שתף קטע נבחר

דו"ח בינלאומי: 6 מכל 10 תינוקות בעולם – אוכל פורמולה ולא הנקה בלעדית

ארגון יוניצף מפרסם את דו"ח ההנקה השנתי, ממנו עולה כי שיעור ההנקה הנמוך ביותר הוא במדינות מערביות, ורק 4 מכל 10 תינוקות מקבלים הנקה בלעדית. עוד נמצא כי חופשת לידה ארוכה יותר, מעלה את שיעור ההנקה. ההערכה: הגברת שיעורי ההנקה תמנע מאות אלפי מקרי מוות

מרבית התינוקות בעולם אינם מקבלים הנקה בלעדית: כך עולה מהדו"ח הבינלאומי השנתי של ארגון יוניצף. הדו"ח מגלה עוד כי שיעורי ההנקה הנמוכים ביותר הם דווקא במדינות מפותחות, וכי הארכת חופשת הלידה משפרת את שיעור ההנקה.מחברי הדו"ח עוד מעריכים כי ההנקה תמנע מאות אלפי מקרי תמותה בשנה.

 

מהדו"ח עולה כי רק 4 מכל 10 תינוקות בעולם מקבלים הנקה בלעדית: רק 41 אחוזים מהתינוקות ניזונים מחלב אם בלבד בחצי השנה הראשונה לחיים, כפי שקובעות המלצות ארגון הבריאות העולמי. לשם השוואה, במדינות מתפתחות, שיעור ההנקה הבלעדית הוא מעל 50 אחוזים.

 

שיעורי ההנקה הגבוהים ביותר נמצאים ברואנדה (86.9%), בורונדי (82.3%), סרי לנקה (82%), איי סולומון (76.2%) ו- ונואטו (72.6%). המחקר מראה עוד כי שיעורי ההנקה הולכים ועולים ככל שמתרחקים מערים גדולות, לעבר אזורי ספר. שיעורי ההנקה הנמוכים ביותר הם במדינות מערביות, וירדו מ- 28.7% בשנת 2012, ל- 23.9% אשתקד.

 

חלב אם. הפחתת מקרי תמותה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חלב אם. הפחתת מקרי תמותה

 

ההנקה בעבודה עובדת, מגלה הדו"ח: הפסקות הנקה במהלך שעות העבודה, לצורך שאיבת חלב אם או הנקה של הפעוט, מגבירים את שיעורי ההנקה הבלעדית בחצי השנה הראשונה לחיים. עם זאת טוענים בארגון, שרק 40% מהאמהות לפעוטות זוכים להתחשבות של מקום העבודה ולסיוע בהפסקות הנקה.

 

בארגון אומרים עוד כי חופשת לידה ארוכה יותר מגבירה את הסיכוי להנקה: מחקרים הראו כי נשים שקיבלו 6 חודשי חופשת לידה, היו בסיכוי גבוה ב-30% להניק בששת החודשים הראשונים לחיים.

 

הדו"ח עוד מגלה כי הגברת שיעורי ההנקה עשויים למנוע 823 אלף מקרי תמותה של ילדים מתחת לגיל חמש ברחבי העולם ו-20 אלף מקרי תמותה מסרטן השד. זאת בשל הקשר שנמצא בין הנקה לסיכון מופחת למחלות אלה.

 

הממצאים מגלים עוד כי בניגוד להמלצות העולמיות, מרבית התינוקות אינם מקבלים הנקה בשעה הראשונה לחיים: בשנת 2018, רק 43% מהתינוקות בעולם הונקו בשעה הראשונה לחיים.

 

מגע של עור לעור ותחילת ההנקה מוקדם, מסייעת לשמור על חום התינוק, תורמת למערכת החיסון, מקדמת את הקשר (בונדינג) בין האם לתינוק, ומגבירה את סיכוי התינוק לינוק חלב אם בהמשך החודשים. החלב הראשון הנקרא קולוסטרום, ידוע כעשיר בנוגדנים המגינים על התינוק ממחלות ומוות.

 

בישראל: צניחה בהנקה לעבר החודש השישי

על פי נתוני משרד הבריאות מלפני כחמש שנים, עולה כי כ-88% מהיולדות היהודיות ו- 97% מהיולדות הערביות ציינו כי הן מתכוונות להניק את התינוק. 42% מהיולדות היהודיות ו- 39% מהיולדות הערביות דיווחו כי היה ניסיון הנקה בחדר הלידה. מבין אלו שלא ניסו להניק בחדר הלידה מיד לאחר הלידה, 28% מהיהודיות ו-34% מהערביות דיווחו כי לא הוצע להן להניק על ידי הצוות בחדר הלידה.

 

שיעור ההנקה באוכלוסייה היהודית בגיל חודשיים היה 70%. בגיל חצי שנה שיעור ההנקה ירד ועמד על 51% בקרב נשים יהודיות ו-65% בקרב נשים ערביות. בגיל שנה הנתונים ירדו עוד יותר ועמדו על 26% ביהודיות ו- 36% בערביות.

 

על פי ההמלצות המקובלות בישראל ובעולם המערבי, הנקה היא דרך ההזנה הבלעדית המומלצת לתינוק בששת החודשים הראשונים לחיים. ההנקה מומלצת בשילוב עם מוצקים, מגיל חצי שנה עד גיל שנה לפחות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנקה. צניחה במדינות מערביות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים