

אחת התמונות שפורסמו (צילום: מתוך טוויטר)
התמונה בשחור-לבן, והפסים גורמים למוח לפרשה כצבעונית | מקור: Manuel Schmalsteig CC-BY-2.0/Øyvind Kolås(צילום: מתוך טוויטר)

 

עוד כתבות באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי :

מוח של אמא, מוח של אבא

אופטיקה בהשראת הטבע

קנביס: תרופת פלא לכל כאב?

 

טרנד חדש שמתרוצץ בימים האחרונים ברשתות החברתיות מציג אשליה אופטית שגורמת למוח שלנו לראות תמונות בשחור לבן כאילו הן מלאות צבע וחיות. התמונות נוצרו בטכניקה שפיתח ידי אמן המדיה הדיגיטלית ומפתח התוכנה הנורווגי אויבינד קולאס (Kolas), כניסוי חזותי אותו שהוא מכנה "אשליה של הטמעת צבע".

 

האשליה האופטית נוצרת כאשר מניחים רשת של קווים צבעוניים מעל תמונה בשחור לבן. מבט חפוז על התמונה המעובדת, עם הרשת, גורם למוח לראות את כל פרטיה בצבע.

 

מדוע המוח שלנו מפרש את התמונות בצורה כזו?

כאשר קרן אור נכנסת לעין, היא נקלטת באזור הרשתית, בחלק האחורי של גלגל העין. תאים הרגישים לאור ברשתית ממירים את האור לאות חשמלי, העובר הלאה למוח לצורך עיבוד המידע והפיכתו לתמונה שנוכל להבין. יש ברשתית שני סוגים עיקריים של תאים הרגישים לאור: תאי הקנים, המיועדים לראיית לילה (ראייה בשחור ולבן), ותאי המדוכים לראיית צבע.

 

סרטון קצר המדגים את השיטה של קולאס:

 

 

האופטיקה של עין האדם אינה מושלמת, וכדי להפחית את העומס על המערכת, התאים הרגישים לאור "דוגמים" את האור מנקודות שונות במרחב, ופועלים למעשה כמו פילטר של מצלמה. העוצמה של האור בכל נקודה שנדגמת מחושבת כערך הממוצע של עוצמת האור בנקודות הסובבות אותה.

 

לכן כשמדובר בתמונה בשחור ולבן עם קווי הרשת הצבעוניים, קטעי התמונה שמכילים צבע הם די גדולים, לכן כדי לסנן חלק מהמידע, תאי האור בעין ממצעים אותם עם הרקע האכרומטי, שמיוחס לאחר מכן לאותו חלק הצבעוני של התמונה. במילים אחרות, המוח שלנו דוחס מידע חזותי כשאנחנו מסתכלים על דברים, ונותן לנו רושם כללי של מה שראינו. רק אם ניקח את הזמן לבחון את פרטי התמונה מקרוב נוכל להבחין כי מדובר ברשת של קווים צבעוניים על רקע בשחור-לבן.

 

האשליות האופטיות הללו מפלגות את הגולשים באינטרנט ומעוררות לעתים ויכוחים סוערים, אך הן גם מספקות הזדמנות נהדרת להבין כיצד עובדת מערכת הראייה שלנו.

 

יעל גרופר, כתבת באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי ותלמידת דוקטורט במכון ויצמן

 

להסבר מורחב באנגלית:

https://www.patreon.com/posts/color-grid-28734535

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך טוויטר
אחת התמונות שפורסמו ברשת
צילום: מתוך טוויטר
מומלצים